JURŠA SE PIVČEVI ZAHVALJUJE ZA ODSTOP: "Ona ne razume politike" (VIDEO)

Slovenija

Aleksandra Pivec je na seji izvršnega odbora DeSUS odstopila z mesta predsednice stranke. Svet stranke, ki bo zasedal po koncu seje izvršnega odbora, bo po besedah vodje poslancev DeSUS Franca Jurše odločal o tem, kdo bo stranko vodil začasno, do kongresa. Pivčeva sicer napoveduje, da bo na kongresu vnovič kandidirala za predsednico.

O sklicu kongresa bo razpravljal svet stranke DeSUS, ki sledi seji izvršnega odbora. Nadaljeval bo pred dvema tednoma prekinjeno sejo, na kateri so Pivčevi izglasovali nezaupnico. Danes naj bi glasovali o razrešitvi Pivčeve, a je ta danes podala svojo odstopno izjavo. Pivčeva je namreč še vedno prepričana, da so v stranki šli mimo vseh pravnih standardov ter težko pristaja na "takšno pravno dvomljivo delovanje in neke vrste puč, ki se je organiziral v naši stranki".

Danes je predlagala tudi sklepe, ki jih je izvršni odbor stranke podprl, Pivčeva pa upa, da jih bo svet stranke spoštoval. Ob tem je poudarila, da ponudbe svojega odstopa ni pogojevala z ničemer. Izvršni odbor stranke je med drugim sprejel sklep, v katerem predlaga svetu, da takoj skliče predčasni volilni kongres, začasno pa naj vodenje stranke prevzame eden od podpredsednikov. To so Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek.

Po oceni Jurše odstop Pivčeve s čela DeSUS prepozen

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša se je Aleksandri Pivec danes zahvalil za odstop z mesta predsednice stranke, a ji je tudi povedal, da je to storila bistveno prepozno. Za vprašanje, kaj se bo zgodilo s poslansko skupino, ki ji je odrekla podporo, če bo Pivčeva na kongresu ponovno izvoljena, je po Jurševih besedah prezgodaj. Poslanska skupina, pa tudi predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar, so namreč v primeru, da Pivčeva ostane na čelu stranke, napovedali odhod iz nje.

To, da Pivčeva ne vidi povezave med strankarsko funkcijo in funkcijo ministrice, pa je Jurša pospremil z oceno, da ona ne razume politike. Njena ministrska funkcija je odvisna predvsem od predsednika vlade Janeza Janše, pa tudi od nekaj drugih političnih vplivov, je dejal Jurša, ki pa se o tem še ni pogovarjal z Janšo. Tudi danes po njegovih navedbah niso govorili o ministrski funkciji Pivčeve in o koaliciji. Po njegovem mnenju namreč strankarsko dogajanje ne vpliva na sodelovanje DeSUS v koaliciji, ki je odvisno od izpolnjevanja programa DeSUS. Upa, da bodo na kongresu strnili vrste, saj imajo dober potencial in strankarsko mrežo in so lahko stranka, ki bo na vsakih volitvah prišla v DZ.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ivan |  09 .09. 2020 ob  17: 00
Zelo verodostojno, do včeraj bi sodno branila zadevo, "šla do konca", danes odstopi na easy. Ne, ni bilo pogojevanja - so ji kar ponudili. Praksa te dni, pač.

Ampak vprašanje:če je odstopila Pivčeva, kaj to pomeni da bodo tudi drugi akterji afer?