JANŠA OB ZAČETKU ZBIRANJA PODPISOV ZA REFERENDUM: "Sedaj je jasno, kdo se skriva za profilom teroristične organizacije, ki grozi z nasiljem"

Slovenija

Ob tem, ko sta Levica in SD včeraj začeli zbirati podpise za začetek postopkov za razpis referenduma o vojaških investicijah, so v Morsu tvitnili, da ne kupujejo tankov, pač pa transportna vozila za zaščito vojakov. Premier Janez Janša pa je Levici in SD očital nespoštovanje vladavine prava in ustave. Po mnenju vlade je namreč referendum nedopusten.

Obenem je Janša objavo stranke SD na Twitterju postavil ob bok objavi skupine Anonymous Slovenia proti nakupu orožja in zapisal: "Sedaj je jasno, kdo se skriva za profilom teroristične organizacije, ki grozi z nasiljem."

Ministrstvo za obrambo (Mors) in Slovenska vojska (SV) sta poudarila pomen zakona za SV. "Pobudniki za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o investicijah v SV iščejo podporo pri državljanih na lažni predpostavki, da z zakonom kupujemo tanke. To ni res! Kupili bomo kolesna transportna vozila za prevoz enot z visoko zaščito za življenja vojakov," je ministrstvo zapisalo na Twitterju.

Navedli so tudi, da SV ne kupuje bojnih helikopterjev, kot da zavajajo pobudniki za razpis referenduma. "Kupili bomo srednje večnamenske transportne helikopterje, podobne kot jih že imamo sedaj v floti SV. Uporabljali jih bomo za varen transport vojakov in za potrebe zaščite in reševanja," so dodali.

"Slovenija bo z investicijami v Slovensko vojsko do leta 2026 zagotovila minimalno potrebna sredstva za izvajanje najpomembnejših investicij v Slovensko vojsko. Tako kot vse sosednje države in tudi druge države EU mora tudi Slovenija okrepiti svojo obrambno sposobnost," so zapisali na ministrstvu. Z zakonom bomo vzpostavili in zagotavljali ključne vojaške zmogljivosti, določene s splošnim dolgoročnim programom razvoja in opremljanja Slovenske vojske ter srednjeročnimi obrambnimi programi, ki so bili sprejeti v državnem zboru.

"Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske smo s svojo odzivnostjo vedno na razpolago domovini. Veseli smo za investicije v SV, ki jih ta resno potrebuje," pa je zapisal načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš.

DZ je zakon o investicijah v Slovensko vojsko (SV) sprejel v petek. Zakon predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

Rok za zbiranje 2500 podpisov za začetek referendumskih postopkov je sedem dni. Če je podpisov dovolj, predsednik DZ nato razpiše 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma. Je pa vlada državnemu zboru že predlagala sprejetje sklepa, da bi bil razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o vprašanju investicij in posodobitve Slovenske vojske ustavno nedopusten.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  22 .11. 2020 ob  21: 52
-1
Lahko imamo tudi referendum za izgon jugovicev iz Slovenije......naj doma razvijajo balkansko demokracijo...
kokodek |  22 .11. 2020 ob  19: 35
"komšo", kako si uganil, komaj čakam novo leto, da znižajo davek na luksuzna vozila, haha . Ti peške, jaz v yaguarju, haha, ubogi na umu, haha
Martin Kacur |  22 .11. 2020 ob  19: 29
Cepec. Kaj se ima telefon.

Vojsko na mejo, policijo pa nad slovenski narod.
Monteverdi |  22 .11. 2020 ob  19: 16
@ManofSteel - kaj je to kulturno izražanje? Bebček, kdor se zadnji smeje ...... Poznaš ta pregovor? Ne? Saj sem vedel .......hehehe
Heretik |  22 .11. 2020 ob  18: 12
17
Nujno je treba ustaviti vse norosti šiptarskega doktorja. Kdaj začnemo zbirati podpise za izstop iz nato pakta?!
galeb |  22 .11. 2020 ob  14: 18
-3
@Komšo
Komšić, iz tvojih ust v božja ušesa!!! MAGARI! Saj ni veliko upati, a naj le Bog usliši tvoje besede! :)
ManofSteel |  22 .11. 2020 ob  13: 50
-33
Definitivno SDS ima moj glas na naslednjih volitvah!!! Levim dam samo še prst v dupe na volotvah. Tako je ja bwahahahahaha Levi na naslednjih voitvah vas bomo prizemljili...v to bodite prepričani bwahahahhaha
Prognostik |  22 .11. 2020 ob  13: 22
-20
Kjessi, galeb, obala ter kokodek so pripadniki bratovščine maminih sinkotov ala Luka Mesec pa Nitka, Koprivc in Trček, Jenullček. Nežne rokice, manikirani prstki, najnovejše Armani obleke, a v glavi 0. No pa še setre Fajonka, Muršička, Kopačeva, Dominika in Nataša iz levice. Znaju crvena braća šta valja (polne denarnice).
kjessi |  22 .11. 2020 ob  12: 29
Tupamaros. Ne vem, če imaš kakega brata ali sestro.
TORUS |  22 .11. 2020 ob  12: 28
:-) :-) Ko bo "vsega konec" pomeni apokalipso oz. armagedon, konec časa, sveta, vesolja ali kaj podobnega. Ko bo "vsega konec", me prav BK kaj bo potem. Takrat bi bila jajca še najmanj pomembna.
Obala1 |  22 .11. 2020 ob  11: 49
43
Nobena pametna oseba v času krize ne kupuje orozja ali stvari za vojsko vendar krepi gospodarstvo ...vendar to delajo tisti ki jim je do kaksne provizije ali dogovora
@ tupamaros škoda komentirat tvoje objave ...tudi će bi ti razlagal ti ne bi razumel
galeb |  22 .11. 2020 ob  11: 41
37
@tupamaros
Ti govori v svojem imenu. In pusti nas "slovenske brate in sestre", da sami povemo svoje.
Ni pomembno, če je Janša tvoj junak. Tudi obliko groženj povzemaš po njem. A to je tvoja stvar.
"Slovenski bratje in sestre" znamo misliti s svojo glavo.
1