Kako se zaščitimo pred tatvinami na plažah?

Koper

Poročila, ki jih medijem vsak dan pošilja policija, so polna zaznamkov o tatvinah na plažah. Čeprav je bilo že ogromno pozivov, naj se na plažo ne nosijo preveč vredne stvari, pa tatovi še vedno lahko računajo na velik izplen. Telefoni, ure, nakit in večje količine denarja. Vse to številni še vedno nosijo na plažo.

 

Še vedno velja, da je samozaščita najboljša preventiva, saj so tatovi vse bolj drzni in iznajdljivi. Njihovi izpleni iz leta v leto večji. "Ukradli so mu gotovino", "Ostal brez denarnice in mobitela," "Neznanec mu je izmaknil torbo z uro in računalnikom." Vse to so izseki iz zgodb, ki smo jim vsakodnevno priča. Absolutne varnosti seveda ni, lahko pa možnost za tatvine zmanjšamo. V zadnjem času je opaziti povečano število kraj na plažah, kar potrjuje tudi statistika. Tu ne gre več za odtujitve majhnih vsot denarja, pač pa za več sto evrov gotovine ali celo vrednejših predmetov.

Če na plažo vzamemo le torbo, brisačo in nekaj evrov (za sladoled), nas tudi morebitna izmaknitev torbe ne bo tako oškodovala, kot če imamo v njej veliko gotovine, mobitele itd.

Tovrstna kriminaliteta se je, kot kaže, povečala. Na račun nepazljivih kopalcev pa se je povečal tudi izplen, saj številni ne upoštevajo osnovnih preventivnih ukrepov policistov.Najboljša je preventiva"Preventiva je najboljši način, da ne postanemo žrtev tatvin. Tako na plažo ne nosimo večjih vsot denarja, vrednih in tehničnih predmetov, predvsem pa naštetih stvari ne puščamo brez nadzora. Denarja in dokumentov ne hranimo skupaj; s tem se izognemo dodatnim stroškom, če smo žrtev tatvine denarja. Dejstvo je, da se včasih na plažo niso nosili telefoni, pa tudi, če ga je kdo vzel, ta ni bil vreden 500 evrov in več. PIN-številk bančnih kartic ne smemo imeti nikjer zapisanih, niti pod različnimi imeni v imeniku mobilnega telefona. Torb ne puščamo na naslonih stolov v gostinskih lokalih, pa čeprav sedimo na stolu. V javnosti ne štejmo denarja oziroma preverjajmo, koliko denarja imamo, saj bomo s tem pritegnili morebitne tatove," pravi Dimitrij Marušič iz Policijske uprave Koper.