SE BO POČIVALŠEK KONČNO IZJASNIL GLEDE PREDKUPNE PRAVICE? Danes razprava komisije za nadzor javnih financ

Slovenija

Komisija za nadzor javnih financ bo na zahtevo štirih opozicijskih strank razpravljala o vprašanjih, povezanih z odločitvijo sklada York, da svoj 43-odstotni delež v družbi Sava proda vlagatelju, za katerim stoji madžarski kapital. V opoziciji se bojijo posledic za prihodnost slovenskega turizma in od države zahtevajo uresničitev predkupne pravice.

Komisija za nadzor javnih financ bo zasedala na zahtevo SD, LMŠ, Levice in SAB. Povod za sejo so bila prvotno medijska poročanja, da namerava sklad York svoj nekaj več kot 43-odstotni delež v Savi prodati madžarskim vlagateljem s povezavami do vladajoče stranke Fidesz. Pred dnevi je postalo tudi uradno, da je York delež prodal projektnemu podjetju Prestige Tourism, za katerim stoji madžarski kapital na čelu z nepremičniskim skladom Diofa Asset Management.

Ker imata v Savi skupaj nekaj manj kot 47-odstotni delež dva državna upravljavca naložb, Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad), lahko uveljavljata predkupno pravico, za to pa imata še nekaj manj kot mesec dni časa. Opozicijske stranke, ki želijo prodajo madžarskemu investitorju ustaviti, predlagajo, da komisija od vlade zahteva, naj kot skupščina SDH doseže uveljavitev predkupne pravice.

Ker gospodarski minister Zdravko Počivalšek glede tega do zdaj ni bil jasen, predsednik uprave SDH Janez Žlak pa izjav niti ni dajal, si od njiju v opoziciji želijo jasne odgovore in pojasnila o načrtih države s turističnim sektorjem.

V opoziciji se bojijo, da bi prodaja madžarskemu vlagatelju lahko ogrozila slovenske strateške interese, saj je Sava prek družbe Sava Turizem lastnica objektov na ključnih lokacijah v Portorožu, na Bledu in na severovzhodu Slovenije. Sava Turizem je bila po dosedanji turistični strategiji mišljena tudi kot steber državnega turističnega holdinga.

Zaskrbljenost vlada tudi glede usode Save v primeru neuresničitve predkupne pravice. Po pisanju portala Necenzurirano se omenja scenarij, da bi madžarski vlagatelj Savo obsežno dokapitaliziral, SDH in Kad pa pri tem ne bi sodelovala, s čimer bi se njun delež zmanjšal na 25 odstotkov in eno delnico. Madžarski lastniki naj bi nato premoženje razkosali in objekte na Obali in Bledu prodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  09 .02. 2022 ob  11: 12
-1
mogoče se bo lahko izjasnil, ker je gargamel fasal kovid.