KAKO PRATI SPODNJE PERILO: Ste že slišali za antibakterijski sprej?

Trendi

Številne raziskave so pokazale, da nekatere bakterije lahko preživijo cikel pranja v pralnem stroju in temperature na 60, celo 90 stopinjah Celzija. Zato zdravniki pri pranju spodnjega perila predlagajo "dodatne ukrepe".

Delčki kot so sledi urina in izcedek iz nožnice, ki se čez dan naberejo na spodnjih hlačkah, so idealen življenjski prostor za razvoj številnih bakterij in gliv, ki lahko povzročijo različne okužbe, so opozorili zdravniki.

"Če vaše spodnje perilo ni povsem čisto, se povečujejo možnosti za neprijetne glivične okužbe in bakterijski dermatitis," pravi kirurg in ustanovitelj Future Method dr. Evan Goldstein. Specialist za plodnost iz New Yorka dr. Lucky Sekhon dodaja, da gre lahko tudi za tveganje za različne genitalne okužbe.

Zato strokovnjaki pravijo, da je treba hlačke menjati vsaj enkrat na dan (še pogosteje, če se veliko potite), pojasnili pa so tudi, kako jih je najbolje prati.

"Spodnje perilo, športna oblačila, brisače in posteljnina bodo po pranju v stroju morda potrebovali dodatno čiščenje," pravi direktorica podjetja Tide & Downy Mary Johnson. Da bi se prepričali, da ste odstranili vse, kar povzroča okužbe, predlaga, da po perilu pred pranjem razpršite z antibakterijskim razpršilcem (obstajajo različne vrste čistilnih materialov), ki bo ubil tudi najbolj odporne bakterije.

In poleg temeljitega in rednega pranja dr. Goldstein ugotavlja, da je treba spodnje perilo zamenjati vsake tri do šest mesecev. "Sčasoma se tkanina poslabša, material pa postane manj učinkovit in izgubi prvotno obliko," pojasnjuje strokovnjak.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija