IZOLSKI OSNOVNOŠOLCI IN DRILL Z RAPANJEM OSVEŠČAJO O OKOLJSKI PROBLEMATIKI: Na svetilniku predstavili nastalo pesem (VIDEO)

Izola

Komunala Izola se je med dnevom Zemlje in svetovnim dnevom okolja povezala z izolskim raperjem Drillom in osnovnimi šolami. Skupaj so stkali glasbeno obarvano akcijo z namenom dvigniti osveščenost mladih do okoljskih tematik, zlasti ločevanja odpadkov, njihove ponovne uporabe in problematike pasjih iztrebkov. Nastalo pesem 'Svet je tvoj' so danes predstavili na izolskem svetilniku.

Skladba z okoljskim sporočilom 'Svet je tvoj' je nastala v sodelovanju mladega raperja Andreja Bučarja, z umetniškim imenom Drill, in otroki tretje triade izolskih osnovnih šol. Na izolski komunali so iskali nekoga, ki bi znal komunicirati z mladimi in ravno Drill se jim je zdel najprimernejši. "Frajer si, če pobereš smeti, če skrbiš za naravo, ker narava je samo ena, svet je samo en in če ne bomo mi skrbeli, bo generacijam za nami še toliko težje," je lokalni raper predal svoje sporočilo mladim.

Na vseh izolskih osnovnih šolah so najprej izvedli glasbene delavnice na tri osnovne tematike: ločevanje odpadkov, ponovna uporaba in pasji iztrebki. Šolarji so na dane teme izdelali udarne verze, Drill pa jih je uporabil v pesmi. Za nastalo pesem so posneli tudi videospot.

Verzi skladbe so dodatno opremili tudi zabojnike za mešane komunalne odpadke in koške za pasje iztrebke na izpostavljenih lokacijah po mestu. Učenci OŠ Vojke Šmuc pa so ob tej priložnosti izdelali še nove opozorilne table za pasje iztrebke, ki bodo nameščene na izolske zelenice.

Ravno v zadnjih dveh tednih občinski inšpektorat in redarstvo izvaja poostren nadzor nad pasjimi iztrebki. Kot je povedal vodja inšpektorata Denis Udovič, opažajo, da se večina lastnikov psov zaveda pomembnosti čiščenja za svojimi štirinožnimi prijatelji, se pa najdejo tudi taki, ki nad svojimi psi nimajo nadzora. Iztrebke, ki jih je občasno moč videti po mestu, za seboj pustijo predvsem psi, ki se sprehajajo brez nadzora lastnika. Kot je še spomnil, globa za nečiščenje pasjih iztrebkov znaša med 50 in 200 evrov.

Ob tej priložnosti je direktor izolske komunale Denis Bele spomnil, da so se v preteklih letih lotili različnih projektov osveščanja prebivalstva, rezultati tega dela pa se kažejo tudi v pozitivnih trendih pri ločevanju odpadkov. Tako za letos računajo, da bo ločenih odpadkov za 56 odstotkov vseh zbranih odpadkov. Strategija komunale je usmerjena v to, da bi okoljska zavest dosegla čim širši krog uporabnikov.

Po novinarski konferenci je sledila malica po principu Zero Waste, še pred okrepčilom pa so šolarji skupaj z Drillom 'zapeli' svojo pesem.

Deli novico:

Daghela |  16 .06. 2018 ob  10: 17
In v Jagodju pa na podeželju plačujemo za odvoz odpadkov po 80 eurov na mesec?!? Ma kaj se vam je totalno zmešalo? V Kopru in Piranu je za isto veliko hišo 20 EUR.

Naj pove Bele in Kolenc in Unterlehner in vsi koprcani, ki delajo na občini in na komunali, če tudi plačajo toliko!

Namesto se ukvarjat z muziko, dajte normalne cene!
Vas imamo DOVOLJ
Bravo |  15 .06. 2018 ob  21: 57
osnovnošolci, bravo Drill in bravo Komunala.
Svetilnik |  15 .06. 2018 ob  17: 10
Tu je pranje denarja in zloraba otrok z strani Komunale
Komunala je najboljbkoruptivna organizacija v Izoli ki jo vodijo forešti občinarji
NEMIRI |  15 .06. 2018 ob  16: 05
Grill Povalno! Le Tako Naprej
hahahaha |  15 .06. 2018 ob  14: 50
folk zakaj kritizirate...tle je javno podjetje ter otroci in DRILL kot znana osebnost stopli skupaj za čistočo naše IZOLE, SLOVENIJE in tako naprej.
Raje kot blatit projekt raje pobirajte drek in smeti za seboj in ločujte!!!;)
PODPORA |  15 .06. 2018 ob  14: 21
Čestitke, to je prava smer. Bravo DRILL in Osnovnošolci!
Ta Drill |  15 .06. 2018 ob  11: 32
-3
Se je dobro usidral v institucije. Mogoce to , da je bratranec od Bucarja je pomagalo.

Kje so zdaj komadi o spintah, nasilnemu dilanju , krajah v Izoli? (btw nic od tega ni na takem nivoju kot je opisano v komadu)
ma ta bele |  15 .06. 2018 ob  11: 27
ke bale.................