KOLIKO BODO ZA OGREVANJE PLAČEVALI STANOVALCI BLOKOV: Nas bo na Obali utekočinjen plin obvaroval pred občutnejšimi podražitvami?

Koper

Zaradi naraščajočih nabavnih cen energentov se zvišuje cena toplotne energije, kar pomeni, da bo mesečni strošek za uporabnike daljinskega ogrevanja bistveno višji. Koliko bomo plačevali za ogrevanje pozimi, je vprašanje, ki si ga mnogi zastavljamo ob napovedanih podražitvah. Posebno skrb vzbujajoča je situacija tam, kjer so odvisni od zemeljskega plina, saj so začeli nekateri dobavitelji pogodbe o dobavi plina kar odpovedovati. Resda gre za manjše dobavitelje, ki zaradi izpada dohodkov zaradi zamejene cene opuščajo svojo dejavnost dobave plina, vendar se bi lahko zgodilo, da bi se za tak skrajni ukrep odločili tudi drugi. Na srečo na Obali tovrstnih težav z dobavo ne bo, saj oskrba ni odvisna od zemeljskega plina, pač pa temelji na utekočinjenem naftnem plinu. Ta je cenovno ugodnejši in nas je že lani obvaroval pred občutnejšimi podražitvami.

"Na Obali smo optimistično pričakovali izgradnjo plinovoda od Ajdovščine do Kopra, saj bi lahko z uporabo zemeljskega plina po cenah, ki so bile pred letom, dodatno znižali ceno položnic. Po današnjih cenah pa bi se močno povišale," pojasnjuje Josip Krajnc, predsednik kurilnega odbora kotlovnice Markovec.

Na Markovcu je v sistem, ki skrbi za daljinsko ogrevanje z utekočinjenim naftnim plinom, priključeno 2.100 gospodinjstev v več stanovanjskih stavbah. Cene naraščajo, vendar še na obvladljivi ravni. "V kurilni sezoni 2021/22 smo na Markovcu imeli do marca 2022 enako položnico kot v predhodni sezoni, saj smo siceršnje povišanje variabilnega dela kompenzirali z znižanjem zbiranja sredstev za prenovo toplovodnega omrežja. Prenovo smo namreč zaključili. Marca pa smo variabilne stroške povišali za 10 odstotkov."

Zanimalo nas je, ali se bodo cene pred novo kurilno sezono zvišale: "Pred začetkom kurilne sezone 2022/23 smo s 1. julijem zvišali variabilni del položnice za 31 odstotkov. Vzrok je bil v visoki ceni energentov in negotovi prihodnosti. Trenutno se stvari z vladnimi ukrepi in cenami na svetovnem trgu umirjajo in upajmo le, da bo to držalo."

Položnica za akontacijo ogrevanja ima polega variabilnih tudi fiksne stroške. V povprečju se je položnica glede na lansko leto zvišala okrog 23 odstotkov. Podatki za 74 m2 veliko stanovanje v bloku s povprečno porabo kažejo, da mesečna akontacija znaša 87 evrov z DDV, pred enim letom pa je bila 65 evrov.

Cena ostaja neznanka

V sedanjih negotovih razmerah so vprašljive cene za vse energente. Kakšna bo cena ogrevanja to zimo za stanovanja, v tem trenutku nihče noče napovedovati. Cena ogrevanja za posamezno stanovanje namreč ni odvisna samo od neposredne porabe v dotičnem stanovanju, ampak tudi od skupne porabe toplote večstanovanjskega objekta, v katerem se stanovanje nahaja, obenem pa se poraba mesečno spreminja tudi glede na zunanje vremenske vplive. Skupno porabo se nato razdeli znotraj samega večstanovanjskega objekta po porabi posameznega etažnega lastnika. Pomemben podatek je tudi to, da stanovanja v toplotno izoliranih blokih porabijo okrog 35 odstotkov manj toplote.

V Petrolu, ki je v Slovenski Istri z daljinskim ogrevanjem prisoten samo v Občini Piran, so nam izračunali povprečno ceno toplote po metodologiji Agencije za energijo, ki je definirala tipičnega odjemalca v večstanovanjski stavbi. Tako je povprečna cena toplote letos znašala v obdobju med 1. januarjem in 31. avgustom 151,61 eur/MWh z DDV, od 1. septembra dalje pa zaradi znižane stopnje DDV z 22 odstotkov na 9,5 odstotkov znaša 136,08 eur/MWh z DDV.

