LAVROV O DOMNEVNEM DATUMU KONCA VOJNE: Rusija opozorila na možnost zasega premoženja "sovražnih" držav

Svet

Rusija ne namerava končati vojne v Ukrajini do dneva zmage 9. maja, je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov in dodal, da bo trajanje vojne odvisno predvsem od potrebe po zmanjšanju tveganj za civilno prebivalstvo in rusko vojsko. Zahodne medije je medtem obtožil, da so izkrivljali njegove izjave o nevarnostih jedrske vojne.

Lavrov je v pogovoru za italijansko televizijo Mediaset poudaril, da Moskva ne bo hitela s končanjem "posebne vojaške operacije" pred obletnico, ki obeležuje kapitulacijo nacistične Nemčije pred zavezniškimi silami leta 1945, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naša vojska svojih dejanj ne bo umetno prilagajala nobenemu datumu, vključno z dnevom zmage," je dejal Lavrov v intervjuju, ki je bil objavljen v nedeljo. "Kot vedno bomo slovesno praznovali 9. maj. Spomnite se tistih, ki so padli za osvoboditev Rusije in drugih republik nekdanje ZSSR, za osvoboditev Evrope izpod nacistične kuge," je še dodal.

Rusija običajno praznuje dan zmage v velikem slogu, z veliko vojaško parado v središču Moskve in govorom predsednika Vladimirja Putina, v katerem poudari vodilno vlogo države pri porazu fašizma v Evropi.

Zahodne medije je Lavrov obtožil, da so izkrivljali njegove pripombe o nevarnostih jedrske vojne, in dodal, da si Rusija neutrudno prizadeva doseči sporazume, ki bi zagotovili, da nihče ne bo sprožil jedrske vojne, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Pri tem je dodal, da je bila Rusija pobudnica sprejetja izjave o nedopustnosti jedrske vojne, ki je bila sprejeta na srečanju predsednikov Rusije Vladimirja Putina in ZDA Joeja Bidena junija 2021 v Ženevi. Zahodne medije je prav tako obtožil, da so ignorirali grožnje in opazke o jedrskem orožju, ko so te prihajale s strani zahodnih sil.

Nato in EU je obtožil, da sta se sprijaznila s prevlado Washingtona. ZDA in Kanado je prav tako obtožil, da usposabljata neonacistične enote, ki so se znašle v vrstah ukrajinske vojske, pri čemer se je skliceval na pripadnike ukrajinskega bataljona Azov, katerega pripadniki se še vedno zadržujejo v tovarni Azovstal v Mariupolju in branijo kompleks, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je bataljon, v katerem prevladujejo nacionalisti in je povezan s skrajno desnico, že večkrat obtožila vojnih zločinov, ni pa za to predložila nobenih dokazov, poroča dpa.

Rusija opozorila na možnost zasega premoženja "sovražnih" držav

Ruske oblasti so včeraj naznanile, da bi lahko zasegle premoženje "sovražnih" držav, saj te po njihovem mnenju ne spoštujejo mednarodnega prava. Tovrsten ukrep naj bi bilo maščevanje predlogu ZDA, da bi se zaplenjeno rusko premoženje prodalo, izkupiček pa izplačal Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kar zadeva podjetja s sedežem na ruskem ozemlju, katerih lastniki so državljani sovražnih držav, kjer je bila sprejeta odločitev o zasegu ruskega premoženja, je pošteno sprejeti recipročne ukrepe in zapleniti njihovo premoženje," je dejal predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin. Izkupiček potencialne prodaje tega premoženja pa bi bil uporabljen za razvoj Rusije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija