KAJ SE GOVORI MED LJUDMI: Katero stranko bi volili in kdo bi sploh šel na ponovljeni referendum

Slovenija

Če bi bile volitve to nedeljo, bi 12,2 odstotka vprašanih volilo SD. Na drugo mesto bi se z 11,9-odstotno podporo uvrstila Lista Marjana Šarca, sledita SDS z 11,6-odstotno podporo in SMC sedmimi odstotki podpore, je pokazala anketa Vox populi. Med politiki je še vedno najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor.

Med strankami bi se po anketi na peto mesto uvrstila Levica s petodstotno podporo. Sledijo stranka DeSUS, ki bi jo volilo 4,3 odstotka vprašanih, in NSi, ki bi prepričala 4,1 odstotka vprašanih. Stranka Alenke Bratušek bi dobila 0,2 odstotka, druge stranke pa 4,7.

28,8 odstotka vprašanih še ni vedelo, koga bodo volili, 10,2 odstotka pa jih je dejalo, da ne bi šli na volitve.

Med tistimi, ki so navedli, da bi volili druge stranke, je 11 anketirancev dejalo, da bi volili SLS, šest, da bi volili SNS, pet pa bi jih volilo Dobro državo. Združeno desnico bi volili štirje, po en vprašani pa bi volil Slogo in Listo novinarja Bojana Požarja.

Če upoštevamo samo glasove opredeljenih anketirancev, bi največ, po 19 sedežev v DZ dobili SD in Lista Marjana Šarca, 18 sedežev bi dobila SDS, 11 SMC. Sledijo Levica z osmimi poslanci, DeSUS s sedmimi in NSi s šestimi poslanci.

Pahor ostaja na vrhu, Šarcu podpora pada

Večini strank je glede na marčevsko anketo Vox populi, ki je bila narejena pred odstopom Mira Cerarja s položaja predsednika vlade, podpora upadla. Najbolj opazen je padec podpore pri NSi, ki je v enem mesecu izgubila 0,7 odstotne točke. DeSUS in SMC sta izgubili po 0,6 odstotne točke, SD in Lista Marjana Šarca pa po 0,5 odstotne točke. Najmanj je izgubila SDS, 0,1 odstotne točke. Stranka Alenke Bratušek je ostala pri enaki podpori, podpora Levici pa je zrasla, in sicer za 1,4 odstotne točke.

Delo vlade kot neuspešno ocenjuje 66,4 odstotka vprašanih, medtem ko jih 28 odstotkov meni, da dela uspešno. Podobno so anketirani vlado ocenili pred enim mesecem.

Med politiki je še naprej najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor, sledita evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon. Priljubljenost Marjanu Šarcu še naprej pada in je trenutno na sedmem mestu.

47 odstotkov zagotovo ne bo šlo na referendum

Telefonsko raziskavo javnega mnenja Vox populi je za časnik Dnevnik in Radiotelevizijo Slovenija pripravila Ninamedia. Opravljena je bila med 9. in 11. aprilom, v njej pa je sodelovalo 700 anketirancev.

V anketi so volivce tudi povprašali, ali se bodo 13. maja udeležili ponovljenega referenduma o zakonu o drugem tiru in kako bodo glasovali. 46,9 odstotka vprašanih je odgovorilo, da se referenduma zagotovo ne bodo udeležili, 9,4 odstotka vprašanih pa, da se ga verjetno ne bodo udeležili. Verjetno se ga bo udeležilo 13,1 odstotka vprašanih, zagotovo pa 25,5 odstotka.

58 odstotkov vprašanih namerava na referendumu zakon podpreti, 20,3 odstotka bo proti, 21,7 odstotka vprašanih pa še ne ve, kako bo glasovalo.

