KAKO JE POTEKALO SAMOTESTIRANJE NA OBALNIH ŠOLAH? Policisti PU Koper zaznali dve kršitvi javnega reda

Koper

Policija je ob današnjem začetku izvajanja samotestiranj na novi koronavirus v šolah preko javno dostopnih medijskih vsebin in z zbiranjem obvestil spremljala dogajanje v okolici osnovnih in srednjih šol ter cepilnih centrov. Na območju celotne države so po doslej zbranih podatkih Generalne policijske uprave ugotovili tri kršitve javnega reda, od tega dve na območju Policijske uprave Koper. 

Policisti so včeraj "stražili" pred OŠ Domžale

Kot so za STA navedli na policiji, večina zbiranj staršev v jutranjem času ob prihodu in oddaji otrok pred šolami ni imela elementov javnega zbiranja, tam kjer je vendarle šlo za javne shode, pa je policija kršitve zakona o javnih zbiranjih, torej organiziranja shoda brez prijave, ugotovila v treh primerih.

Skupine staršev so se pred šolami zadrževale krajši čas, se pogovarjale s predstavniki šol, predvsem pa so iskali pojasnila o uveljavljanju novih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ob tem so nekateri izražali tudi nestrinjanje z njimi.

Zbiranje staršev pred OŠ Vojke Šmuc Izola

Na območju celotne države so doslej ugotovili tri (posamične) kršitve javnega reda, od tega dve na območju Policijske uprave Koper in eno na območju Policijske uprave Maribor. Po naših neuradnih informacijah so policisti danes vsaj v enem primeru posredovali v Osnovni šoli Vojke Šmuc Izola. Za več informacij smo se obrnili na PU Koper, na njihove odgovore še čakamo.

Na mariborski policijski upravi so za STA povedali, da so edino kršitev, pri kateri so izdali plačilni nalog obravnavali pred eno od mariborskih osnovnih šol.

Kako je potekalo samotestiranje, smo povprašali tudi nekatere obalne osnovne in srednje šole

Ravnateljica OŠ Koper Ingrid Poropat je zadovoljna, da je samotestiranje potekalo "organizirano, mirno in brez težav". Nekaj več časa, približno pol ure, so za samotestiranje potrebovali mlajši učenci, starejši pa so ga uspešno izvedli v 15 minutah. Poropatova ugotavlja, da je veliko učencev pri samotestiranju že zelo veščih, saj so ga izvajali že doma.

Učenci so se samotestirali v matičnih učilnicah, ob prisotnosti razrednika oz. učitelja, ki je v oddelku poučeval preduro ali prvo šolsko uro. Med 976 testiranimi učenci je bil pozitiven le eden. "Učenca smo pospremili v ustrezen prostor, obvestili smo starše, ki so ga prišli nemudoma iskat in ga odpeljali domov," je pojasnila ravnateljica koprske osnovne šole.

Z ukrepi se ne strinjajo trije odstotki učencev oziroma njihovih staršev, zato se bodo ti šolali na daljavo. "V tem odstotku je tudi nekaj učencev, ki so danes prišli v šolo brez soglasja staršev in brez testa za samotestiranje, zato so jih starši prišli iskat in jih odpeljali domov." 

Pred šolo danes niso bili priča nobenim neprimernim ali odklonilnim vedenjem. Starši so že v preteklih dneh svoja nestrinjanja izražali v večini na strpen in kulturen način, peščica tudi z grožnjami in obsojanjem. "Večina staršev pa ves čas izjemno težkega obdobja deluje konstruktivno, sodelovalno, v smeri iskanja rešitev," je še povedala Poropatova.

Tudi v OŠ Ankaran s pričetkom samotestiranja niso imeli težav. Potekalo je približno 20 minut v matičnih učilnicah oziroma telovadnici za tiste, ki so k samotestiranju pristopili s starši. Med vsemi testiranimi niso zabeležili niti enega pozitivnega primera.

Zaradi nestrinjanja z ukrepi se v Ankaranu na daljavo šola okoli 30 učencev, nam je povedala ravnateljica Željka Adamčič. V šolo je sicer brez potrebnega soglasja staršev o samotestiranju prišlo šest otrok. "Bili so sprejeti v učilnico, kjer so počakali, da sem se pogovorila z njihovimi starši in jim jih nato predala," je pojasnila ravnateljica.

Tudi v Ankaranu se je pred šolo zbralo nekaj staršev, ki nasprotujejo samotestiranju. "Pogovarjali smo se, vendar nismo našli skupnega jezika in soglasja. Meni je osebno žal, da je tako. Tudi slabi odnosi slabo vplivajo na zdravje," meni Adamčičeva.

Kako je bilo na srednjih šolah?

Mirno je potekalo tudi samotestiranje dijakov. Na Gimanziji, elektro in pomorski šoli (GEPŠ) Piran celo nad pričakovanji, je priznal ravnatelj Borut Butinar: "Višji letniki so to opravili v petih minutah, v nižjih letnikih pa smo potrebovali tudi do 17 minut, vendar se bo to z naslednjimi testiranji zelo skrajšalo. V nekaterih razredih je število cepljenih in prebolelih dijakov doseglo tudi do 80 odstotkov razreda, zato se je testiralo le nekaj posameznikov. V nižjih razredih je ta procent občutno nižji in se giblje med 50 in 60 odstotki."

Od 480 dijakov sta zaradi nestrinjanja s samotestiranjem doma ostala le dva dijaka. "Starši so ukrep pozitivno sprejeli, večjih nasprotovanj danes nisem prejel. Nekaterim staršem sem na njihovo zahtevo predvsem pojasnil razliko pri pouku na daljavo v osnovnih in srednjih šolah," je pojasnil Butinar. Pred GEPŠ tako danes ni bilo nobenih zbiranj ali shodov nezadovoljnih staršev.

Niti enega pozitivnega dijaka niso imeli niti v Srednji ekonomsko-poslovni šoli (SEPŠ) Koper. "Samotestiranje je potekalo v miru, vsak oddelek se je samotestiral v matični učilnici, pri čemer smo upoštevali protokol, ki nam ga je poslalo ministrstvo za zdravje. Dijaki so pokazali veliko mero odgovornosti in imeli teste s seboj. Zamudniki so imeli testiranje v posebni učilnici, kjer je bil dežurni učitelj," je potek današnjega jutra opisala ravnateljica Breda Švara.

Mirno je bilo tudi pred vrati šole, kjer sta bila po ravnateljičinih podatkih le dva starša, ki nista dovolila samotestiranja njunih otrok, zato sta ju odpeljala domov. Zapletov sicer ni bilo. "Priznati moram, da sem ponosna na dijake, ki so pokazali resnost, zrelost in odgovornost do sočloveka. Še bolj zadovoljna pa z rezultati, ki so bili negativni, s čimer nam je bilo omogočeno bolj mirno opravljanje vzgojno-izobraževalnega dela v šoli," je zaključila Švara.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  18 .11. 2021 ob  01: 56
Poročate o enem pozitivnem primeru, tv Koper pa v Primoski kronoki poroča, da je veliko pozitivnih primerov na šolah. Kdo zavaja in kdo laže...