IZ NJIVE V AGRARIO IN NA KROŽNIK: Dopolnite decembrski jedilnik z lokalnimi izdelki

Koper

December je prišel tako hitro in mirno med nas v svoji značilni praznični preobleki. Na njivah zadružnikov KZ Agrarie Koper se bohotijo raznovrstne zelenjadnice, kot so: radiči vseh vrst (palla rossa, palla bianca, castelfranco, verona, v šopkih), brokoli, cvetača, cvetača romanesco, koromač, cikorja, zelje, ohrovt, por, špinača, motovilec, blitva inp. Poleg vseh dobrot, ki so značilne za praznični december, naj vaš jedilnik popestri tudi zelenjava iz bližnjih njiv in vrtov.

Obalne regije slovenske Istre in neposredno zaledje se odlikujejo po zelo ugodni klimi in posledično so eno izmed najslikovitejših in najbogatejših biotskih območij Evrope. Edinstvenost severnega Jadrana je njegovo rastlinstvo, sonce in morje, ki se odražajo v mediteranskih vrstah sadja in zelenjave, aromah in vonjih zelišč ter divje rastočih zeliščih. To je najprivlačnejši atribut in potencial te regije, ki pa se ga žal ne izkorišča in razvija v skladnem odnosu med turizmom, okoljem in potrebami družbe.

V slovenski Istri delujejo številni zelenjadarji, sadjarji, oljkarji in kmetije z mesnimi in mlečnim izdelki. Zaradi kratke transportne poti in pogosto direktne poti od njive do krožnika je hrana bolj sveža, ohrani se velika hranilna vrednost. Prav tako ni obdelana s sredstvi za obstojnost, kar pomeni, da je tudi bolj zdrava. S kratkimi dobavnimi verigami se zmanjšujejo tudi negativni vplivi na okolje, spodbuja se lokalno pridelavo hrane in ohranja avtohtono regijo.

Agrariina razvojna strategija kmetijstva v slovenski Istri je spodbujanje k okolju prijazni pridelavi, zagotavljanju kakovostne in varne hrane. Preko kratkih dobavnih verig želijo zagotoviti hrano za danes in za jutri. Na področju sadjarske in zelenjadarske pridelave ima KZ Agraria vzpostavljeno mrežo več kot 50 slovenskih kooperantov, ki ji dostavljajo lokalne pridelke, izvajajo pa tudi lastno pridelavo jagod za trg.

Ugodne klimatske razmere omogočajo pridelavo skozi celo leto. Večji del pridelave članov zadruge je na prostem, pridelujejo pa tudi v rastlinjakih, kjer raste predvsem paradižnik, kumare, bučke, paprika, solata in jagode. Lokalno pridelane izdelke in pridelke tržijo po vsej Sloveniji, navdušujejo pa tudi veliko italijanskih potrošnikov, ki redno prihajajo v njihove prodajne centre. V KZ Agraria Koper pridelovalce povezujejo, jim nudijo podporo v skupnem nastopu na trgu in skrbijo za izobraževanje ter strokovno izpopolnjevanje s področja kmetijstva in  vodenja kmetij.

Svojim kupcem nudijo veliko izbiro domačega sadja in zelenjave, ki ju odkupujejo od zadružnikov. Sistem "iz njive v trgovino", ki ga uporabljajo, zagotavlja svežino in neoporečnost pridelkov. V svojo ponudbo pa vključujejo čedalje več domačih izdelkov lokalnih kmetij, kot so mlečni izdelki, domače marmelade, domače mesnine in sokovi. Da bi svojim kupcem zagotovili veliko izbiro in približali izdelke tudi iz drugih držav, v svojih prodajnih centrih ponujajo potrošniku izdelke iz hrvaške Istre, iz sosednje Italije in tudi iz drugih daljnih držav. S ponudbo iz uvoza dopolnjujejo ponudbo sadja in zelenjave predvsem izven vrtne sezone, zadovoljujejo pa tudi potrebe kupcev, ki iščejo eksotično sadje in zelenjavo.

Pridelovalne površine sadja in zelenjave segajo vse od Rižane, do ankaranske bonifike, Valmarina, Bertokov, Izole, Strunjana, Lucije, sečoveljske doline, doline reke Drnice, doline reke Dragonje in zaledja obalnih občin. 

Prijeten čas dogodkov in družinske harmonije prihaja. V KZ Agrarii Koper želijo vsem Vam vesel božič, lepe in prijetne praznike v krogu svojih najdražjih ter miren vstop v novo leto.