MEDNARODNI DAN BOJA PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI: "V času karantene pride na površje vse tisto, kar se je kuhalo že prej" (VIDEO)

Koper

Danes, 25. novembra, je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. V času epidemije se je stiska tistih, ki doživljajo bodisi psihično bodisi fizično nasilje, še povečala. Ob tem dnevu je letos še toliko bolj pomembno opomniti, da je nasilje v naši družbi še prisotno ter hkrati ponuditi rešitve temu problemu. Kakšno je stanje na Obali, smo vprašali Nevenko Stanič iz koprske enote Belega obroča - društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj.

Na društvu Beli obroč v času epidemije opažajo porast nasilja. "V teh situacijah nam je to naznanjeno tako, da nas žrtve pokličejo na hitro in naskrivaj. Potem jih nekako po telefonu pomirimo, seveda, v kolikor gre za psihično nasilje in v kolikor je situacija taka, da ni potrebno posredovanje policije. Če gre za fizično nasilje, pa jih obvezno usmerimo, naj pokličejo policijo in nasilje prijavijo," nam je razložila Nevenka Stanič.

"Opažamo, da je več psihičnega nasilja s strani enega od partnerjev, tega tudi več prijavljajo. V dani situaciji, ko so družine bistveno več časa skupaj in se nimajo kam umakniti, pride na površje vse tisto, kar se je kuhalo že prej – pride do kričanja, žaljenja, do vsega tistega, kar se prej v odnosu ni pokazalo," nadaljuje.

Danes, 25. novembra, obeležujemo Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami in deklicami. Nasilje nad ženskami...

Objavil/a Beli obroč Slovenije, Društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj dne Sreda, 25. november 2020

Ob tem izpostavi ničelno toleranco do nasilja, ne glede na to za kakšno stanje gre. "Če je epidemija, ali če je ni, do nasilja velja ničelna toleranca in zanj ni upravičljivega razloga," je pojasnila.

Žrtvam, ki se obrnejo na njihovo društvo, nudijo online psihoterapevtsko pomoč, v kolikor pa gre za fizično nasilje, jih vodijo skozi postopek pri policiji. "V normalnih okoliščinah bi se žrtev lahko umaknila tudi v varno hišo, a je v trenutni situaciji ta postopek bolj zakompliciran in težji. Za žrtve je trenutna situacija zelo neprijetna in težka," je še dodala Staničeva.

Na nasilje nad ženskami opozarjajo tudi na policiji. "Nasilje v družini, še posebej nad ženskami in otroki, je večplasten problem, za katerega si želimo, da bi postal v družbi bolj prepoznaven, da ga bomo lažje reševali," sporočajo s Policijske uprave (PU) Koper. 

"Z našimi aktivnostmi želimo po eni strani vzpodbuditi žrtve, da hitreje poiščejo pomoč (in soočati storilce z odgovornostjo za svoja dejanja), po drugi strani pa vzpodbujati ljudi, naj se ne umikajo, ko ta problem zaznajo v svoji okolici, pač pa naj svoje sume prijavijo policiji. Nasilje v družini je naš skupni problem," so zapisali.

Nasilje nad ženskami in deklicami ni sprejemljivo, so ob današnjem mednarodnem dnevu za končanje nasilja nad ženskami jasni vsi po vrsti od Združenih narodov in Sveta Evrope do slovenskega varuha človekovih pravic in ministrstva za delo. Letošnje geslo je Pobarvajte svet oranžno s podnaslovom Podpri s sredstvi, odgovori, prepreči in zbiraj.

Po nacionalni raziskavi je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti že doživela eno od oblik nasilja. Obseg nasilja nad ženskami lahko zmanjša samo ozaveščena družba, je poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Peter Svetina

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se strinja, da gre za resen družbeni problem in eno od najhujših kršitev človekovih pravic. V letu izbruha novega koronavirusa je po njihovem mnenju še toliko bolj pomembno, da vse pristojne vladne institucije aktivno pristopijo k preprečevanju vseh oblik nasilja nad ženskami tudi v času epidemije.

Po njihovih zagotovilih ustrezni programi potekajo na daljavo. Varne hiše, krizni centri in materinski domovi tako delujejo naprej, le da upoštevajo preventivne ukrepe. Za preprečevanje dejavnikov tveganja za pojav nasilja pa so pripravili predlog javnega razpisa za pomoč najbolj ranljivim med epidemijo.

V okviru mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami, ki se bodo začeli danes, ministrstvo znova namenja posebno pozornost spletnemu nasilju in nadlegovanju žensk in deklet.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je ministrstvo in vlado pozvala, da nemudoma začneta postopek za ratifikacijo konvencije Mednarodne organizacije dela o odpravi nasilja in nadlegovanja v svetu dela. Ta potrjuje, da ima vsakdo pravico do delovnega mesta brez nasilja in nadlegovanja.

Nasilja nad ženskami je med pandemijo več tudi v drugih evropskih državah, navaja generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić. Učinkoviti ukrepi za zaščito žensk in otrok morajo biti po njeni oceni ključni pri omejevanju gibanja zaradi epidemije v posamezni državi.

“We cannot allow the home to become a place of fear, again” https://bit.ly/3m4B4WT On the occasion of the International...

Objavil/a Council of Europe - Directorate General Human Rights and Rule of Law dne Sreda, 25. november 2020

Nasilje nad ženskami in deklicami v družini predstavlja pandemijo v senci, so izpostavili v Agenciji ZN za ženske. Nanjo se je treba po njihovem pozivu odzvati globalno in skupaj ter jo ustaviti. V svetu je ena tretjina žensk žrtev fizičnega ali spolnega nasilja zlasti intimnega partnerja. Samo lani je bilo 243 milijonov žensk in deklet žrtev partnerjevega spolnega ali fizičnega nasilja, so navedli.

ZN so 25. november za mednarodni dan za končanje nasilja nad ženskami in deklicami razglasili leta 1999. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  26 .11. 2020 ob  16: 01
STOP nasilju na ženskami. Lp