ITALIJANSKI PREMIER: "Če bi se lahko vrnil v preteklost, bi ravnal enako"

Svet

Italijanski premier Giuseppe Conte je v pogovoru za britanski BBC znova poudaril, da bi morala Evropska unija z ustreznimi in usklajenimi ukrepi pomagati državam članicam, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela. Posvaril je, da kriza zaradi pandemije ogroža projekt EU, zato se mora ta soočiti z najhujšim preizkusom po drugi svetovni vojni.

Conte je v prvem pogovoru za BBC po izbruhu epidemije koronavirusne bolezni v Italiji še ocenil, da je pred evropskimi voditelji "srečanje z zgodovino", na katerem ne smejo manjkati. "Če ne bomo zgrabili priložnosti, da evropskemu projektu vdihnemo novo življenje, je zelo realno tveganje, da bo ta propadel," je opozoril.

V Italiji, najhuje prizadeti evropski državi zaradi pandemije, se rast števila novih okužb z novim koronavirusom postopoma umirja, upada tudi dnevno število smrtnih žrtev. A italijanski premier je dejal, da bodo kljub tem pozitivnim znakom v državi le počasi in postopoma rahljali drastične ukrepe za zajezitev širjenja bolezni. "Določiti moramo panoge, ki lahko znova začnejo delovati. Če bodo znanstveniki temu pritrdili, bi lahko nekatere ukrepe omilili do konca meseca," je napovedal.

Italijanski premier je zaradi svojega delovanja v času pandemije deležen tako pohval kot kritik. Med drugim mu očitajo, da je sprva sprejel preblage ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. "Če bi se lahko vrnil v preteklost, bi ravnal enako," se je branil. Poudaril je, da je sistem v Italiji popolnoma drugačen kot na Kitajskem, kjer so hitreje omejili gibanje. "Močna omejitev z ustavo določenih svoboščin je bila za nas odločitev, o kateri smo morali temeljito razmisliti. Če bi karanteno predlagal že na samem začetku, bi me imeli za norega," je dejal.

Italija je ob krizi zaradi pandemije prejela tudi pomoč iz Kitajske in Rusije. Conte je zavrnil namige, da je Rusija v zameno za pomoč Italiji postavila pogoje. "To je žalitev za italijansko vlado (...) pa tudi za Vladimirja Putina, ki ne bi niti sanjal o tem, da bi pomoč uporabil kot vzvod," je bil oster. Dodal je, da Italija trenutno potrebuje vse prijatelje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija