JE TIRANIJA NOVA REALNOST? Varnostnika na včerajšnjih protestih nasilno pridržala mati in hčer (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Na policiji so na včerajšnjem shodu nasprotnikov epidemioloških ukrepov v Ljubljani zaznali več kaznivih dejanj, o katerih obvestila še zbirajo. Med drugim so zaznali, da naj bi se posamezniki drzno vedli do novinarjev. Slednje na policiji pozivajo, naj dejanja prijavijo. Na shodu se je po oceni policije zbralo okoli 10.000 ljudi, medtem ko so neuradni organizatorji protestov na družbenem omrežju Facebook objavili, da je bilo na ljubljanskih ulicah 100.000 ljudi.

Kot so zapisali na Policijski upravi Ljubljana, drzno vedenje do novinarjev na shodu obsojajo, saj ti le opravljajo svoje delo. Zagotovili so, da bodo izvedli vse potrebne ukrepe, da storilce odkrijejo in zoper njih ukrepajo.

Protestniki so namreč na shodu ovirali nekatere novinarske ekipe, med drugim ekipe Kanala A, POP TV in portala N1, ter proti njim metali različne predmete, jih odrivali in pljuvali. Varnostnik, ki je spremljal ekipi Kanala A in POP TV, je tudi lažje poškodovan. Med potjo od obvoznice do središča mesta se je skupina protestnikov ustavila še pred stavbo RTV Slovenija, v katero je skušala po navedbah predstavnikov RTV Slovenija vdreti, a jim je to preprečila policija, za kar so se ji na RTV Slovenija zahvalili v posebni izjavi.

Napade na novinarje je obsodil premier Janez Janša, oglasilo se je tudi Društvo novinarjev Slovenije, kjer so pozvali ljudi, naj spoštujejo delo novinark in novinarjev na terenu ter jih ne ogrožajo, saj samo opravljajo svoje naloge. Hkrati so pozvali medijske hiše in policijo, naj zagotovijo varnost novinarskih ekip na terenu.

"Takšno nasilje nad novinarji na protestih, uperjenih proti ukrepom, postajajo že stalnica, kar nas izredno skrbi. Novinarji opravljajo le svoje delo, zato ne smejo biti tarča takšnega ali drugačnega nasilja," pa so zapisali v Združenju novinarjev in publicistov. Ker so vsaj nekatere napade na novinarske ekipe posnele tudi kamere, pričakujejo, da bo policija napadalce odkrila in ustrezno ukrepala.

Posnetek incidenta zaokrožil po Facebooku

Na včerajšnjem protestu je prišlo tudi do incidenta pred Namo. Kot gre razbrati iz konteksta videoposnetka, objavljenega na Facebooku, se je samooklicani neodvisni novinar "Kurir republike" Žan Pajtler vmešal v konflikt dveh žensk in dveh varnostnikov. Kot je razvidno s posnetka, sta varnostnika ženski nasilno pridržala na javnem mestu, ko se je vmešal omenjeni "Kurir republike", pa sta se fizično spravila še nad njega.  

Ena izmed udeleženk incidenta je na posnetku uvodoma pojasnila, da sta s hčerko želeli iti na stranišče, a ker ne izpolnjujeta pogoja PCT in pri sebi nista imeli maske, sta jima varnostnika dejala, da tega ne moreta storiti. Po njunih besedah sta želeli po tem obrniti in oditi, a po njunih navedbah naj bi ju varnostnika želela pridržati do prihoda policistov.

"Kurir republike" je celotno dogajanje snemal, pri čemer je že uvodoma naletel na konflikt z varnostnikoma, ki sta mu dejala, naj se umakne. Nato se je ponovno vmešal, češ da ne bodo čakali prihoda policistov, saj so policisti tako ali tako v bližini. Skupaj z omenjenima udeleženkama se je želel odpraviti proti eni izmed domnevno v bližini prisotnih policijskih enot, a že po nekaj korakih je situacija eskalirala.

