KOPRSKA KNJIŽNICA IN ZRS KOPER VABITA NA ZANIMIV LITERARNI VEČER: Spoznajte prvo slovensko prvakinjo v slam poeziji

Koper

Znanstveno raziskovalno središče Koper v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper v enoti knjižnica Ankaran 27. januarja ob 19. uri prireja literarni večer. Gostja bo Nina Medved, diplomantka primerjalne književnosti in francoščine, pesnica, prevajalka, performerka, kulturna producentka in fotografinja.

S svojimi živimi pesniškimi nastopi je Nina Medved postala prva slovenska prvakinja v slam poeziji. Zmagala je na natečaju Festivala mlade literature Urška 2019 in njena poezija je hitro našla pot v osrednje slovenske revije in tuje jezike. Z gostjo se bo pogovarjala Diana Pungeršič.

Nina Medved (Maribor, 1989) s svojim raznolikim udejstvovanjem na literarnem polju od samega začetka izkazuje veliko zavezanost besedi, še zlasti, kadar se ta pretvori v poezijo, ki tvori osišče njene ustvarjalnosti. Formalno jo je oblikoval študij primerjalne književnosti in francoščine, iz katere tudi prevaja, sicer pa je ustvarjalno pot začela kot pesniška slamerka.

Njena pesem je hitro našla pot tudi v osrednje slovenske literarne revije in tuje jezike. Kot zmagovalka natečaja Festivala mlade literature Urška leta 2019 je pri JSKD-ju izdala pesniški prvenec Drseči svet. V njem je ustvarila izvirni pesniški izraz z velikim občutkom za pesemsko strukturo in bogato, a hkrati preprosto podobje. Pesmi se dotikajo temeljnih bivanjskih vprašanj (mladega) človeka, ki mu (stari) tradicionalni oprimki ne nudijo več opore, novih pa še ni na obzorju. Drseči svet, ki ga lahko razumemo tudi kot parafrazo tekoče moderne Zygmunda Baumana, hkrati porodi tudi presenetljivo vitalno izpovedovalko, ki ji bomo težko našli par ne le v slovenskem, temveč tudi širšem literarnem prostoru. Nina Medved kot mlada pesnica, performerka, mentorica, kulturna producentka, fotografinja in prevajalka predstavlja prototip ustvarjalke renesančne širine in eksistencialne globine, ki navdihuje s svojo prodorno milino in gibkostjo, so zapisali organizatorji literarnega večera.