KDO JE BRENTON HARRISON TARRANT? Pred grozljivim strelskim napadom se je izpovedal na Facebooku

Kronika

Glavni osumljenec za petkov napad na mošeji v novozelandskem Christchurchu Brenton Harrison Tarrant, ki sebe opisuje kot "običajnega belca", je odraščal v manjšem avstralskem mestu in delal kot osebni trener, poroča francoske tiskovna agencija AFP.

Terrant je odraščal v manjšem mestu Grafton na severu avstralske zvezne države Novi Južni Wales v delavski družini z nizkimi prihodki, piše v njegovi biografiji v manifestu, ki ga je objavil pred napadom. Po poročanju lokalnih medijev mu je leta 2010 oče umrl za rakom, mati in sestra pa po besedah njegove nekdanje delodajalke Tracey Gray verjetno še vedno živita v Graftonu, ki šteje okoli 18.000 prebivalcev.

Kmalu po maturi se je izučil za osebnega trenerja, tako da se je leta 2009 zaposlil v enem od lokalnih fitnesov. Lastnica tega fitnesa Grayeva ga je opisala kot delavnega človeka, a se ji zdi, da so ga potovanja v Evropo in Azijo spremenila. 28-letnik Avstralec je obiskal Pakistan in Severno Korejo, še navaja AFP.

Potovanja si je financiral z investiranjem v kriptovalute

Leta 2011 je pustil službo v fitnesu in začel potovati. Kot je zapisal v manifestu, si je potovanja financiral z investiranjem v kriptovalute. Med drugim je aprila in maja 2017 potoval po Franciji in drugih zahodnoevropskih državah, kjer je tudi začel razmišljati o napadu. V 74-stranskem besedilu, ki ga je objavil na Facebooku, je dejal, da je bil šokiran nad "invazijo" priseljencev na francoska mesta.

Bolgarske oblasti so sicer v petek sporočile, da je bil Tarrant novembra lani tudi v Bolgariji, Romuniji in na Madžarskem. Leta 2016 in v začetku leta 2017 pa je bil po podatkih bolgarskih obveščevalcev v Srbiji, Črni gori, BiH in na Hrvaškem. Njegove obiske v Turčiji pa preiskuje tudi Ankara. Avstralski državljan je osumljen, da je v novozelandskem mestu Christchurch izvedel strelski pohod v dveh mošejah, pri čemer je ubil 49 muslimanskih vernikov. Napad tega skrajnega desničarja in suprematista je bil rasno motiviran.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Motoviltz |  18 .03. 2019 ob  07: 46
Citiram članek "Napad tega skrajnega desničarja in suprematista je bil rasno motiviran."
Ni mi jasno, čemu se članek konča s tem stavkom.
Človeška rasa namreč nima nobenih rasnih različic.
Obstaja izključno ena in edina človeška rasa Homo sapiens.
Bolje bi bilo končati npr. tako
"Napad tega skrajnega desničarja in suprematista je dejanje norega uma, ki je v prvi polovici prejšnjega stoletja celo vladal Evropi"