Deli novico:

HAVANA U NA NA - A HA !... :-) |  18 .04. 2018 ob  12: 53
Xe, J.Ž. se je na chess.com in TWITCH prijavil pod n.n. 'HowardStaunton' ( BTW, Staunton so tudi šahovske figurice ... ); sprva je imel slovensko zastavico, kmalu zatem pa jo je zamenjal za angleško, ker je tako očitno upal, da ga ne bo nihče prepoznal ... ... :-)
ŽNJ ... |  18 .04. 2018 ob  12: 34
fotr od tega Jonasa jebaje tudi 1 izmeT RS sodnikov ...
CHECKmate ... |  18 .04. 2018 ob  01: 16
potem pa mu je GM še dodal: that's slovenia, not CHECKrepublik !?... :-))
LDS ... |  18 .04. 2018 ob  01: 09
nato je še dodal : slovenian philosopher? that's hard to believe !...

-----------------------------------------------

:-)

ehhh, očitno Jonasu ni še nihče povedal, kaj sta o Žižeku ( ideologu LDS-a ) komentirala filozofa ( Marxista in Hegelijanca ) Costanzo Preve in Diego Fusaro ?... ( youtube.press )

-----------------------------------

HAVANA, UH NA NA !... ;-)
kaj se govori med ljudmi ... |  18 .04. 2018 ob  00: 57
slo šahist Jonas Ž. je včeraj vprašal GM Ben Finegolda na TWITCH-u: do you know slovenian philosopher Slavoj Žižek ? Ben mu je odvrnil : zizek ... who ? wow, pretty suspicious !...

-----------------------------------

:-)
@koopi |  17 .04. 2018 ob  12: 45
ne skrbi, ne bomo ga volili - ampak Jajota tudi ne !!...
koopi |  17 .04. 2018 ob  12: 32
Zakaj ni pametno voliti Šarca?
1. finančni nesposobnež, zadolžil kamniško občino za 9,6 milijona EUR, brez vidnih investicij
2. komunikacijski nesposobnež, ni zmožen jasno artikulirati svojega mnenja
3. organizacijski nesposobnež, kamniška občina in svetniška skupina sta v razsulu
4. ljubljenec komunističnih medijev
5. neslovenskega in nekrščanskega porekla, kri ni voda.
6. amaterski igralec, nizko izobražen, brez znanja tujih jezikov.

Jaz ga ne bom, vi pa kakor hočete. In potem ne jamrajte, da vas je prevaral kot cmerakelj. Če se imate za pametne, seveda.
AMEN. |  17 .04. 2018 ob  11: 44
Šarec je bil razkrinkan. V svojem govoru ( navidezni kritiki sodstva ) je izvajal EVIDENTNO ( !!! ) indirektno apologijo krivosodja v RS: češ, da se kot predsednik vlade ne bi mogel ukvarjati s konkretnimi primeri, ker je sodna veja oblasti neodvisna ...

Jah, očitno bi se raje ukvarjal tako kakor Mirček : z raznoraznimi sirskimi frizerji, itd., ipd. ... ( politika LDS.press !... )

; ISTI "TIČI" !.......................................
Vsi so isti. |  17 .04. 2018 ob  10: 24
Janša je že pokazal česa ni sposoben in česa noče kaj pa hoče...
LMŠ ... |  17 .04. 2018 ob  09: 52
Ja, je že povedal: sodstvo je neodvisno in zato se oni ne bodo vmešavali v konkretne primere ... ...
takoimenovana levica in takoimenovana desnica - |  16 .04. 2018 ob  22: 51
-1
v zloveniji so oboji hlapci in pa prodane duše "BOGU" KAPITALU !!... ...
kopi |  16 .04. 2018 ob  22: 18
Izbira je preprosta.

Volite desnico, če želite, da vlada razmišlja o investicijah, nižjih davkih zdravstvu, večji odprtosti v svet.

Volite levico in njene nove obraze, če bi radi več gejevstva v šolah, migrantov, izolacije od zahoda ter partizanskih proslav.

Bo, kar hočete.
1