Varnostnika namreč omenjenima ženskama nista dovolila, da se kamorkoli premakneta. Kljub vsemu so zakorakali, a ne daleč. Eden izmed varnostnikov jim je sledil in ženski nasilno pridržal.

Z enim izmed varnostnikov se je vmes zapletel tudi "Kurir", saj mu je varnostnik dejal, da ga bo vklenil. "Kaj me boš vklenil na javnem mestu?!" je vidno razburjen večkrat zavpil na varnostnika in ga v besu med drugim spraševal, od kje mu pooblastila, da to stori.

V situacijo so se naposled res vmešali tudi policisti, ki so "Kurirja" vklenili in naposled tudi odpeljali, je navedeno v opisu videoposnetka, ki nosi naslov 'Tiranija je nova realnost'.

"Čemu smo bili zdaj priča. Varnostnik je pridržal dve punci, gospo in hčer. Midva sva pristopila, sva rekla, da za to nima nobene pristojnosti. Gospa in hči sta želeli mirno oditi in ju je varnostnik fizično napadel. Žensko srednjih let in njeno hčer je varnostnik fizično napadel. In potem državljani posredujejo, vsi ti državljani posredujejo. Vključno z mojim novinarjem, ki je zdaj tam vklenjen. Poglejte, kot žival ga imajo, zato ker je ustavil fizični napad na žensko in njeno hčer. Poglejte, koliko policajev. Poglejte varnostnika, on ni nič vklenjen. On je nokavtiral mojega novinarja. Če bo ta človek jutri še imel službo, je konec naše države. To je neverjetno," je v zaključku posnetka dejal Pajtlerjev snemalec.

[TIRANIJA JE NOVA REALNOST] Na današnjih protestih smo ujeli incident v središču Ljubljane, kjer sta bili dve ženski nelegalno in nasilno pridržani s strani varnostnika. Kurir Republike jima je priskočil na pomoč in jima želel pomagati iz nasilnega prijema varnostnika, za kar je bil udarjen v glavo, aretiran in odpeljan. Proti varnostniku so že sproženi pravni postopki. Za več podrobnosti o dogajanju na terenu pa si lahko ogledate posnetek prenosa iz današnjih protestov na naslednji povezavi: https://youtu.be/bwadqpxkX6I

