Likovnica Petra Varl se po desetih letih vrača v Koper

Koper

Z drevišnjim odprtjem razstave risb in grafik z naslovom Teta Raša se vizualna umetnica Petra Varl po desetih letih vrača v koprsko Galerijo Loža. Po vsebinski plati so dela Varlove povezana z vsakdanjim življenjem, prepričljiva lahkotnost njenih potez pa je odraz skrbno premišljenih prostorskih postavitev.

Po vsebinski plati so dela Petre Varl povezana z vsakdanjim življenjem: medsebojni odnosi, ženske vloge, otroštvo, dom, sorodniki, odnosi med moškim in žensko in spomini. Gre za preproste in osebne zgodbe, ki nas nevsiljivo in neposredno nagovarjajo, so zapisali v Obalnih galerijah Piran.

Tako kot vsebine je preprosta tudi njena risba. Z eno samo linijo dosega prepoznavnost likov in pričara vzdušje, ki se mu zlahka prepustimo. Prepričljiva lahkotnost pa je pri tem odraz skrbno premišljenih prostorskih postavitev, na katerih z različnimi likovnimi tehnikami in formati vedno znova doseže novost in svežino, so še zapisali v obalnih galerijah. Varlova je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 1997 tudi magistrirala. Deluje kot vizualna umetnica na področju risbe, grafike, slikarstva, ilustracije in prostorskih postavitev. Svoja dela je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah. Od leta 2000 je zaposlena na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, kjer kot redna profesorica poučuje risbo in grafiko. S temi deli se zato lahko hitro poistovetimo in v njih odkrivamo tudi lastne zgodbe ali hrepenenje, da bi jih doživeli. Narisane, naslikane ali natisnjene podobe nas toliko bolj privlačijo zaradi pozitivnih sporočil, ki so v delih Varlove stalnica.

 

Razstava bo v Kopru na ogled vse do 6. aprila.