MNOGI NISO ZATISNILI OČES: Okolico Ilirske Bistrice obiskal minister Leben (FOTO)

Slovenija

Nočne ure so bile naporne za prebivalce vasi Novokračine ob slovensko-hrvaški državni meji, saj je obilno deževje začelo poplavljati polje pod vasjo in ogrožalo nižje ležeče hiše v vasi. Danes si je območje ogledal minister za okolje in prostor Jure Leben in domačinom ponudil pomoč.

"Z mojo celotno ekipo smo cel vikend spremljali razmere na terenu, v soboto na Gorenjskem, danes pa tukaj," je v izjavi povedal minister in dodal, da so ugotovili, da se bo moralo ministrstvo tudi na tem območju aktivneje vključiti v izvajanje projektov.

"Zato smo že v letošnjem proračunu zagotovili 149 milijonov evrov za protipoplavne ukrepe in urejanje vodotokov, kjer mora država aktivno pristopiti k urejanju tega področja. Menim, da imamo vse kapacitete, da bomo to lahko naredili," je še dejal Leben.

Z ilirskobistriškim županom Emilom Rojcem se je minister dogovoril, da se bodo že v kratkem dobili predstavniki občinskega štaba civilne zaščite in direkcije za vode ter pregledali projekte za zagotovitev poplavne varnosti, ki jih je občina že naredila. Nato pa bo okoljsko ministrstvo zagotovilo, da se projekte tudi dejansko uresniči.

Sicer pa je na območju Novokračin od četrtka padlo 374 litrov padavin na kvadratni meter, bregove so prestopili Sušečki potok, ki teče skozi vas, in ostali štirje potoki na tem območju. Na polju pod vasjo Novokračine je prišlo do ojezeritve, domačini so povedali, da se je verjetno zamašil požiralnik vode na robu polja.

Domačinom je že v soboto popoldan predvsem pa ponoči priskočilo na pomoč okrog 90 gasilcev iz vseh društev Gasilske zveze Ilirska Bistrica, je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite v Ilirski Bistrici Luka Špilar. V zadnjih letih, ko so te kraje prizadele zadnje poplave, so sicer s pomočjo državnega denarja naredili veliko, sicer "bi bile posledice verjetno še veliko hujše", je dejal.

V Novokračinah je zalilo nekaj kleti in garaž, gasilci pa so marsikaj preprečili s postavitvijo protipoplavnih vreč. Domačine je bilo strah in mnogi med njimi niso zatisnil očesa, čeprav njihove hiše niso bile ogrožene. So pa zato prostovoljno pomagali gasilcem pri reševanju lastnine najbolj ogroženih hiš.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija