IZVRŠNA DIREKTORICA EME MIRI: "Koristi cepiva AstraZenece pretehtajo tveganje stranskih učinkov"

Svet

Evropska agencija za zdravila (Ema) je še vedno prepričana, da so koristi cepljenja s cepivom AstraZenece večja od tveganj za stranske učinke, je danes sporočila izvršna direktorica Eme Emer Cooke. Emin odbor za varnost sicer še preučuje primere krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom. Končna odločitev bo predvidoma znana v četrtek, je dejala.

"Še vedno smo prepričani, da koristi cepiva AstraZenece pri preprečevanju covida-19 s povezanimi tveganji za hospitalizacijo in smrt pretehtajo tveganje teh stranskih učinkov," je izvršna direktorica Eme povedala na današnji novinarski konferenci glede krvnih strdkov po cepljenju z AstraZenecinim cepivom.

Danes se sicer sestaja Emin odbor za varnost (PRAC), v katerem so strokovnjaki iz vseh 27 članic EU in še drugi strokovnjaki, je povedala. Pred dokončno odločitvijo, ki bo predvidoma znana v četrtek, je treba bo besedah Cookove opraviti podrobno analizo primerov krvnih strdkov.

"Takšne razmere niso nepričakovane. Pri cepljenju več milijonov ljudi je mogoče pričakovati, da pride tudi do takšnih stranskih učinkov. Naša naloga pa je ugotoviti, ali gre pri tem za naključje ali resnični stranski učinek cepiva," je pojasnila.

Emin strokovnjak Peter Arlett je pojasnil, da med drugim preučujejo rezultate kliničnih preizkusov, epidemiološke podatke, tudi o pojavu krvnih strdkov, pa tudi delež cepljenih v posameznih državah. Na podlagi vseh podatkov bodo lahko ocenili, ali gre za slučajne dogodke ali so povezani s cepljenjem, je povedal. Ta ocena pa bo znana v četrtek.

Cookova ni želela ugibati o zaključkih odbora in odločitvah, ki bi jih lahko na podlagi tega sprejela Ema. "Možnosti je ogromno," je poudarila. "Naša prednostna naloga je, da je uporaba cepiva med evropskim prebivalstvom varna," je dejala. Če bodo menili, da obstaja težava, ki je ni mogoče rešiti, bodo ustrezno ukrepali, je zagotovila.

Izvršna direktorica agencije je pojasnila, da preučujejo "neželene učinke" vseh cepiv, ki so trenutno v uporabi v EU, vendar pa se trenutno osredotočajo na cepivo britansko-švedskega podjetja, ker so dogodki v Evropi povezani z njim.

Podatke o neželenih učinkih so preverili tudi za druga cepiva v uporabi in zdi se, da iz sveta prihajajo podobne številke. "Vendar pa mora to oceniti naš varnostni odbor," je dejala.

Ema analizo opravlja, potem ko je več članic EU, med drugim Nemčija, Francija, Italija, Španija, pa tudi Slovenija, prekinilo cepljenje z AstraZenecinim cepivom. Za to so se odločile, potem ko so se pri več bolnikih v EU po cepljenju s tem cepivom pojavili krvni strdki. Ti se sicer v populaciji pojavljajo pogosteje kot pri cepljenih s cepivom AstraZenece.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  16 .03. 2021 ob  15: 29
"Ti se sicer v populaciji pojavljajo pogosteje kot pri cepljenih s cepivom AstraZenece." Ni res, nekajkrat bolj POGOSTO se pojavljajo, tako so objavili v Nemčiji, kjer bi pričakovali 1 primer jih je po AstraZeneci bilo 6.