LUKA KOPER LETOS IZJEMNO: Več kot podvojen planirani dobiček, znašal bo skoraj 69 milijonov evrov!

Koper

V Luki Koper so pripravili rebalans letošnjega poslovnega načrta. V njem so upoštevali zelo dobre rezultate v prvih osmih mesecih leta, pa tudi zaostrena gospodarska gibanja. Načrtovane prihodke od prodaje so zvišali z 239,8 milijona evrov na 300,7 milijona evrov, čisti dobiček pa z 31,4 milijona evrov na 62,9 milijona evrov.

Rebalans poslovnega načrta za letos, s katerim je danes soglašal tudi nadzorni svet družbe, predvideva, da se bo dobiček iz poslovanja (EBIT) več kot podvojil. Po prvotnih ocenah naj bi dosegel 30,5 milijona evrov, po novih ocenah pa bo znašal 68,9 milijona evrov, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Luke

V prvih osmih mesecih letos so se povečali čisti prihodki od prodaje, predvsem prihodki iz naslova skladiščnin kot posledica podaljšanega časa zadrževanja blaga na skladišču zaradi trenutnih razmer na globalnem logističnem trgu. Ob postopni normalizaciji razmer se pričakuje upočasnitev rasti prihodkov do konca leta. Tako bodo na čiste prihodke od prodaje letos poleg prihodkov iz skladiščnin vplivali tudi rast cen storitev, povečan obseg pretovora vseh blagovnih skupin ter povečan obseg dodatnih storitev.

Po drugi strani pa se bo družba letos soočila z višjimi stroški poslovanja

Razmere na energetskih trgih bodo povzročile rast stroškov energentov in surovin. Stroški dela bodo višji zaradi večjega števila zaposlenih zaradi obvladovanja večjega obsega pretovora, višjih izplačil iz naslova poslovne uspešnosti in zaradi uskladitve plač z inflacijo. Višji pretovor bo vplival na rast stroškov pristaniških storitev in takse na pretovor, višji čisti prihodki od prodaje pa na višje stroške koncesijske dajatve, povečali se bodo tudi nekateri drugi stroški, so navedli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija