KOPRČANKA, KI SE JE TRI MESECE POTILA V DOMINIKANSKI REPUBLIKI: "Fizični napor ni bil nič v primerjavi s psihičnim"

Koper

V soboto, 4. decembra, se je zaključil prvi Exatlon Slovenija. Gre za športno resničnostno oddajo, v kateri so se v Dominikanski republiki dolgih 99 dni za denarno nagrado potegovali odlično telesno pripravljeni posamezniki in posameznice. Med njimi je bila tudi Koprčanka Eva Peternelj, ki je morala tekmovanje zaradi poškodbe zapustiti tik pred finalom. S 26-letnico smo se pogovarjali o njeni izkušnji, izvedeli pa smo tudi, ali bi slovensko obalo rada zamenjala za dominikansko.

Eva Peternelj je "osebna trenerka in spletna vplivnica. Je nekdanja jadralka, ki je bila 15 let tudi članica reprezentance, a čeprav ima rada vse športe, povezane z vodo, ni pretirano navdušena nad plavanjem", piše na uradni spletni strani Exatlona Slovenija. A 26-letna Koprčanka, ki je obiskovala športni oddelek koprske gimnazije, je še mnogo več.

Eva je obraz in soustanoviteljica znamke Peach Booty Plan, ki poleg na spletu vadbene programe s trakovi izvaja tudi v živo na Serminu pri Kopru, ponuja pa tudi znamko istoimenskih športnih oblačil. Mlada podjetnica je svoj nastop v oddaji Exatlon dobro izkoristila, saj je povečala svojo prepoznavnost, za las pa ji je ušla tudi glavna nagrada.

Velika športna navdušenka se je na Exatlon prijavila, ker obožuje izzive. "Vedno rada poskušam nove stvari, že kar nekaj časa sem tudi razmišljala o sodelovanju v resničnostnem šovu, a sem si želela udeležiti le takega, ki bi bil povezan s športom. Kot da bi nekdo vedel točno, kaj hočem, sem čez en teden videla oglas za prijavo na Exatlon. Ko sem ugotovila, da se bo ta odvijal v Dominikanski republiki, me je še toliko bolj pritegnil in odločitev o sodelovanju je bila preprosta," nam je razkrila Eva.

Tekmovanje je zapustila tik pred koncem, ko se je le en dan pred finalnim tednom poškodovala. Grdo si je presekala ustnico, dobila je šive tako na notranji kot zunanji strani. Zdravniki so ocenili, da tekmovanja ne more nadaljevati, saj je obstajala velika možnost infekcije, ob morebitnem ponovnem udarcu pa bi se stanje lahko še bistveno poslabšalo. Razočaranje, da se je poškodovala ravno tik pred koncem, je bilo veliko, a se je, kot pravi, sprijaznila z usodo in z dvignjeno glavo zapustila tekmovanje.

Spomin, ki bo ostal za vedno ???????? #ExatlonSlovenija Exatlon Slovenija

Objavil/a Eva Peternelj dne Četrtek, 09. december 2021

Svoje cilje je namreč, kot pravi, dosegla. "Na začetku je bil moj cilj, da ne izpadem takoj, potem sem hotela priti do šestega tedna. Ko je bil šesti teden tu, sem se odločila, da grem do konca. Prepričana sem bila, da bom prišla v finale, žal se ni izšlo, poškodba je naredila svoje," pojasnjuje Koprčanka, ki je na svojo pot v oddaji sicer zelo ponosna. Že v samo tekmovanje je prišla s prtljago – staro poškodbo. Marca si je namreč izpahnila ramo in je še vedno čutila posledice.

Na sodelovanje v šovu se ni posebej pripravljala, saj se že vse življenje aktivno ukvarja s športom. Trenira crossfit, ki je kombinacija vzdržljivosti, moči, eksplozivnosti, hitrosti, kar je vse, kar so tekmovalci potrebovali v tekmah na poligonu. Priznava pa, da bi nekaj le morala povaditi: "Na žalost nisem trenirala nič ciljanja, za kar mi je zdaj zelo žal."

Kljub temu je na tekmovanju ostala izredno dolgo, in sicer 94 dni. Bilo je naporno, saj so tekmovanja potekala praktično vsak dan, tekmovalci so imeli 'prost' le en dan na teden, a so snemanja za potrebe oddaje potekala tudi takrat. "Snemali smo 24 ur na dan, na vsakem koraku so nam sledile kamere, tudi mikrofone smo imeli vedno na sebi," je Eva opisala dogajanje v Dominikanski republiki, kjer so bili praktično odrezani od sveta: "Z zunanjim svetom nismo imeli nikakršnega stika, nisem vedela, kaj se dogaja v Sloveniji, kako je moja družina. To je bila ena posebna izkušnja, ko se moraš odklopiti, odmisliti vse skrbi in uživati v trenutku."

In ravno psihična plat tekmovanja je bila za Evo najtežja. Fizični napor je zanjo predstavljal le pet odstotkov tekmovanja, psihični pa preostalih 95 odstotkov. "Vse težave si moral razrešiti sam v svoji glavi, moral si se soočiti sam s sabo, se spoznati. Tam sem se prvič v življenju poglobila sama vase, saj sem drugače človek, ki zelo hiti, imam zelo natempiran stil življenja, nikoli si ne vzamem časa zase, tam pa sem se tri mesece ukvarjala le s sama s sabo." Za to izkušnjo, v kateri se je ogromno naučila o sebi, je zato tudi izredno hvaležna.

Ob prihodu domov se je najprej družila z družino in najbližjimi prijateljicami, torej ljudmi, ki jo podpirajo. "Videti vesele obraze domačih ob moji vrnitvi je bilo neprecenljivo," se spominja 26-letnica. Izkušnja je bila za Evo zagotovo izredno dragocena z več vidikov, a trenutno še ne ve, če bi jo ponovila, saj je, kot pravi, minilo premalo časa.

Eva sicer zelo rada potuje, zelo se rada druži s prijatelji, naravnost pa obožuje morje, ki ji predstavlja svobodo. Zato so ji pri srcu tudi vse oblike rekreacije, ki so povezane s morjem. Pred tremi leti, po vpisu na Fakulteto za šport v Ljubljani, je zaključila svojo kariero v jadranju, s katerim se je sicer ukvarjala 15 let. V osnovni in srednji šoli je trenirala tudi atletiko, preizkusila pa se je tudi v drugih športih. "Gibanje je moj vsakdan, je moja rutina, je moj način sproščanja, v katerem neizmerno uživam," pravi športna navdušenka.

Njen najljubši kotiček na obali je Strunjan, kjer se najraje sprehaja pod klifi in se sprošča v objemu miru. Slovenske obale zato nikoli ne bi zamenjala za dominikansko"Zelo me je razočarala v smislu čistoče. Zelo je umazana, ljudje smeti odvržejo kar na tla, zaradi česar me je bolelo srce. V Sloveniji mi je zelo všeč, da smo čisti, da skrbimo za naravo." In ravno to ji je bilo v Dominikanski republiki, poleg nesvobode, ki pa je bila del formata oddaje, tudi najmanj všeč. Najbolj všeč ji je bilo seveda morje. Veliko Dominikanske republike sicer ni videla, saj so bili v nekakšnem "mehurčku" na prizorišču snemanja, zato bi se vanjo rada vrnila, a potovanja ne načrtuje v kratkem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  15 .12. 2021 ob  12: 17
Ste pozabili napisati, da je v jadranju, leta 2010, na mladinskih olimpijskih igrah v Singapurju dosegla zavidljivo uvrstitev. MOI SINGAPUR 2010,
jadranje, klasa Byte CII, 18. mesto.
Istriano |  15 .12. 2021 ob  12: 10
Bravo Eva!!!!!!!