IMATE TEŽAVE S PREBOLEVANJEM PRETEKLOSTI? S temi nasveti si boste lažje opomogli in šli naprej

Trendi

Sprejmite tisto, kar je bilo v preteklosti, in ne krivite sebe. Ne morete zavrteti časa nazaj, lahko pa spustite preteklost in živite v sedanjosti. Pripravite se na odpuščanje in ne dovolite, da vas prevzame negativnost. Življenjske izkušnje vplivajo na ljudi na različne načine. Nekateri po težkih situacijah zberejo moč za iti naprej, medtem ko imajo nekateri s tem večje težave, kar sčasoma lahko vodi tudi v probleme z duševnim zdravjem. "Trenerka" za čustveno opolnomočenje Urvashi Upadhyay je delila nekaj koristnih nasvetov, ki jih je dobro upoštevati pri prebolevanju preteklih izkušenj.

Sprejetje preteklosti in slovo od nje je za nekoga lahko težak izziv, ki pa ga je mogoče premagati. Vsak pomemben dogodek iz preteklosti, zlasti če je bil travmatičen, lahko povzroči hude psihološke rane in vpliva na vaš pogled na življenje. Obžalovanje, krivda, sram, zamera, jeza prizadetost … vse to so težka negativna čustva, ki se, če se jih ne osvobodite, kopičijo kot "težka čustvena prtljaga", s čimer se vedno težje spopadate.

Sprejmite, da je preteklost minila in da se življenje mora nadaljevati. S fokusom na sedanje trenutke delajte na tem, da bo prihodnost čim lepša. Za lažje soočanje, sprejetje in osvoboditev od težke in boleče preteklosti upoštevajte spodnje nasvete

1. Soočite se s čustvi

Spomini na pretekle dogodke lahko sprožijo čustva. V celotnem procesu spominjanja je zelo pomembno, da si dovolite čutiti ta čustva in se z njimi ne borite. Objemite jih, ne poskušajte jih popraviti ali žalovati za njimi. Kar se je zgodilo, se je zgodilo in to sprejmite. Morda boste čustva, vezana na preteklost, težko sprejeli, vendar se poskusite odpreti bližnjemu družinskemu članu, najboljšemu prijatelju ali terapevtu.

2. Osredotočite se na sedanjost

Bodite previdni v sedanjosti, ne zadržujte se v preteklosti in ne skrbite za prihodnost. Izvajajte dihalne vaje čim pogosteje, da se osredotočite na sedanjost, ali se sprostite z meditacijo. Samo 10 minut na dan lahko ustavi negativne misli in vaš um vrne v sedanji trenutek brez prisotne negativnosti.

3. Prevzemite odgovornost

Prevzemite polno odgovornost za vsa svoja čustva in videli boste, kako opolnomočeno se boste počutili. Ne krivite sebe za nič, ampak si preprosto priznajte, kar se je zgodilo, in prevzemite odgovornost za dejanja iz preteklosti.

4. Utrdite samospoštovanje in sprejmite se

Samospoštovanje in razumevanje sebe vključuje enako prijaznost, pozornost, odpuščanje … do sebe, kar verjetno brez večjih težav namenjate drugim ljudem. Sprejemanje je zgolj sprejetje brez sodbe. Bodite samozavestni in se sprejmite takšnega, kot ste.

5. Globoko dihanje

Poiščite miren kraj, zaprite oči in nekajkrat globoko vdihnite. Osredotočite se na vdihavanje in izdihovanje. Ko se pojavijo misli o preteklosti, naj za trenutek vstopijo, preden se ponovno osredotočite na dihanje. Naj bo to skupaj z meditacijo vsakodnevna praksa.

6. Bodite odprti za odpuščanje

Nekdo, ki je v preteklosti doživel izdajo ali zlorabo, se bori z zaupanjem in odpuščanjem. Odpuščanje ne pomeni odobravanja škodljivih dejanj ali sprejetja opravičil za takšna dejanja. To preprosto pomeni prekinitev povezave s tem bolečim dogodkom in nadaljevanje poti naprej. To lahko vključuje predelavo čustvene bolečine in razumevanje, kaj jo je povzročilo. Odpustiti pomeni biti svoboden.

Pomembno si je zapomniti, da niste vaša preteklost, niste svoje napake in niste tisto, kar ste doživeli. Osvobodite se sužnosti in prenehajte vse zadrževati zase in v sebi. Spregovorite in govorite o tem, kaj vas moti ali žre od znotraj. Izrazite občutke nekomu, ki mu lahko zaupate, in ta negativna čustva spustite od sebe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija