IGOR IN SANDRO, KOPRČANA V KIJEVU: "Vsi pravijo, da je mirno, pa ni, preživeli smo najhujšo noč"

Koper

Mediji poročajo, da je ruska invazija po petih tednih v Ukrajini v veliki meri zastala. Vojni poročevalec iz Kijeva, Koprčan Igor Vučič, pa pravi, da je za njimi peklenska noč. "Vsi poročajo, da je mirno, pa sploh ni. Bilo je ravno obratno, celo noč raketiranje. Preživeli smo najhujšo noč," je v telefonskem pogovoru za naš portal dejal Vučič. Kot snemalec je v svoji 33-letni karieri 17 let snemal vojna prizorišča od Bagdada, Vzhodnega Timorja, Eritreje, Etiopije, Ruande, Malavija, Turčije, Sarajeva. Italijanske televizije prav v teh dneh predvajajo dokumentarec Sarajevo, v katerem igra samega sebe. Vojna v Ukrajini je njegova enajsta, spremlja jo skupaj z novinarjem Valentinom Arehom in snemalcem Sandrom Dokićem za Radiotelevizijo Slovenija.

Igor Vučič

"Naši obveščevalni podatki kažejo, da se ruske sile ne umikajo, ampak premeščajo, pričakujemo nove ofenzive," je danes dejal Jens Stoltenberg, generalni sekretar Nata glede napovedane zmanjšane ruske prisotnosti v okolici Kijeva in severa Ukrajine. Tik pred tem smo govorili z Igorjem Vučičem, ki s kolegoma Valentinom Arehom in Sandrom Dokićem poroča iz Kijeva.

"Aktivni so eni in drugi. Vsi mislijo, da napadajo samo Rusi, ravno tako padajo granate po Donecku in Donbasu, nobenemu ni lahko," opisuje razmere Vučič. Gre za njegovo enajsto vojno, ki jo spremlja na terenu. "Od prejšnjih se razlikuje predvsem po uporabi bolj sodobnega orožja, raketno je bolj sofisticirana, uporabljajo se droni, ki jih prej ni bilo, laserski merilci, večcevni izstrelki ... Zato pa en izstrelek naredi veliko več škode, več je letalskih napadov," razlaga.

Vučič o civilistih, ki ne zapustijo domovine: "Zakaj bi odšli od doma?"

Z neprebojnimi jopiči in čeladami jih je opremila Slovenska vojska. Bivajo v hotelu. "Hrana je pač enolična, tu in tam gremo po kakšen priboljšek. Če greš malo ven na podeželje, dobiš kakšen kos zelenjave. Stvari v trgovinah zmanjkuje. Smo pa tudi od doma iz Kopra prinesli hrano v konzervah," opisuje njihovo trenutno življenje.

In v domovini Ukrajini ostaja kljub vsemu še vedno veliko civilistov. "Zakaj bi odšli od doma, imajo cela stanovanja, teren ni okupiran, tu in tam gre kakšna hiša v zrak. So begunci v lastni državi in takih je okoli sedem milijonov. Štiri milijone Ukrajincev je državo zapustilo. Bojijo se edino okupacije dostavnih poti, saj je samo en predel, po katerem lahko prideš do Kijeva. Ceste so izredno slabe in dolge. Mi smo prišli do Kijeva v treh etapah, po eno tretjino poti smo se premikali," pojasnjuje.

Jutri najverjetneje v Irpin, "kjer je trenutno najhuje"

Seveda poročevalci nimajo povsod dostopa, a kot pravi koprska snamalna legenda, "dobivaš dokumentacijo in kot se znajdeš". Gibanje po samem Kijevu je oteženo, kontrolne točke so gosto postavljene. "Ne prideš kar tako iz enega okrožja v drugega. To je ogromno mesto, Kijev ima tri milijone prebivalcev, kar je veliko več kot cela Slovenija. Neprestano te ustavljajo, legitimirajo in sprašujejo za dovoljenja," opisuje.

"Jutri namerava naša poročevalska ekipa zamenjati položaj in oditi iz Kijeva še v druge kraje." Vse kaže, kot pravi Vučič, bodo najverjetneje odšli s slovenskim začasnim odpravnikom poslov v Ukrajini Boštjanom Lesjakom v Irpin. "Kjer so najbolj pogosti napadi in imajo trenutno najhujše razmere," še pravi in dodaja:

"To so ljudje, ki nimajo s to vojno nič. Če bi bil Putin pravi lider, se z Lavrovom (op. Sergej Lavrov, ruski zunanji minister) ne bi zlagala, da ne bosta napadala. Tako se je delalo nekoč in tako delajo pravi liderji, da očuvajo življenje civilistov. Ne pa, da rečejo, da ne bodo napadli, potem pa naenkrat 2000 mrtvih in ranjenih, tudi otrok, uničene infrastrukture. Če si pravi vodja in ti je do življenj, boš ljudi opozoril. Vedno nastradajo civilisti, vojaki so itak vkopani v jarkih."

O vojni v Ukrajini Vučič dodaja, da je nihče ne podcenjuje, si pa nihče noče umazati rok. "Bodo pošiljali orožje, ne bodo se pa vpletali. Ampak takole sprožiti celo katastrofo … najprej se poskuša z diplomacijo. Govorijo, da so v Ukrajini fašisti, tudi mi jih imamo v Trstu, pa jih ne napadamo," zaključuje svoje misli o ukrajinski vojni koprski snemalec. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Maestral30knots |  04 .04. 2022 ob  07: 12
Uuuuu ja ce je pa novinar rtv tako reku ja pizda pol je pa sogurno tko a? Eee bedaki naivni.
Rtv je med msm= mainstream media! Rtv je tisti ki zahteva 12€ na mesec za rtv prispevek! Rtv je tisti ki nabija samo o politiki, ki zamori cloveka s oddajami kot so Pričevalci. Koga kurca boli briga kako je folk živel 60 let nazaj?
Rtv = računam ti vse!! Govna
manemebasat |  01 .04. 2022 ob  20: 20
Presstitutek, koliko so ti placali da lazes? Gnoj!
obalabala |  01 .04. 2022 ob  08: 21
-1
Dobro placani za porocanne lazi. Caki zakaj niso v rusiji? Aja tam bi jih doletwlo 15 let zapora.
joe jaxson |  31 .03. 2022 ob  20: 19
BRAVO IGOR !
Pjero Shriba |  31 .03. 2022 ob  19: 50
-10
Tovariš Vučić očitno ne ve, da v Trstu nimamo mi fašistov ampak Italijani.
Čudno, da ne omeni naših domačih, ki so celo na vladi.
A ja, seveda, naši so bolj čiste krvi, a ne da ?