ŠAREC BO NA MEJO POSLAL DODATNE POLICISTE IN VOJAKE: Policija nakupila tudi nove drone

Slovenija

Premier Marjan Šarec je po srečanju s predstavniki Občine Ilirska Bistrica in civilne iniciative glede razmer na meji s Hrvaško napovedal večjo prisotnost policistov in tudi vojakov na meji. Poleg tega je policija nakupila tudi tehnično opremo, kot so droni za nadzor meje. Župan Emil Rojc je opozoril, da so se ilegalni prehodi meje podvojili.


Premier Marjan Šarec je napovedal večjo prisotnost policistov in vojakov na meji.

Predsednik vlade, ki je v Ilirsko Bistrico prišel skupaj z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem in generalno direktorico policije Tatjano Bobnar, je v izjavi po srečanju poudaril, da razume pomisleke prebivalstva. "Nikoli nismo rekli, da migrantskega problema ni," je dejal Šarec in dodal, da so ugotovili potrebo po okrepitvi policijske prisotnosti na obmejnem območju. Številk Šarec ni mogel razkriti, je pa zato napovedal, da bodo na mejo prišli tudi dodatni vojaki, policija pa je že oz. bo nakupila dodatno tehnično opremo, kot so droni za nadzor meje ter tehnične ovire, tj. panelno ograjo tam, kjer bo to potrebno.

Po drugi strani pa je Šarec poudaril, da varovanje meje poteka skladno s pričakovanji in da "ne moremo pristajati na takšna in drugačna strašenja, ki so včasih motivirana tudi politično". Po Šarčevih besedah je policija sicer "kar uspešna" pri pridržanju nezakonitih migrantov, vendar gre tu za organiziran kriminal, zato je treba predvsem "izločiti iz prometa" vodje združb, ki vodijo migrante.

Ilirskobistriški župan Emil Rojc (na fotografiji zgoraj) je današnji pogovor ocenil kot odkrit, a hkrati izpostavil, da se je od prvega obiska ministra Poklukarja do danes število nezakonitih prehodov državne meje podvojilo, "kar za nas ni sprejemljivo". Glede umestitve centra za migrante pri Jelšanah pa je premier poudaril, da center v tem trenutku ni potreben in da gre za možnost v primeru ponovitve migrantskega vala, kakršen je bil leta 2015.

Minister Poklukar je priznal, da je Ilirska Bistrica ena od občin, kjer je prehod ilegalnih migrantov "nekoliko povečan", ter da se število ilegalnih prehodov meje povečuje - v tem letu so jih zaznali več kot 5300. Kot je ocenil, policija intenzivno preprečuje ilegalne prehode, več kot polovico migrantov pa se vrne na Hrvaško. Prav tako so v zadnjem času sprejeli vrsto ukrepov, od povečanega števila policistov do sodelovanja z vojsko.

Tudi minister je priznal, da so velik problem tihotapske združbe. Policija je letos sicer prijela več kot 130 tihotapcev, od katerih jih večina prihaja iz tujine, je navedel Poklukar. V ta namen po Poklukarjevih besedah sodelujejo z ostalimi policijami na zahodnobalkanski poti, vključno z Italijo, z intenzivnim policijskim sodelovanjem pa ugotavljajo tudi izvor kriminalnih združb in jih poskušajo razbiti.

Mešane patrulje z Italijo za preprečevanje tihotapljenja migrantov in za nadzor sekundarnih migracij so vzpostavili s 1. julijem, ni pa to edina oblika sodelovanja obeh policij, je navedel minister. Z italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem se je Poklukar sicer pogovoril po telefonu in se tudi dogovoril, da se bosta srečala prihodnji četrtek v Helsinkih ob robu sveta ministrov za notranje zadeve.

Bobnarjeva pa je pojasnila, da slovenska policija dnevno sodeluje z lokalno skupnostjo. "Ocenjujemo, da lokalna policijska postaja učinkovito opravlja svoje naloge, seveda pa tudi z državnega nivoja intenziviramo svojo prisotnost na tem območju, prerazporejamo kadrovske sile, sodelujejo tudi pomožni policisti, sodelujejo tudi pripadniki Slovenske vojske. Mejo nadziramo in zagotavljamo varnost tudi z uporabo tehničnih sredstev in seveda v sodelovanju z lokalno skupnostjo bomo tako delali še naprej," je povzela generalna direktorica policije.

Po besedah Bobnarjeve so po zadnjem obisku v Ilirski Bistrici sicer že povečali število policistov in glede na varnostno situacijo bodo temu še sledili, prav tako pa so zaprosili za dodatno število pripadnikov vojske. Šarec si bo tekom dneva ogledal razmere na meji še v občinah Kostel in Črnomelj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  10 .07. 2019 ob  11: 34
Komunisti, povsod so | 08 .07. 2019 ob 16: 03
(*** kako drugače kot nesnaga lahko poimenujem moškega, ki naj bi bežal pred vojno, in je v vojni pustil svoje starše, sestre in otroke?)

Nevem klici ga domobranec, samo tej so prav merda, ne nesnaga, saj so PRODALI SVOJO DRZAVO OKUPATORJU.

Ma sej ves o cemu govorim, ker si ista MERDA, tudi ti.
Anica |  10 .07. 2019 ob  11: 11
-1
Prijelo so 172 tihotapcev in ne 130, ta podatek v članku ni točen. Policija je podhranjena in ne more uspešno nadzorovati meje. Treba se bo samoorganizirati, ker ti politiki nas vodijo v katastrofo. Ilegalnih prehodov je vse več, mreža na meji je poškodovana. Vrata so na več mestih odklenjena.
Komunisti, povsod so |  08 .07. 2019 ob  16: 03
-3
Kaj mi bodo policisti na meji, vso to ničkoristno, leno nesnago*** bodo zvozili v Ljubljano na kosilo, kjer se bodo nato gospoda zapijali in zadevali z njihovimi brati komunisti, po Rogu in Metelkovi ter drugod po Sloveniji, kot to gledamo že 10 let po Evropi. Pa še drone so si kupili, da jim kjeri ne uide. (*** kako drugače kot nesnaga lahko poimenujem moškega, ki naj bi bežal pred vojno, in je v vojni pustil svoje starše, sestre in otroke?)