Objavil/a Scutum Fidei dne Sreda, 29. september 2021

Včerajšnji shod je bil po navedbah policije končan ob 20.30, pri njegovem varovanju pa so sodelovale različne policijske enote tako z območja Ljubljane kot drugih policijskih uprav, posebna enota policije, konjenica, policisti vodniki službenih psov in letalska policijska enota.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  30 .09. 2021 ob  16: 03
@partizanistrian tudi prijem je fizicna sila,zdej jih ne uporabljajo za invalide in otroke.
Recimo sodisce ne bo zdej primerjalo..aha varnostnik je meter osemdeset novinar meter sedemdeset,varnostnik tehta 90 novinar 85,varnostnik obvlada udarce novinar ima jezik..
To ni sportna disciplina
manemebasat |  30 .09. 2021 ob  15: 38
-1
Opranoglavi slovenceljni, zenska je hotela na stranisce in ji je en teleban z osnovnosolsko izobrazbo to hotel prepreciti. Kam smo prisli? In vsi ostali smo razdvojeni na vax in antivax. Tocno to, kar ta golazen v vladi hoce. DIVIDE ET IMPERA!
Bella |  30 .09. 2021 ob  14: 29
Šaćirović ha ha ha
Paritzanistrian |  30 .09. 2021 ob  14: 17
-6
Piero Panin, načelo sorazmernosti pomeni, da če bi novinar varnostnika udaril s pestjo bi se lako varnostnik branil s pestmi. V tem primeru bi varnostnik moral uporabiti strokovni prijem. Lp
Obala1 |  30 .09. 2021 ob  14: 11
-3
Jaz res ne ve kateri posnetek ste doloceni gledali …dva varnostnika ( verjetno z osnovno solo vendar z feelingom lokalnih šerifov ) se spravljata na sve ženski ki si, zamisli, upata na WC brez PCT testa ali mask ( seveda je tam virus cakal v zasedi ) ….novinar je mogoce samo na koncu reagiral neprimerno vendar na začetku gleda zaštititi te dve osebi …će bi bil pameten bi tozil teh varnostnikov zaradi prekoračite pooblastil…niso vsi varnoatniki enaki vendar ta dva sta neandertalca brez mozganov
Piero Panin |  30 .09. 2021 ob  13: 48
@partizanistrian nacelo sorazmernosti uporablja varnostnik zato da z najmanjso potrebno silo doseze cilj,recimo da ne mlati naprej ko to ni vec potrebno
V tem primeru je biu napaden,ker je prisu novinar iz hrbta in ni mogel predvidet njegovih naslednjih potez je odrinu napad proti sebi z silobranom.
Nacelo sorazmernosti bi krsil samo ce bi ga se naprej pretepal ko je lezal po tleh
vseved |  30 .09. 2021 ob  13: 37
-3
@alfa, nisi ti pred par dnevi grdo pisal o pupah?
Paritzanistrian |  30 .09. 2021 ob  13: 23
-7
Magik, novinar ga je objel od odzadaj. Varnostnika sta bila dva, novinar pa sam. Novinar ni kazal znake posebne izurjenosti in ni telesno močnejši od novinarja. Varnostnik je z udarcem v glavo(težje prisilno sredstvo) kršil veliko načel, sorazmernosti, strokovnosti,... Poglej ti malo boljše in boš videl, da sta varnostnika bila čisto sama v trenutku udarca. Možki v rumeni majci prime mlajšo žensko in ne rine v varnostnika.... Samo da ti povem, če bi bil ta novinar jaz, bi jih z dobrim odvetnikom pošteno iztožil. Lp
alfa |  30 .09. 2021 ob  13: 22
-3
tak varnostnik je pič.ka od pič.ke in nima jajc,da se znaša nad žensko...sram ga bodi...sigurno je bil v otroštvu in mladosti maltretiran in sedaj si daje duška in si spraznuje svoje fustracije...misli da je dasa faca....res je brižen...aja pa še to.tudi moj sin je varnostnik ampak ne dela ker ni želel na vhodih v trgovine "Jebat"ljudi v glavo zaradi PCT..NE MEČEM VSEH VARNOSTNIKOV V ISTI KOŠ,ENI STE RES ČLOVEŠKI.
choco |  30 .09. 2021 ob  13: 17
S tako spostljivim odnosom, je lahko "novinar" vesel, da ni pljuval zobe.
magik |  30 .09. 2021 ob  13: 11
Partizanistran.... ne vem, če gledava isti posnetek ..... "novinar" je fizično napadel varnostnika, ki je ženskam želel preprečiti odhod s prizorišča.
"Novinar" je varnostnika NAPADEL od zadaj, priskočil je še nekdo v rumenem oblačilu. Torej...varnostnik je bil fizično napaden s strani dveh oseb. Nadalje (vidimo s posnetka), da je "novinar" še naprej fizično napadal varnostnika, kateri je bil prisiljen v svojo obrambo uporabiti fizično silo.

VARNOSTNIK JE ZELO DOBRO IN POHVALNO UPOŠTEVAL NAČELO SORAZMERNOSTI!
Paritzanistrian |  30 .09. 2021 ob  12: 44
-5
Varnostnik je več kot očitno prekoračil pooblastila, ni upošteval načela sorazmernosti, pomirjujočega pristopa, strokovnosti,...
Varnostnik, kateri je novinarja udaril je naredil več velikih napak v postopku in bi moral za to odgovarjati.
PS varnostniki z njihovim šnelkuzom imajo absolutno preveč pooblastil in se čudim, da z znanjem katerega premorejo sploh dobijo ta pooblastila.
1