KAJ SE JE ZGODILO Z BATANO STRUNJANKO? Našel se je "ljubitelj in rešitelj, ki jo je v krvavem stanju odpeljal domov" (FOTO)

Piran

Po družbenem omrežju Facebook je na strani Strunjan zaokrožilo več fotografij batane "Strunjanke", ki je še pred časom krasila park zdravilišča Krka – Talaso Strunjan. Iz opisa izhaja, da se barka zdaj nahaja na deponiji Dragonja, kar je močno razburilo nekatere domačine. Zanimalo nas je, kakšna je usoda "Strunjanke" in kakšni so razlogi, da je v parku zdravilišča ni več. 

Na objavo se je odzvalo več posameznikov. Mnogi izmed njih, kot je razvidno iz komentarjev, so nad dejanjem zgroženi, nekateri pa verjamejo, da so za takšno usodo barke odgovorne ravno Terme Krka. Odgovore smo najprej poiskali ravno tam. Kot pravijo, je bila batana z imenom Strunjanka last Zavoda za revitalizacijo mediteranske kulture Piran, Mediteranum, v strunjanskem zdraviliškem parku pa je bila razstavljena sredi aprila 2012 za obdobje petih let.

"Strunjanka je bila "dekorativna" barka, ki ni bila namenjena plovbi. Zaradi tega je bila precej občutljiva na vremenske vplive in jo je bilo treba pogosto obnavljati; za vzdrževanje so skrbeli njeni lastniki. Po preteku dogovora o postavitvi batane je bilo razstavno plovilo s strani Zavoda Mediteranum iz strunjanskega parka premeščeno na novo lokacijo," so nam pojasnili in dodali, da jim usoda plovila od premestitve dalje ni znana.

Batana "Strunjanka" mogoče si nisi zaslužila tak konec v deponiji Dragonja, mogoče bi še lahko živela naša Strunjanka ponos Strunjana???? Morda kdo od Talaso Strunjan kaj več ve o naši barki zakaj tako? Hvala.????

Objavil/a Strunjan dne Sobota, 23. januar 2021

Kot pojasnjuje Slobodan Simič z zavoda Mediteranum Piran, je "batana, v piranskem prostoru imenovana batela, naša najpomembnejša ladjedelska dediščina". Konec leta 2011 je podjetje Terme Krka Strunjan, ki ga je tedaj vodil Miran Gaspari, odločilo, "da podpre napore zavoda Mediteranum in raziskovalca te dediščine tako, da razstavi v dekorativno-informativne namene eno batano v svojem parku". Na ta način naj bi popularizirala in seznanjala obiskovalce o tej dediščini, pojasnjuje in dodaja, da je bila to tedaj "res lepa gesta tega podjetja".

Pogodba je bila podpisana za štiri leta, "razlog za to pa je preprost". Stala je zunaj, nezaščitena, pod borovci, ki so jo polnili z iglicami, zaščitena pa ni bila niti pred vlago. "Vanjo so neprestano vstopali ljudje, v njej so se fotografirali skoraj vsi in na tem mestu dlje ne bi mogla zdržati," pojasnjuje Sime. Pri življenju so jo ohranjala manjša vsakoletna dela, a bi morala po štirih letih v temeljito in drago obnovo. Slednja bi bila po njegovih besedah tudi neracionalna.

"V teh letih je batana z našo dediščino seznanila ogromno ljudi in več kot odlično opravila svoje poslanstvo. Hvala ji," zaključuje Simič in pojasnjuje da gre za običajno reč – pogodba se izteče in "posel je s tem zaključen". Tedaj je bila batana že v slabem stanju, razlaga, "in bi verjetno šla v razrez, kot je za stare batane običajna pot". Po njegovih informacijah jo je odpeljalo podjetje Okolje Piran, ki naj bi jo prav tako uporabilo v dekorativne namene, a več kot toliko o tem ne ve.Že včeraj pa je bil na družbenem omrežju Facebook objavljen drugi del tako imenovane "Zgodbe nekega strunjanskega čolna Batana Strunjanka". Kot kaže, bo morda "ponovno oživela Strunjanka 2.". Zanjo naj bi se našel "ljubitelj in rešitelj" in jo "v krvavem stanju odpeljal domov, kjer jo bo sestavil z upanjem, da bo ponovno zaživela, osrečevala, krasila park ter obiskovalcem nudila obstanek in razmislek".

"Batana Strunjanka" II. del Zgodba / štorija nekega strunjanskega čolna »BATANA Strunjanka« (maketa), katera je do...

Objavil/a Strunjan dne Sreda, 27. januar 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  28 .01. 2021 ob  15: 31
Tako skrbijo mali slovenceljni za NAŠO ISTRSKO kulturno dediščino.
Da bi se vam jezik in roka posušila....