IMATE ALERGIJSKO REAKCIJO NA SONCU? Lahko so kriva zdravila!

Slovenija

Poletje prinaša obilo užitkov v sončnih žarkih, ki včasih prinesejo kakšno neljubo presenečenje. Ena od njih je preobčutljivost kože na sonce zaradi uporabe nekaterih zdravil, so opozorili na lekarniški zbornici. Predlagajo, naj se bolniki o morebitnem vplivu zdravila na preobčutljivost kože na sonce posvetujejo s farmacevtom.

Po besedah Nine Pisk iz Gorenjskih lekarn so najbolj poznana zdravila, ki povzročijo preobčutljivost kože za sonce, iz skupine nesteroidnih protivnetnih in protirevmatičnih zdravil, tudi v obliki kreme ali gela za nanos na kožo, nekatera zdravila za zdravljenje okužb z bakterijami, zdravila za zdravljenje hujših oblik aken, določena zdravila za odvajanje vode iz telesa, tudi nekatera zdravila za zdravljenje psihoz in depresije ter določena zdravila za zdravljenje srčnih aritmij.

Za nastanek te preobčutljivosti sta potrebna na ultravijolično sevanje občutljiva snov in samo sevanje. Spremembe na koži sproži svetloba in prisotnost tuje snovi, ki jo na kožo nanesemo od zunaj ali pa v kožo pride po krvnem obtoku po tistem, ko smo jo zaužili ali vnesli z vdihavanjem.

Preobčutljivost na koži se lahko razvije kot posledica fototoksičnosti ali fotoalergične reakcije. V primeru fototoksičnosti se razvije fotokemijska reakcija v koži, ki je posledica zaužitih ali na kožo nanesenih kemičnih snovi, na katere delujejo UV-žarki. Nastopi izključno na predelih, ki so bili izpostavljeni UV-žarkom.

Meja med prizadetimi in neprizadetimi deli je dokaj ostra, na koži se pokažejo enaki znaki, kot pri običajnih sončnih opeklinah, je pojasnila Piskova. Kot je dodala, je malce drugače pri fotoalergijskih reakcijah, kjer se sicer imunološko neaktivno zdravilo ali njegov delec spremeni v telesu tujo snov (alergen), ki je nato izpostavljena številnim imunološkim dogajanjem.

Pri fotoalergijskih reakcijah pa običajno ne pride do reakcije po prvem izpostavljanju sončnim žarkom, pač pa se pojavi po drugem ali naslednjih stikih s sončno svetlobo. Preden se alergijska reakcija razvije v polni meri, mine kar nekaj časa, lahko celo teden ali dva. "Na koži se pojavijo srbeča rdečica in mehurčki, pozneje sledi luščenje prizadetih predelov. Spremembe niso ostro omejene od preostale kože in se lahko širijo tudi na predele telesa, ki niso bili v stiku s sončno svetlobo. Tudi po prenehanju izpostavljanju soncu ali uporabe zdravila lahko mine več tednov, preden spremembe na koži izzvenijo," je dodala.

Deli novico:

LKSDFHbds |  21 .07. 2018 ob  19: 44
-2
meni so rekli, da se ne sme na sonce, ko se jemljejo antibiotiki. Baje povzroca raka