Manj ladij v Benetkah ne pomeni manj ladij v Kopru

Koper

Italijanska vlada se je odločila, da bo omejila prihod največjih ladij v Benetke, ker te škodljivo vplivajo na okolje. Pri tem pa se poraja vprašanje, ali to pomeni, da bo zaradi tega tudi manj potniških ladij v Kopru, saj te vedno pridejo iz Benetk ali pa se ravno tja odpravljajo. 

Zaradi škodljivih vplivov na okolje, ki jih imajo velike potniške ladje, se je italijanska vlada odločila, da bo njihov prihod v Benetke postopoma omejila. Ukrep, o katerem je bil v Italiji govor že dalj časa, pa je zanimiv tudi za Koper. Vse potniške ladje, ki obiščejo naše pristanišče, namreč vedno pridejo iz Benetk ali so ravno tja namenjene.

Jana Tolja iz MOK, ki je pristojna za področje potniških ladij, nam je povedala, da v Kopru zaradi napovedanih omejitev niso zaskrbljeni, saj ta omejitev ne bi vplivala na prihod ladij. "Sprejetje takšnega ukrepa je bilo pričakovati. Kanal Giudecca v Benetkah je zelo obremenjen in odločitev o omejitvi plovb bi se morala zgoditi prej ali slej. Zato nas ta ukrep ni presenetil. Na Koper pa to ne bo imelo vpliva. Sezona za leto 2014 je bolj ali manj v celoti že definirana. Po številu prihodov velikih ladij bo podobna letošnji, mogoče bo kak prihod več. Novost je tudi ta, da bomo naslednje leto sezono začeli nekoliko prej, prvi prihod velike ladje namreč pričakujemo v začetku aprila. V naslednji sezoni bo nekaj novih ladij, takšnih, ki bodo Koper obiskale prvič. Prvič pa bo Koper obiskala tudi ladja, ki zaključuje letošnjo sezono obiskov. V Koper bo prispela 15. novembra."

Tolja tudi pravi, da so z letošnjo sezono zelo zadovoljni, vsa pričakovanja so izpolnjena. Na vprašanje, koliko potnikov, ki z velikimi ladjami prispe v mesto, tukaj tudi potroši, pa pravi, da pravega odgovora v resnici ni. "To je seveda odvisno predvsem od posamezne ladje, na njihovo potrošnjo pomembno vpliva tudi to, ali so na poti prvi ali drugi dan, saj več zapravijo, ko odhajajo domov."

Deli novico:

koprčanka |  14 .11. 2013 ob  22: 53
Te križarke so ene velikanske onesnaževalke morja in zraka! Dobiček imajo izključno lastniki le-teh in nekaj malega posredniki. Vse tisto kar zaslužijo drugi, so drobtinice, ki jih moraš najdet z mikroskopom.

V Dubrovniku bi najraje ljudje z bazukami vsako križarko potopili. Veliko trgovin celo zaprejo, ker jim več pokradejo kot kupijo!!!
koprcan |  08 .11. 2013 ob  20: 31
Tudi, ce nebi bilo vec teh potniskih ladij, itak ljudje nimajo nic od teh ladij, samo sramoto si delamo.
prodajalci megle |  08 .11. 2013 ob  17: 43
Ne mešajte Benetk, kjer je v enem tednu toliko ladij kot v Kopru v celem letu...!