Milanović: Pravica v primeru LB bo prej ali slej dosežena

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes v saboru ponovil, da je hrvaška stran v primeru Ljubljanske banke storila vse, kar je bilo treba. "Pravica bo prej ali slej dosežena," je odgovoril na poslansko vprašanje, kako namerava vlada urediti spor o prenesenih deviznih vlogah s Slovenijo.

"Hrvaška stran je storila vse, kar je napovedala. Hrvaška stran je bila soočena s tiho obstrukcijo prijateljev iz Slovenije, kar smo na koncu uspešno uredili. Ne vidim, kaj je spornega za Slovenijo. Slišimo ugovore, sicer pa je Hrvaška storila, vse kar je bilo treba," je odgovoril Milanović na vprašanje poslanca Hrvaške stranke prava Ante Stračević (HSP AS).

"Pravda poteka pred Evropskim sodiščem za človekove pravice in to je nevarnost za tiste v Sloveniji, ki menijo, da ne dolgujejo ničesar. Mi smo menili, da dolgujejo. Ne vidim, čemu živčnost, pravica bo prej ali kasneje izpolnjena," je dejal Milanović.

Do novega zapleta med Hrvaško in Slovenijo zaradi tožb proti LB in NLB na hrvaških sodiščih je prišlo, potem ko se je zagrebški sodnik konec oktobra odločil za nadaljevanje postopka v eni od 27 tožb proti slovenskim bankam na Hrvaškem zaradi prenesenih deviznih vlog LB.

Sodnik se je tako odločil kljub temu, da sta marca Milanović in njegov takratni slovenski kolega Janez Janša sklenila memorandum, v skladu s katerim naj bi hrvaška stran zagotovila, da bi omenjeni postopki proti LB in NLB mirovali.

Hrvaška vlada je že večkrat sporočila, da je storila vse, kar je lahko, da bi postopki mirovali. Od Ljubljane pa je zahtevala, naj stori enako. Slovenska vlada pa vztraja, da Zagreb ni izpolnil zavez iz memoranduma, in zahteva prekinitev postopkov na hrvaških sodiščih ter reševanje spora v okviru pogajanj o nasledstvu, kot to določa memorandum.

Sodnik je sicer menil, da memorandum ni mednarodna pogodba ter da postopki potekajo v skladu s hrvaškim zakonom o pravdnem postopku. Na podlagi tega je ocenil, da ni soglasja vseh strani na sodišču, da bi postopek miroval, ter da ni pogojev za prekinitev postopka.

Današnji neformalni pogovor predsednika Slovenije, Boruta Pahorja in predsednika Hrvaške, Iva Josipovića.

O odnosih med državama se bosta danes v Ljubljani neformalno pogovarjala predsednika Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Ivo Josipović. Hrvaški predsednik se na povabilo bivšega slovenskega predsednika Danila Türka mudi v Sloveniji zaradi sodelovanja na pogovoru ob izidu knjige Vladavina prava: Vodnik za politike.

Hrvaški novičarski portal index.hr danes ocenjuje, da so današnji pogovori Pahorja in Josipovića uvod v napovedano srečanje zunanjih ministrov Karla Erjavca in Vesne Pusić o vprašanju LB, ki je napovedano za 20. november v Zagrebu.

Deli novico: