Lepa lopata v Piranu

Piran

Center za korekcijo sluha in govora Portorož je v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran v Gelariji Herman Pečarič predstavil prvo knjižno delo iz njegove nastajajoče založniške dejavnosti. To je slikanica Lepa lopata, ki predstavlja tudi pomemben prvi korak pri nastajanju tovrstnega domačega uporabnega gradivo za otroke s težavami z izgovarjavo oziroma za področje dela logopedov. V pripravi imajo že nove slikanice in naslednja bo namenjena otrokom, ki imajo težave z jecljanjem.

Slikanico so predstavili ravnatelj Centra za korekcijo sluha in govora Portorož in urednik zbirke Marko Strle, avtorica besedila Maja Hrvatin Gorjanc ter avtorica ilustracij Tinka Leskovšek. Kot je poudaril Strle, ki je izziv tovrstne ustvarjalnosti postavil pred svoje sodelavce, so stopili na pot založništva za to, da bi še bolj izkoristili bogat potencial, ki ga ima center v velikem specifičnem strokovnem znanju in v ustvarjalnosti zaposlenih.

Njihova založniška prizadevanja bodo šla v dve smeri. Tako bodo v zbirki Zlata ribica, katere začetek predstavlja slikanica Lepa lopa, stvaritve z umetniškim priokusom, ki pa ga bo še vedno preveval strokovni pristop. Druga zbirka pa bo pod imenom Modra ribica nastajala bolj v smislu šolskih priročnikov, učbenikov in strokovne literature. Z obema nastaja uporabno domače gradivo za to področje, kar je glede na njegovo pomanjkanje, pomemben korak.

 

Lepa lopata je preprosto napisana kratka zgodba z jasnim sporočilom in namenom, da se v centru uporablja pri delu z otroki s težavami z izgovarjavo. Polna je jezikovnih iger, v katerih igrajo glavno vlogo lopate in še posebej ena, ki je lepa in ki se ne želi družiti z drugimi, saj se ne želi umazati z zemljo ter kopati. Na koncu le spozna, da jo delo in druženje osrečuje in da je vsaka lopata posebna, da ima svoj karakter in svoj položaj v družbi.

Avtorica besedila Maja Hrvatin Gorjanc, ki je zaposlena v centru, je ob tej priložnosti pobliže predstavila nastanek zgodbe, delo logopeda in nekatere svoje izkušnje. Ob tem ni skrivala zadovoljstva nad ilustracijami likovne ustvarjalke in scenografke Tinke Leskovšek, ki je zgodbi s svojim izvirnim likovnim pristopom dodala dodatno sporočilnost.

Dogodek sta z glasbenim nastopom na kitari in flavti popestrila učenca glasbene šole Piran Teo Kušnjak in Aida Šelikovski.

Deli novico: