Kdo je kriv za "Neapelj" sredi Izole?

Kronika

Napačno ravnanje z odpadki vas lahko drago stane. V Izoli vas lahko to “olajša” tudi za več kot 400 evrov. Pred dnevi se je na naše uredništvo obrnila bralka in na pokazala nekaj fotografij izolskega centra mesta, ki jih je sama posnela. Pri nekaterih ekoloških otokih je razvidno, da je odpadkov veliko več, ko jih zmorejo "požreti" zabojniki. 

"To je hujše kot v Neaplju," je dejala naša bralka. Iz slik je sicer razvidno, da gre za dve različni lokaciji, na katerih so odpadki nepravilno odloženi. V obeh primerih gre za kosovne odpadke, ki na odjemna mesta oziroma na ekološke otoke ne sodijo. Komunala pa takšna odlagališča počisti po naročilu občinske inšpekcije, ko ta opravi inšpekcijski pregled.

"Gre za napačno odlaganje kosovnih odpadkov, ki se ne smejo odlagati v zabojnike za komunalne odpadke na odjemnih mestih, temveč jih je treba odpeljati na zbirni center ali naročiti brezplačni zabojnik za odvoz kosovnih odpadkov," so nam pojasnili na izolski Komunali, ko smo jim pokazali slike.

Vsak občan, ki plačuje storitev ravnanja z odpadki, lahko dvakrat letno brezplačno naroči zabojnik za odvoz kosovnih odpadkov. Zabojnik se mu dostavi takrat, ko uporabnik želi (z možnimi manjšimi odstopanji glede na število naročil v tem obdobju) in na lokacijo, kot želi uporabnik (ob spoštovanju dostopnosti in primernosti za postavitev zabojnika).  Od septembra do danes je bilo tako postavljenih in odpeljanih 126 zabojnikov s kosovnimi odpadki.

Storitelju grozi visoka kazen

Vsako nepravilnost pri ravnanju z odpadki na Komunali zabeležijo in nato podajo prijavo na občinsko inšpekcijo, ki lahko ukrepa po Odloku o ravnanju z odpadki v občini Izola. Tudi v navedenih primerih je bila podana prijava za nepravilno ravnanje z odpadki.

"Od oktobra 2012 do danes smo občinskemu inšpektoratu posredovali okoli 50 prijav (ustnih in pisnih), od katerih smo si skupno ogledali okrog 25 primerov. Okoli 170 ogledov in opozoril uporabnikom pa je bilo samo s strani Komunale (pisna obvestila na odjemnih mestih). V četrtini primerov smo dosegli, da je večina povzročiteljev zadevo sama uredila,"  so nam še pojasnili na Komunali.

Občinska inšpekcija do danes še ni izrekla nobene kazni za nepravilno ravnanje z odpadki. Globa za fizične osebe sicer znaša 417 evrov, za pravne osebe pa kar 1251,87 evra.

Deli novico:

Pika |  12 .11. 2013 ob  14: 46
@Občanka, točno tako. Kdaj sem jaz že to rekla. Jaz sem celo videla, da sami ekološki delavci, ko pospravljajo okoli kant za smeti, mečejo vse kar je zunaj, v kanto za mešane odpadke, tudi plastiko, kartone steklenice, itd...Sploh ne dajajo v ustrezne kante za ločevanje. Sem za to, da se oglobi kršitelje. Sama pa bom še vedno ločevala, ker me srbi za okolje. Saj, žal vidimo, kako nam narava vrača.
Občanka |  12 .11. 2013 ob  13: 57
Že če plačujemo komunalo in se je podražala kar precej,bi lahko izvajali kontrolo.Opažam,da nekateri sploh neločujejo odpatkov,posebno tržnica meče bio odpatke v ostale odpatke in tudi plastično enbalažo.Naj uvedejo način,da se bo vedelo kdo ne ločuje in naj plača več,sicer bomo še mi ki ločujemo nehali ločevat,ker se mi zdi neumno,da ločujem in zato plačujem isto kot tisti ki ne ločujejo.
floki |  12 .11. 2013 ob  12: 40
V obcini Koper ponavadi enkrat ali dvakrat letno vam komunala odpelje smeti za stojn z kamionom. Samo je treba pokazati zadnjo placano poloznico.
peter |  12 .11. 2013 ob  09: 48
to je še dobro, kaj je blo v '90ih
grigio |  12 .11. 2013 ob  07: 27
ko sem jaz narocil kontejner sem placal okoli 70 eu