KOPRSKI POLICISTI PREISKUJEJO 53-LETNIKA: Z goljufijami se je okoristil za več kot 40.000 evrov

Kronika

Policija preiskuje 53-letnika, ki je utemeljeno osumljen, da je zlorabil podatke sedmih delničarjev dveh delniških družb za izplačilo dividend in si pridobil več kot 40.000 evrov protipravne premoženjske koristi, so danes sporočili iz Policijske uprave (PU) Koper. Portal Necenzurirano.si je poročal, da je med oškodovanimi družbami tudi Telekom Slovenije.

Policijska uprava (PU) Koper je aprila 2019 prejela prijavo suma storitve kaznivega dejanja goljufije, in sicer naj bi neznani storilec z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin spravil zaposleno v družbi v zmoto in jo s tem zapeljal, da je ta v škodo delniške družbe izplačala neto znesek neizplačanih dividend delničarja na napačen bančni račun, odprt pri slovenski banki. Po poročanju spletnega portala Necenzurirano.si iz minulega tedna naj bi bila oškodovana delniška družba Telekom Slovenije.

Po navedbah policije je delniška družba v letu 2013, ko je izplačevala dividende iz dobička iz leta 2012, oškodovanega delničarja pisno pozvala, naj dostavi podatke za izplačilo. Ker ni odgovoril, je ostal znesek dividend neizplačan.

Zadnji dan marca 2016 pa je zaposlena v delniški družbi prejela elektronsko pošto z osebnimi podatki delničarja in zahtevo za izplačilo dividende. Sporočilo je bilo poslano z brezplačnega poštnega naslova, s prikaznim imenom dejanskega delničarja. Na podlagi prejetih podatkov je delniška družba dividendo izplačala na bančni račun, ki je bil naveden v sporočilu.

Aprila 2018 je nato delniško družbo prek telefona kontaktiral dejanski delničar in se zanimal o postopku izplačila dividend zamudnikom. Med preverjanjem informacij je bilo ugotovljeno, da je bila dividenda že izplačana, a na bančni račun, ki ni pripadal delničarju. Prav tako ni nikoli uporabljal elektronskega naslova, s katerega je bilo poslano omenjeno sporočilo.

Kriminalisti so maja 2019 nato od slovenske banke prejeli podatke o lastniku bančnega računa, na katerega je bila izplačana dividenda. PU Koper je oktobra istega leta zoper njega podala kazensko ovadbo zaradi suma goljufije.

A na koprsko policijsko upravo je 14. aprila lani prišlo anonimno pismo, v katerem je navedeno, da goljufije ni izvršil lastnik bančnega računa, temveč naj bi kaznivo dejanje izvršil 53-letnik iz okolice Ljubljane, po podatkih PU Koper sorodnik prvotno ovadenega. S ponovnim preverjanjem v oškodovani delniški družbi so bile potrjene navedbe iz anonimnega obvestila.

Po podatkih Necenzurirano.si, naj bi šlo za nekdanjega dolgoletnega visokega uslužbenca podjetja Ixtlan Forum. Oseba naj bi več kot desetletje pomagala največjim slovenskim podjetjem organizirati letne skupščine delničarjev. Med njimi so Petrol, Luka Koper, Gorenje, Sava Re, več slovenskih bank in finančnih holdingov.

Solastnik in direktor podjetja Ixtlan Forum Marko Cevc je za portal pojasnil, da omenjeni uslužbenec "že dolgo ni več zaposlen" pri njih.

Na podlagi novih dokazov so koprski kriminalisti maja 2020 pri 53-letniku opravili hišno preiskavo ter preiskavo poslovnih prostorov družbe, kjer je bil zaposlen. Med hišno preiskavo je bilo zaseženih več elektronskih naprav in listin.

Tako je bilo v predkazenskem postopku s policijsko preiskavo ugotovljeno, da je 53-letnik od leta 2013 naprej utemeljeno osumljen, da je zlorabil podatke sedmih delničarjev dveh delniških družb in si pridobil 43.538,76 evra protipravne premoženjske koristi, kolikor znaša neto znesek izplačil delniških družb na posamezni osebni bančni račun osumljenega, so zapisali na policiji.

Neenzurirano.si pri tem poroča, da naj bi od Telekoma Slovenije na svoj račun prejel za 35.000 evrov dividend. Koliko denarja je dobil v ostalih šestih primerih oškodovanj, ni znano.

Na podlagi zbranih dokazov je bila 18. decembra 2020 zoper osumljenega podana kazenska ovadba na okrožno državno tožilstvo v Kopru za storitev sedmih kaznivih dejanj goljufije, sedmih kaznivih dejanj zlorabe osebnih podatkov ter kaznivo dejanje napad na informacijski sistem, so še sporočili iz PU Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija