INCIDENT MIGRANTA IN TAKSISTA NA PRIMORSKEM: Policisti razkrili podrobnosti napada in streljanja

Kronika

Do spora med voznikom taksija in migrantom na poti iz Vrtojbe proti Ljubljani naj bi prišlo zato, ker 26-letni Iračan ni imel s seboj denarja, s katerim bi plačal taksistu, so nedeljsko dogajanje pojasnili na novinarski konferenci Policijske uprave (PU) Nova Gorica. Zato je zavil s hitre ceste, Iračan pa ga je napadel z olfa nožem.

Iračan se je nekaj časa mudil v okolici trgovine na nekdanjem mejnem prehodu na Vrtojbi, nato pa od tamkajšnje trgovke zahteval, naj mu pokliče taksi. Na njen klic se je odzval taksist iz Nove Gorice, ki naj bi Iračana odpeljal do Ljubljane. Vendar je že po prvih kilometrih vožnje ugotovil, da njegov potnik nima denarja, zato je na prvem izvozu zavil s hitre ceste. Takrat ga je potnik napadel in porezal po desni strani vratu.

Taksist se je rešil tako, da je zbežal iz avtomobila, s seboj pa vzel tudi ključe. Iračan je želel taksistu odtujiti vozilo in sam nadaljevati pot proti Ljubljani, zato je stekel za njim, da bi dobil ključe. Ko je ugotovil, da mu to ne bo uspelo, je odšel nazaj v avtomobil in skušal na drugačen način vžgati motor. Vendar so ga pri tem prehiteli policisti, saj je bila prva policijska patrulja na kraju napada zelo hitro in tako preprečila njegov pobeg.

Na novinarski konferenci

O poškodovanem taksistu sta policijo sicer obvestili dve voznici, ki sta v tistem trenutku peljali mimo in videlo okrvavljenega moškega, je na novinarski konferenci povedal vodja sektorja uniformirane policije na PU Nova Gorica Evgen Govekar.

Policistoma, ki sta prispela na kraj dogajanja, je poškodovani taksist nakazal, da je osumljenec v avtomobilu. Policista sta ga pozvala, naj pride iz avtomobila in se uleže na tla. Najprej sta ga pozivala v slovenskem jeziku, kasneje pa v angleščini, saj sta ugotovila, da ju ne razume. Osumljenec je izstopil, se najprej ustavil, nato pa napadel enega od policistov. Ta je s pištolo zato najprej ustrelil v zrak, nato pa napadalca v spodnji del desne noge.

Tako sta ga ustavila in vklenila, kasneje pa ga je tako kot taksista reševalno vozilo odpeljalo na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Govekar je povedal, da je bil taksist lažje poškodovan in je že v domači oskrbi, osumljenega napadalca pa so ponoči operirali. Takoj ko bo mogoče, ga bodo zaslišali, pristojno državno tožilstvo pa bo kasneje odločilo o morebitnem predlogu za pripor. Lažje se je med samo akcijo poškodoval tudi eden izmed policistov, ki je že v domači oskrbi in bo ostal vsaj nekaj dni na bolniškem dopustu.

Govekar je še razkril, da osumljeni napadalec nima nobenih dokumentov, niti telefona ali denarja. Zato so preko noči in dopoldan porabili veliko časa, da so uradno ugotovili njegovo identiteto in ozadje njegove zgodbe. Glede na to, da ga je taksist pobral na nekdanjem mejnem prehodi Vrtojba, policija meni, da je ilegalno prišel v Slovenijo iz Italije. Njegovo ime je bilo leta 2018 zabeleženo med prosilci za azil v Nemčiji, leta 2017 pa naj bi se nahajal tudi v Franciji. O morebitnih kaznivih dejanjih tudi v drugih evropskih državah pa doslej še niso pridobili podatkov.

Po Šarčevem mnenju napadeni policist ravnal strokovno, ravnanje policistov pohvalila tudi Bobnarjeva

Premier Marjan Šarec in generalna direktorica policije Tanja Bobnar sta ob robu današnjega obiska na južni meji ocenila, da je policist, ki je streljal v nogo napadalca ravnal strokovno. Šarec je za medije v Ilirski Bistrici dejal, da se primeri, kakršen se je v nedeljo zgodil na območju Policijske uprave (PU) Nova Gorica, dogajajo, pri čemer pa je slovenska policija kar uspešna. V izogib ugibanjem, ali je policist ravnal prav, je tudi ocenil, da je "ravnal strokovno in tako je tudi prav".

Bobnarjeva je oba policista, ki sta posredovala ob dogodku, pohvalila. Po njenih besedah sta s hitrim in učinkovitim ukrepanjem, preprečila še kakšno hujše kaznivo dejanje, za kar jima gre vsa zahvala. Povedala je, da sta bila tako policistu kot napadalcu nudeni ustrezni psihološka pomoč in zdravniška oskrba. Na podlagi zakona so ustanovili tudi komisijo, ki jo v takih primerih vedno ustanovijo, in bo preverila zakonitost uporabe prisilnega sredstva.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  08 .07. 2019 ob  19: 21
td....Vse zapret, tudi mejne prehode...ter skozi spuščat samo take z veljavno dokumentacijo....Ljudje gradijo čedalje višje ograje in zidove okoli svojih hiš, tega prej ni bilo nikoli, hkrati so pa za odprte meje, naj najprej podrejo svoje zidove in ograje, ter šele po tem zahtevajo to kar imamo sedaj in to da so odprte meje, ki po moje samo škodijo, iz vseh vidikov. Poglej samo kako visoke zidove, ter kako sofisticirano tehnično varovanje imajo okoli svojih imetij snovalci Evrope brez mej...Porušiti bi jim jih bi bilo treba vse ograje in zidovje, ki jih ločuje od obične raje....me zanima koliko bi še želeli Evropo brez mej...njeni snovalci......Bolj kot imamo odprte meje, manj si zaupamo in bolj smo med sabo odtujeni....V svoje stanovanje tudi ne pustiš prow vsakega. Tudi v širšo skupnost se ne sme spustiti vsakega...Zato pa so meje...
td |  08 .07. 2019 ob  17: 52
@eho, se strinjam, vendar zapret mejo ne pomeni istočasno zapret mejne prehode. Tam ne hodijo čez in bi bil lahko precej tekoč promet skozi, zaščitit pa vse izven, kot smo včasih imeli graničarje. Drugače pa bi bil še en plus, da verjetno italijanski mafijaši ne bi več pri nas ropali bank, zlatarn, pošt, ... :-) Vse to se je namreč začelo blizu mej z ukinitvijo nadzora.
Eho |  08 .07. 2019 ob  16: 59
Italijani si želijo zapreti mejo. Boljše prilike ne bomo imeli več....Meje vsaj po moje koristijo, bolj kot škodijo...Nekoč ko smo še imeli meje smo vsi bolje živeli, tudi v Italiji so precej bolje živeli in ne samo pri nas....