IMATE OPRAVEK V FURLANIJI - JULIJSKI KRAJINI? Takšna pravila tam veljajo od danes dalje

Trst

Večina od 20 italijanskih dežel je od danes označenih z rumeno barvo, kar pomeni najblažje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa zaradi zmernega tveganja širjenja okužb. Med njimi je tudi nam najbližja Furlanija - Julijska krajina. Kakšna so 'nova pravila' obnašanja v tej pokrajini?

Furlanija - Julijska krajina je od danes rumena cona. To pomeni, da so na njenem območju bari in restavracije odprti do 18. ure. Med 11. in 18. uro je dovoljena le strežba za mizami, po 11. uri se gost ne sme usesti za šank. Hrano in pijačo "za na pot" je prepovedano uživati v bližini prodajnega mesta, pa tudi tam, kjer se zbira večje število ljudi.

Odlok, ki ga je včeraj podpisal guverner Massimiliano Fedriga, spodbuja dostavo hrane in pijače na dom, odsvetuje uporabo javnega prevoza, za izvajanje športnih aktivnosti in sprehodov priporoča manj obljudena mesta, zapoveduje vzdrževanje medsebojne razdalje dveh metrov med športnimi aktivnostmi in enega metra v vseh drugih primerih.

Odlok potrjuje že vse dosedanje obveznosti glede uporabe maske za pokrivanje nosu in ust. V primeru začasnega spuščanja maske za uživanje hrane ali pijače ali kajenja je v vsakem primeru potrebno zagotoviti najmanj en meter razdalje. Uporaba maske je obvezna tudi v avtu, v primeru, če se v njem vozijo osebe, ki ne živijo skupaj, piše portal Trieste prima.

V rumenih in oranžnih območjih v Italiji so odprte trgovine, bari in restavracije pa so do 18. ure lahko odprti le v rumenih območjih. V rumenih območjih so od danes znova odprti tudi muzeji, vendar le med delavniki, da bi se izognili gneči ob koncih tedna. Znova so odprti vatikanski muzeji (ti tudi v soboto), pa tudi številni rimski muzeji in zgodovinski spomeniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Povsod po Italiji je sicer za prebivalce prepovedano gibanje med posameznimi deželami, razen če morajo na delo, k zdravniku ali imajo druge nujne opravke. Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi, tisti, ki živijo na oranžnih, pa samo znotraj svojih občin. Povsod je še naprej velja nočna policijska ura med 22. in 5. uro. Ob koncih tedna in praznikih morajo biti zaprti vsi trgovski centri po državi.

Posamezno italijansko gospodinjstvo lahko obiščeta največ dve osebi, pri čemer otroci do 14. leta in ljudje, ki potrebujejo pomoč, ne štejejo. To velja za vse dežele.

Šole so odprle svoja vrata

Strokovnjaki ob tem svarijo, da je epidemija covida-19 v Italiji še vedno v občutljivi fazi. "Nov hiter porast števila okužb v prihodnjih tednih je mogoč," so opozorili. Potem ko so v nedeljo iz središč Rima, Milana in Firenc objavljali fotografije množic ljudi, je koordinator strokovne svetovalne skupine Agostino Miozzo opozoril, da rumeno območje "ne pomeni vrnitve v normalnost" in da se je potrebno izogibati množicam, saj obstaja nevarnost hitrega naraščanja okužb, poroča Ansa.

V šole se je danes vrnila večina šolarjev, okoli osem milijonov, med njimi 2,5 milijona dijakov višjih srednjih šol, ki so se danes v več deželah vrnili v šolske klopi. Po poročanju Primorskega dnevnika se je v tržaške in goriške višje srednje šole danes vrnila polovica dijakov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija