MADŽARI ZAVRAČAJO NAVEDBE O RAZKOSAVANJU IN ODPRODAJI SAVINIH HOTELOV: Načrtovali naj bi obnovo in nove zaposlitve

Slovenija

Projektno podjetje Prestige Tourism, ki je s skladom York sklenilo dogovor o nakupu 43,2-odstotnega deleža družbe Sava, zavrača medijske navedbe o načrtovanem razkosanju in odprodaji turističnih zmogljivosti podjetja Sava Turizem. Če državni akterji ne bodo izkoristili predkupne pravice, napovedujejo podpis memoranduma z razvojnimi zavezami. SDH in Kad imata za odločitev čas do konca meseca. Medtem se vrstijo pozivi za zaščito strateške turistične infrastrukture. V ZSSS so tak poziv danes posredovali v DZ, v Zavezništvu za demokratično in pravično Slovenijo pa so politiko pozvali k uveljavitvi predkupne pravice.

V družbi Prestige Tourism v sporočilu za javnost zagotavljajo, da želijo hotele in spremljajočo infrastrukturo z lastno naložbo celovito obnoviti, saj njihovo sedanje stanje, kot so prepričani, ne omogoča razvoja. Načrtujejo tudi dodatno zaposlovanje ob izboljšanju delovnih pogojev, saj zaradi nestimulativnih delovnih pogojev zaposleni zapuščajo sektor. Napovedujejo še, da bodo ohranili domačo dobaviteljsko verigo.

Zaveze so pripravljeni sprejeti in jih tudi ustrezno zavarovati. Kot navajajo, želijo v Slovenijo vstopiti z jasnimi načrti in merljivimi učinki ter dogovori.

200 mio lastnih naložbenih sredstev

"V primeru, da se država ne bo odločila za uveljavitev svoje predkupne pravice, bomo skupaj pripravili in podpisali memorandum, v katerem bodo zapisane dogovorjene zaveze," napovedujejo. Pripravljeni so sodelovati z odločevalci kot partnerji v tem procesu, in to ne le pri pripravi zavez in memoranduma, ampak tudi pri izvedbi načrtovanega investicijskega cikla in poročanju o njegovi uspešnosti in izpolnjevanju zavez.

V projektnem podjetju, za katerim stoji madžarski kapital, ponavljajo, da v Savo vstopajo kot dolgoročni in strateški partner, z "načrtom spodbuditve naložbenega cikla, ki bo močno izboljšal kakovost storitev, prihodke in vrednost celotne družbe". Pri tem, podobno kot že minuli teden, izpostavljajo, da bodo v ta namen prispevali 200 milijonov evrov lastnih naložbenih sredstev.

Portal Necenzurirano je sicer konec tedna na podlagi neuradnih informacij več virov pisal, da naj bi Prestige Tourism po pridobitvi delnic Save zahteval, da mora ta zaradi visoke zadolženosti povečati svoj kapital. Državni lastniki - to so poleg Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe še Zavarovalnica Triglav in nekatere njene družbe - naj bi s povečanjem kapitala (v vrednosti 200 milijonov evrov) soglašali, a naj pri dokapitalizaciji ne bi sodelovali, tako da bi madžarska družba postala večinska lastnica.

Portoroške hotele naj bi razkosali in prodali

Nato naj bi Savo razkosali. Hotele v Portorožu in na Bledu naj bi oddelili na novo podjetje, ki bi ga prodali vnaprej izbranemu kupcu – to je po informacijah portala hrvaška turistična skupina Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije, ki je od leta 2019 v lasti nemške družine Luerssen – preostali del Save pa bi ostal v rokah madžarskih lastnikov, pozneje bi jih lahko od njih odkupila madžarska država.

V Prestige Tourism v odzivu trdijo, da ne obstajajo načrti razkosanja hotelske skupine in ločene odprodaje zmogljivosti in da želijo skupino povezati in okrepiti, ne pa ošibiti. "O tem ne obstajajo ne pogovori in ne dogovori, s hrvaško hotelsko skupino ali s komerkoli drugim," zagotavljajo.

Dodajajo, da niso zainteresirani za nakup drugih slovenskih hotelskih kompleksov in skupin ali obalnih zemljišč v slovenski Istri. "V tej fazi smo zainteresirani izključno za družbo Sava in izkoriščenje njenega turističnega potenciala," pravijo. V zadnjih dneh so se namreč v medijih pojavile tudi informacije, da madžarski kapital opreza še za družbo Istrabenz Turizem s hoteli Lifeclass v Portorožu in za nepremičninami v Izoli.

Prestige Tourism: trditve so neresnične in zavajajoče

Na navedbe, da madžarski vlagatelji delujejo v sozvočju z vladajočo madžarsko stranko Fidesz in s trenutno slovensko vlado, odgovarjajo, da so "trditve o povezavi naših poslovnih načrtov v Sloveniji z odločevalci na tej ali drugi strani meje neresnične in zavajajoče". "Smo gospodarska družba, ki se ukvarja z razvojem svoje poslovne dejavnosti. V Slovenijo želimo vstopiti z jasnimi načrti in merljivimi učinki ter dogovori," zagotavljajo.

Pri tem obžalujejo, da je njihova naložba postala "talec izjemno ostre diskusije v Sloveniji", s katero po vsebini niso povezani in kot tuji naložbenik ne želijo biti del notranjepolitičnih razprav.

"Kupiti želimo delež v podjetju, ki ga želimo razvijati, v sodelovanju z okoljem, v katerem deluje. Deleže kupujemo od zasebnega lastnika in državo vidimo kot partnerja v razvoju skupine Sava, neodvisno od značilnosti vsakokratne odločevalske večine ali manjšine," so še zapisali in dodali, da njihovi lastniki nimajo zgodovine izčrpavanja družb, zaprtih in zanemarjenih hotelov ali odpuščanj, temveč "izkušnje z lastništvom in vodenjem hotelov z zgodovino uspešnega upravljanja dejavnosti".

Medtem v Sloveniji prihaja do pozivov za zaščito turistične infrastrukture. Neuradno naj bi cena za omenjeni delež znašala 38 milijonov evrov. Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad), ki imata v Savi nekaj manj kot 47-odstotni lastniški delež, lahko sicer uveljavljata predkupno pravico, odločitev o tem morata sprejeti do konca meseca.

Kdo vse je državo že pozval k uveljavitvi predkupne pravice?

O usodi Save in slovenskega turizma bo sicer danes popoldne na zahtevo opozicije potekala seje komisije DZ za nadzor javnih financ. Opozicija od države zahteva uresničitev predkupne pravice, pri tem pa ni osamljena. V ponedeljek so k temu državo pozvali že v Obalni sindikalni organizaciji - KS 90, danes so poslance DZ, parlamentarne stranke, vlado, predsednika republike in gospodarskega ministra k uresničitvi predkupne pravice pozvali v Zavezništvu za demokratično in pravično Slovenijo.

Kot so navedli v zavezništvu, kupca Yorkovega deleža v Savi obvladuje skupina ljudi, ki je blizu madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, tako da po njihovem ne gre dvomiti, da za poslom stoji sosednja država. "Slovenija ta nakup lahko prepreči, saj ima v tem primeru predkupno pravico, ki pa je menda ne namerava izkoristiti, češ da posel za našo državo naj ne bil dovolj zanimiv," so zapisali. Če država predkupne pravice ne bo izkoristila, bo to po njihovem ena največjih napak, ki smo jih doslej storili pri upravljanju državnega premoženja, teh pa ni bilo malo.

"Če vlada ne bo pravočasno sprejela ustrezne odločitve, bo resno prizadela vitalne interese naše države. Za tako ravnanje bo težko ponudila pojasnilo, ki bi demokratično večino državljanov in državljank Slovenije lahko zadovoljilo," so še zapisali v zavezništvu, katerega člani so med drugim ekonomist Bogomir Kovač, nekdanja ministra Ivan Svetlik in Dušan Keber ter filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar.

Sindikat gostincev: odprodaja v tuje roke bo prinesla dodatno negotovost, zavirala rast plač in ustvarjala težje pogoje dela 

Na poslanke in poslance DZ so se pred današnjo sejo komisije za nadzor javnih financ obrnili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), kjer, kot poudarjajo, podpirajo številne pozive in prizadevanja Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije v boju za ohranitev slovenskih turističnih biserov. Sindikat delavcev v turizmu je namreč konec januarja izrazil svoje nasprotovanje prodaji slovenskih hotelov madžarskim lastnikom.

"Strinjamo se, da bo odprodaja slovenskih strateških turističnih podjetij v tuje roke za zaposlene prinesla dodatno negotovost, zavirala rast plač in ustvarjala težje pogoje dela. Iskreno verjamemo, da pehanje za dobičkom ne more in ne sme biti edino vodilo, še manj izbira predstavnikov ljudstva, ki odločitve sprejemajo na politični ravni," so zapisali in pozvali k zaščiti slovenske strateške turistične infrastrukture.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  09 .02. 2022 ob  23: 07
Mislim, da je enako govorila Liburnija koje kupovala Metropol hotele ( In plaćala pod mizo lepe provizije ter vporabila insiderja Kristijana Staničića )