KAKŠEN JE POLOŽAJ OSKRBOVANCEV V DOMOVIH MED EPIDEMIJO? Zadevo ugotavlja zagovornik načela enakosti

Slovenija

Zagovornik načela enakosti ugotavlja položaj stanovalcev med epidemijo novega koronavirusa. K reševanju spletne ankete vabijo stanovalce, svojce, vodstva in zaposlene v domovih ter nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s položajem starejših. Stanovalci domov lahko odgovarjajo tudi po telefonu.

Kot so pri zagovorniku spomnili v zapisu na spletni strani, so domovi za starejše po začetku epidemije postali ključna točka širjenja novega koronavirusa med najbolj ranljivimi. Za zajezitev širjenja okužb so bili uvedeni strogi zaščitni ukrepi, ki so prizadeli tako stanovalce in njihove bližnje kot zaposlene teh ustanov.

Sedaj želijo pri zagovorniku na podlagi neposrednih in posrednih izkušenj ali informacij pridobiti "utemeljene poglede na razmere v domovih za starejše v času zaprtja domov za obiskovalce med epidemijo in na položaj stanovalcev domov".

Ob tem poudarjajo, da namen ankete ni iskati krivce za negativne posledice protiepidemičnih ukrepov, pač pa pridobiti celovito sliko o razmerah in se na podlagi te izkušnje lotiti snovanja ukrepov za zajezitev okužb, če bi se epidemija ponovila v takih razsežnostih kot prvič.

UPORABA EASYPARK APLIKACIJE SE OBRESTUJE: Plačaš le toliko, kolikor parkiraš (VIDEO)

EasyPark aplikacija, ki omogoča enostavno plačevanje parkirnine, je sedaj na voljo v vseh štirih obalnih občinah. Parkirnino lahko plačate z mobilno aplikacijo ali SMS-om Uporaba EasyParkove storitve je ali SMS-om. varna in enostavna ter lahko poteka na dva načina, z mobilno aplikacijo Velika prednost uporabe aplikacije je t. i. minutno parkiranje.

Z anketo pri zagovorniku preverjajo, kako so bile stanovalcem dostopne informacije o koronavirusu in kako kakovostno je bilo to informiranje. Preverjajo tudi dostopnost zaščitne opreme in podpornih storitev v domovih, prav tako se vprašanja nanašajo na dostopnost in kakovost zdravljenja in zdravstvene oskrbe v domovih med epidemijo. Sklop vprašanj je namenjen tudi preverjanju izkušenj glede omejitev gibanja, stikov in druženja in možnosti pritožb.

Vprašalnik, ki je dostopen na spletni strani zagovornika, je mogoče izpolniti do vključno 17. avgusta. Po telefonu pa je mogoče na vprašanja odgovarjati od ponedeljka do petka med 9. in 16. uro, in sicer na telefonski številki 01 473 55 45.

Zagovornik je sicer po uradni dolžnosti začel postopek ugotavljanja morebitne diskriminacije nekaterih starostnikov, ki so covid-19 prebolevali v domovih za starejše.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija