KREK SE VRAČA V KOPER: Na njegovo mesto stopa Branko Gabrovec

Slovenija

Člani sveta NIJZ so se na četrtkovi izredni seji seznanili z odstopno izjavo direktorja NIJZ Milana Kreka in za v. d. direktorja imenovali Branka Gabrovca, ki je napovedal, da bo NIJZ vodil transparentno in učinkovito. Po besedah predsednika sveta NIJZ Mitje Blaganjeta se Krek vrača na delovno mesto vodje območne enote NIJZ v Kopru.

Milan Krek

Predsednik sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se je v izjavi po seji sveta Kreku zahvalil za delo, ki ga je opravil v preteklih težkih dveh letih, zaznamovanih z epidemijo covida-19.

"Hkrati pa se zahvaljujem tudi Branku Gabrovcu, da je podal soglasje k imenovanju in zbral pogum, da v teh časih kot vršilec dolžnosti prevzame vodenje NIJZ," je dejal. Dodal je, da je bil Gabrovec edini kandidat, ki je v tako kratkem času podal soglasje in bil pripravljen prevzeti opravljanje te funkcije.

Ob tem ima občutek, da bo odstop oz. imenovanje imelo tudi zelo široko podporo med zaposlenimi na NIJZ.

Po njegovih besedah je zdaj priložnost, da pozabimo na pretekli dve leti in se zazremo v prihodnost. Tako Gabrovec kot pred kratkim imenovani v. d. strokovnega direktorja Ivan Eržen sta po oceni Blaganjeta položaja nastopila v težkih in negotovih časih.

Gabrovec je napovedal, da bo NIJZ upravljal kar se da transparentno in učinkovito in poskrbel, da bodo zaposleni delali v prijetnem in spodbudnem okolju. Prav tako bodo naredili vse, da nadgradijo zaupanje prebivalcev, ki je temelj za ohranjanje javnega zdravja. Naloge, ki so pred vodstvom NIJZ, bodo po njegovih besedah zahtevne, a verjame, da se jih bodo skupaj s sodelavci lotili zelo uspešno.

Primopredaja med Krekom in Gabrovcem je predvidena v ponedeljek. Kot je pojasnil Blaganje, se mora vlada najprej seznaniti z odstopom in podati soglasje, šele nato bo Gabrovec nastopil mandat kot v. d. Po njegovih besedah se bo Krek nato vrnil na prejšnje delovno mesto, kar pomeni, da bo zopet vodil območno enoto NIJZ v Kopru.

Blaganje računa, da bosta konec avgusta objavljena oba razpisa za polni mandat, tako za generalnega kot za strokovnega direktorja. Svet NIJZ je pred dvema tednoma za v. d. strokovnega direktorja imenoval Ivana Eržena.

Krek je v odstopni izjavi zapisal, da je odločitev sprejel po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci izvajali nad njim po menjavi vlade.

Blaganje Krekove izjave o političnih pritiskih zelo težko komentira, saj sta opravila dva "zelo iskrena, zelo spoštljiva in poglobljena pogovora", v katerih sta izmenjala številne poglede in stališča, tako o zadnjih dveh letih kot o tem, kakšna so pričakovanja glede vodenja epidemije. "V vseh teh pogovorih nisem zaznal nič od tega, torej nobenih pritiskov, še najmanj pa česa takega, kar bi bilo neprimerno," je dejal.

Krek je sicer še napovedal, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene, ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo kot tudi kaznivo.

Predsednik sveta NIJZ na to odgovarja, da živimo v demokratični pravni državi, kjer ima vsak državljan pravico uporabiti ustrezna pravna sredstva, če meni, da so mu kršene kakršnekoli pravice. A je ob tem izpostavil, da je Krek podal odstopno izjavo, tako da ni prišlo do "postopkov, ki bi terjali kakšne sklepe, ki bi za sabo lahko potegnil pravico do pravnega sredstva".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Šperjo |  01 .07. 2022 ob  13: 34
če je tako urejena okolica Nijz -ja kot je na sliki ..... potem je prišel na pravo mesto , ........
Obala1 |  01 .07. 2022 ob  09: 59
12
Će bi imel malo morale v sebi se ne bi Nikoli vrnil v Koper po tej škodi ki je naredil folku ….naj gre Nazaj v LJ Jansi lizat rit ker itak za svojo sluzbo ni ne strokoven ne eticen
kokodek |  01 .07. 2022 ob  09: 55
11
v penzijo!!!! dobra dela lahko dela prostovoljno!!!!
hribi |  01 .07. 2022 ob  07: 59
22
Narkomani vseh dežel veselite se, prihaja metadon mojster.