Kdo zavira imenovanje Roberta Fakina na čelo Agrarie?

Po daljšem obdobju vdjevstva je upravni odbor Agrarie imenoval Roberta Fakina na mesto direktorja zadruge. A že dan kasneje so imenovanje preklicali, ker Fakin nima ustrezne izobrazbe. Sam pa odgovarja, da so to vsi vedeli in da gre za neke vrste sprenevedanje. 

"Jaz se nisem nikoli ponujal Agrarii. Mene so sami poklicali, naj prevzamem mesto v. d. direktorja, ko je bila zadruga finančno nestabilna. Rezultati kažejo, da nam gre sedaj precej dobro, družba je likvidna in stabilno posluje," je za Regional pojasnil Fakin, ki je bil s strani upravnega odbora skoraj soglasno imenovan na čelo družbe s polnim mandatom.

Nato pa se je zataknilo, ko je predsednik nadzornega odbora Avrelij Bonin opomnil upravni odbor, da Fakin nima ustrezne stopnje izobrazbe. Na korespondenčni seji je upravni odbor le dan po imenovanju novega direktorja svoj sklep preklical.

"Gospod Fakin je lahko v. d. direktorja, ne more pa biti direktor, ker to prepoveduje statut družbe. Zato sem opomnil upravni odbor na to nepravilnost. Sicer pa proti Fakinu nimam nič, poleg tega se lahko statut tudi spremeni," je dejal Bonin. Ta sicer ni imel sklepa nadzornega odbora za posredovanje pri upravnem odboru, ampak je to storil "na svojo roko".

Kako naprej še ni jasno

Fakin pravi, da se je v 25 letih vodenja različnih podjetij izkazal kot direktor, zato se mu postavka o izobrazbi zdi nekoliko smešna, saj je svoje rezultate v Agrarii že dokazal. "Že tako je težko delati oziroma direktorovati s tem, ko imaš nad seboj celoten upravni in nadzorni odbor, se pravi skupaj 15 'naddirektorjev', ki se lahko vtaknejo v prav vsako potezo in odločitev. Če pa nimaš polnih pooblastil oziroma trajnega mandata, je to še toliko težje. Polovico energije porabim za obrambo, za vodenje zadruge je ostane le še pol." Zadnje besede pri celotni zadevi še ni rekel, obstaja pa tudi možnost, da se iz Agrarie umakne. 

ajde ajde |  10 .10. 2013 ob  12: 21
spremenit statut, zadevo bazirati na izkušnjah v kombinaciji z izobrazbo in naj Fakin oddela svoj mandat, kateri je očitno uspešen.Jutri skličite NO z eno točko dnevnega reda - lahko tudi to naredite korespondenčno. Pojutrišnjem pa imenujte človeka. Do konca tedna da je zrihtano. !
geđo |  10 .10. 2013 ob  11: 37
No, super, cenzura komentarjev fura na polno.
Brez veze.
geđo |  10 .10. 2013 ob  10: 35
Kot sem napisal, ne vem, če so tukaj zakulisne igrice in me tudi ne zanima.
Temu, da Fakin dobro dela, sploh ne ugovarjam in če dobro dela, naj potem dela še naprej, absolutno.
A temelj normalne družbe je pravna država. Če v statutu nekaj piše, potem je to potrebno spoštovati. Ker ravno nespoštovanje tega odpira vrata za "štimanje svojih kadrov", v imenu neke domenvne sposobnosti. Ali je to tako težko razumeti? Očitno je, ker se večina stvari v tej državi dela po "bližnjicah" ali po "obvoznicah", kot nekomu pač ustreza, redko pa po pravi poti, kot piše na papirju.
Zato pa smo, kjer smo.
@geđo |  10 .10. 2013 ob  09: 47
Prosim, ne nabijajo o zadevah, ki nimaš pojma. Poznam situacijo v agrarii in lahko povem, da je članek morda še preveč pro Bonin. Zadrug je bla tik pred bankrotom, potem so klicali Fakina, ki je zadevo rešil, sedaj, ko pa želi počistit kar je gnilega, se mu postavlja po robu Bonin, siva eminanca zadruge. Od prvega dne so vedeli kakšno izobrazbo ima Fakin in jih ni brigalo, samo da reši zadrugo. Sedaj, ko je zadeve saniral in je spet kaj za ukrasti pa bi stara garda spet lahko štimala svoje kadre. Nesposobne, vendar z izobrazbo. In Bonin, če smo že pri tem, tudi deluje proti statutu, ker podaja zahteve brez sklepa NO. Zato prosim, ne nabijaj.