"Podatka o tem, kakšna bo nova cena toplote, žal še na moremo podati, saj se cena toplote za Občino Piran trenutno še usklajuje glede na porast cen primarnih energentov," pojasnjujejo v Petrolu, kjer v letu 2022 cene toplote niso spreminjali, enaka cena pa bo veljala do konca septembra 2022. Kaj bo po tem, pa zaenkrat še ne razkrivajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  14 .09. 2022 ob  13: 05
Ja nič, tisti, ki ste odvisni od ogreavnja na plin, pošljite Uršuli brus(eljski) zahvalno pismo! Vsi mi ostali pa zaradi posledičnega povišanja vseh cen blaga in storitev!

Hvala vam podkupljeni samodržci burs(eljski)! Narod(i) vam bo(do) hvaležen(i).
zoran13 |  14 .09. 2022 ob  12: 01
ŠE BOLJ NORE CENE

Uparjeni plin mešanica Butan in Propan

V našem naselju v Livadah v Izoli uporabljamo mešanico Butan in Propan, tako za gretje kot uporabo sanitarne vode in je bilo potrebno za zimske mesece potrošiti za neko povprečno stanovanje tudi čez 260€ na mesec?

Tako je za m3 mešanice uparjeni plin Butan Propan potrebno odšteti:

* marec 2021 = 2,74810 € 22% DDV,
* julija 2021 = 3,17400 € 22% DDV,
* avgusta 2021 = 3,33400 € 22% DDV,
* septembra 2021 = 3,65820 € 22% DDV,
* januarja 2022 = 3,83387 € 22% DDV,
* februarja 2022 = 4,01940 € 22% DDV,
* aprila 2022 = 4,23770 € 22% DDV,
* junija 2022 = 4,29080 € 22% DDV,
* julij 2022 = 4,47 € 22% DDV,

Odgovori in problematika je mnogo širša in obsežnejša, kot se jih je omenilo, žal morajo svoje povedati tudi prebivalci Livad, ki se že na veliko pripravljajo na zimo. Posebej pa so za takšno stanje to odgovorni na Občini v Izoli in KS Livade, da o raznoraznih inšpektorjih in strokovnjakih niti ne govorimo. Veliko ljudi bo zaradi takšne situacije prešlo na druga kurišča, tudi nazaj na drva ali druge energente. Ker smo poslušali obljube Butan plina o ekonomičnosti in najcenejšemu energentu in kot plinskih bojlerjih, kot o najbolj izkoriščeni toplotni učinkovitosti. Tudi na Butan plinu ne vedo ničesar o ceni plina v bodoče, kaj šele, da bi pristopili k reševanju problematike. Kot že povedano pa obstoječi kvazi dimniki oziroma tuljave vertikale, žal ne omogočajo vgraditve modernih kondenzacijskih kotlov. Kolikor pa se vsi stanovalci nekega bloka, ki so povezani z vertikalo ne strinjajo, potem ni mogoče narediti ničesar več. Ob takšni sanaciji sicer nekaj krije Butan plin, večino stroškov pa stanovalci. Tudi dimnikarji so povedali, da morajo prijaviti vse spremembe obstoječih malih kurilnih naprav pri posameznikih, sicer smo kot potrošniki kaznovani. Ne smejo pa se več vgrajevati stari plinski gorilniki, ki črpajo kisik iz stanovanjskih prostorov. Butan Plin pa se še ne zaveda situacije in tudi v doglednem času ne razmišlja, da bi zamenjal utekočinjeni plin Butan Propan na zemeljski plin, ker potrebuje mnogo večje rezervoarje, kot jih ime trenutno na voljo. Skratka namesto, da bi deležniki pomagali, nas še bolj potiskajo na obrobje...

KONDENZACIJSKI KOTLI

Do 20 % prihranki energije na letni ravni!
Plinsko ogrevanje s kondenzacijsko tehnologijo spada med stroškovno najugodnejše, najvarčnejše in tehnološko najbolj izpopolnjene ogrevalne sisteme. Sodobna plinska kondenzacijska peč oziroma kotel deluje v nižjem temperaturnem režimu, zaradi česar so toplotne izgube peči in toplotne izgube z odvedenimi plini minimalne v primerjavi s klasičnimi napravami. Kondenzacijski kotel skoraj v celoti izkoristi toploto iz dimnih plinov in jo pretvarja v ogrevalno toploto.
www.butanplin.si/za-...jski-kotli