IZRAZITA RAST OMIKRONA V AFRIKI: Potrjen že v 11 državah EU

Svet

V 11 državah Evropske unije so do včeraj potrdili 59 primerov okužb z novo koronavirusno različico omikron, je razvidno iz podatkov Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC). Zaenkrat je najbolj prizadeta Nizozemska, kjer so potrdili 16 okužb, sledi Portugalska s 14 okužbami. Medtem pa v Afriki strmo narašča število okužb z novim koronavirusom. Prejšnji teden so na celini zabeležili 52.300 novih primerov okužbe, kar je 105 odstotkov več kot prejšnji teden, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V zadnjih 24 urah so v Južni Afriki zabeležili 8500 primerov okužbe, med katerimi že prevladuje nova različica omikron, poroča BBC.

V Nemčiji so medtem potrdili devet primerov omikrona. Po štiri primere imajo na Danskem in v Italiji, tri na Švedskem, v Španiji in Belgiji so potrdili dva, na Češkem pa enega. Še enega so potrdili na francoskem otoku Reunion.

V Avstriji so po podatkih ECDC potrdili tri okužbe, pri dveh novih primerih gre za stike prve okužene osebe z omikronom v Avstriji, ki je bila pred tem v Južni Afriki. Kot sumljive medtem obravnavajo še štiri okužbe na Dunaju.

ECDC je še dodal, da trenutno pri več vzorcih iz EU in evropskega gospodarskega območja še preučujejo, ali gre za okužbe z omikronom.

Tako so ravno včeraj na Norveškem potrdili dve okužbi z omikronom in v Švici tri, ki jih ECDC še nima med svojimi podatki. V primeru Norveške sta bili okuženi osebi pred tem v Južni Afriki.

Pri Švici pa je sledenje okužbam bolj zapleteno. En primer so potrdili pri 19-letniku med rednim testiranjem v šoli, vir okužbe je neznan. Še en primer so potrdili v kantonu Basel, več informacij ni na voljo. Kje so potrdili tretji primer, pa ni znano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Večina potrjenih primerov nove koronavirusne različice v EU je sicer povezanih s potovanji na jug Afrike. Zaenkrat pa pri okuženih še niso zabeležili težjega poteka bolezni ali smrti, so dodali pri ECDC.

Omikron tudi v Združenih državah Amerike

Tudi ZDA so potrdile prvi primer nove koronavirusne različice omikron. Okužbo so potrdili v Kaliforniji pri osebi, ki se je 22. novembra vrnila iz Južne Afrike, je včeraj sporočil ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

Oseba je bila polno cepljena. Trenutno je v karanteni in ima blage simptome. Vse tesne stike so že testirali in so bili negativni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi pojava omikrona že pred dnevi posvaril pred prevelikim strahom in znova pozval k cepljenju. ZDA so tako kot mnoge druge države uvedle tudi omejitev potovanj iz držav na jugu Afrike.

Strm porast okužb v Afriki

Nova koronavirusna različica omikron, ki so jo najprej potrdili prav v Južni Afriki, je bila doslej potrjena še v Bocvani, Gani in Nigeriji, je danes sporočil John Nkengasong iz Afriškega centra za nalezljive bolezni CDC. Po besedah Nkengasonga še vedno ni znano, koliko ljudi je okuženih z novo različico.

V Južni Afriki so v zadnjih 24 urah zabeležili približno 8500 novih okužb z novim koronavirusom. To je skoraj še enkrat več kot dan prej, ko je bilo v državi potrjenih približno 4300 primerov. Zdravstvene oblasti verjamejo, da je vzrok za močno povečanje števila novih okužb različica omikron, ki po navedbah nacionalnih zdravstvenih oblasti že prevladuje v državi, še poroča BBC.

Nkengasong je dejal, da je afriški center CDC zaskrbljen zaradi razmer na jugu Afrike. Oskrba s cepivi se izboljšuje, vendar cepljenje vseeno ne poteka dovolj hitro. Prav tako je izrazil zaskrbljenost, da se bo število okužb med decembrskimi prazniki močno povečalo.

V Afriki je proti covidu-19 v celoti cepljenih le sedem odstotkov prebivalstva. Na celini so doslej prejeli 417 milijonov odmerkov cepiva, uporabili pa so le 235 milijonov odmerkov.

Po podatkih CDC je bilo v Afriki do zdaj zabeleženih približno 8,6 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je 223.000 covidnih bolnikov. Strokovnjaki medtem opozarjajo, da je število neprijavljenih primerov v Afriki, kjer živi 1,3 milijarde ljudi, verjetno večje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  02 .12. 2021 ob  20: 42
Vseved
Ne bo ti uspelo, ta ne mola. Ima plasnice ko konj.
vseved |  02 .12. 2021 ob  17: 13
Nabasani, daj zlezi že enkrat z drevesa!
manemebasat |  02 .12. 2021 ob  17: 05
-2
Prekleta banda lazniva novinarska! Gnusi, prodane duse, izdajalci lastnega naroda. In ta isti narod vam bo sodil. Gnoji!