JE TO KONEC OBALNEGA ŽENSKEGA NOGOMETA? Igralke napovedale slovo zaradi pomanjkanja sredstev

Koper

Igralke Nogometnega kluba Koper Obala so v odprtem pismu "po dolgih sedmih letih borbe" napovedale svoje slovo od nogometa. V pismu so opozorile na problem ženskega nogometa v Sloveniji zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. Igralke v ženskem nogometu so večinoma 'prostovoljke', manj premožni klubi pa ne morejo pokriti niti osnovnih stroškov, poudarjajo. Če bi bilo zanje več posluha, bi bila ženska nogometna zgodba na Obali lahko tudi pravljica, so prepričane.

"Dolga leta se trudimo razviti ženski nogomet na Obali, ki je najprej zaživel v Izoli, nato smo svojo zgodbo zadnja leta pisali v Ankaranu, preteklo sezono pa smo združili moči s Koprom. Nikoli ni bilo enostavno in vedno se je bilo treba boriti. Po dolgih sedmih letih borbe pa smo prišli do točke, ko ne moremo več nadaljevati brez finančne pomoči in posledično primanjkljajem igralk," so zapisale. "Vsa leta so ženski nogomet držale pokonci igralke in trenerji, ki so delali zastonj, stroške smo pokrivali iz svojih žepov," dodajajo.

Kot so obalne nogometašice poudarile v pismu, "manj premožni klubi si namreč ne morejo pokriti osnovnih stroškov, igralke se vozijo na treninge brez pokritih potnih stroškov, trenerji niso redno plačani za svoje delo. (…) Dogaja se, da manj premožni klubi, kot sta npr. tudi naš in ajdovski, ne morejo obdržati dobrih igralk, saj se te raje odločajo za bolj oddaljene klube, ki jim lahko pokrijejo vsaj osnovne stroške prevoza."

Glede na to, da si morajo, če želijo preživeti, same iskati sponzorje, v času koronakrize pa je pridobitev minimalnih finančnih sredstev za začetek sezone še dodatno otežena, ne vidijo smisla v nadaljevanju njihove zgodbe, so zapisale.

"Igralke v ženskem nogometu smo večinoma prostovoljke', ki nogomet igramo s srcem in kljub temu, da od tega nimamo prav nobene finančne koristi – temveč ravno nasprotno – se trudimo omogočiti boljšo prihodnost mladim nadobudnim nogometašicam. (…) Lansko sezono smo se enakovredno kosale z večino ekip (končale smo na petem mestu, le šest točk oddaljene od tretjega mesta), zdaj bo pa vsaj deset igralk naše ekipe ostalo brez kluba in brez možnosti, da naredijo korak dlje in zgradijo uspešno nogometno zgodbo (lahko bi bila tudi pravljica) na Obali," dodajajo.

"Žal smo prišli do točke, ko vidimo, da životarjenje brez finančne pomoči in podpore nima več smisla, zato smo se igralke odločile, da 1. SŽNL pomahamo v slovo, saj smo mnenja, da v trenutni situaciji nismo konkurenčne večini ekip. Upamo, da bo v prihodnosti zveza nudila večjo podporo ženskemu nogometu in pomagala finančno manj stabilnim klubom," so pismo zaključile igralke Nogometnega kluba Koper Obala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija