ISTRSKO MULTIKULTURNOST NA SEZNAM UNESCOVE DEDIŠČINE! To predlaga hrvaški evroposlanec

Istra

Kulturo življenja v Istri in njeno multikulturalnost naj se uvrsti na Unescov seznam nesnovne dediščine, predlaga hrvaški evropski poslanec Ivan Jakovčić. Istrani si to zaslužijo, saj so pokazali, koliko jim je do srečnega in mirnega življenja, pravi nekdanji župan Istrske županije. Vse to tudi v luči odziva na nedavne izjave v Bazovici.

"Želim, da na zgodovinsko provokacijo, ki jo je izvedel predsednik evropskega parlamenta Tajani, odgovorimo na najboljši način," začenja Jakovčić in nadaljuje, da že več let razmišlja, kako kulturo življenja v Istri afirmirati. Kot je pojasnil za Glas Istre, je ugotovil, da bi se to dalo z uvrstitvijo na Unescov seznam, pri tem pa daje primer podobne iniciative obmejnega območja med Nemčijo in Dansko.

"Ni veliko čezmejnih regij na svetu, ki so težko zgodovino pretvorile v zmago," pravi poslanec. Kot razlaga, gre v primeru Istre za mnogo več kot le sožitje in multikulturnost, saj so to po njegovem mnenju preslabi izrazi za kulturo življenja v Istri, kamor je umestil območje od Milj, prek slovenske Istre in Istarske županije, sam pa bi regiji dodal še Liburnijo ter otoka Cres in Lošinj.

Jakovčić računa na posluh politike v Zagrebu, Ljubljani in Rimu, še piše časnik in dodaja, da so nekateri njegovi kolegi iz Slovenije in Italije v pogovorih o tej temi že izrazili podporo iniciativi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
porkamalora |  15 .02. 2019 ob  16: 48
Kakšna multikulturnost? V Istri žive "Istrijani". Vsi ostali so migranti, najpogosteje turških korenin -- večinoma hrvati in albanci.