IGRALSKI SVET ŽALUJE: Umrla je oskarjevka in večkratna dobitnica emmyjev

Svet

Umrla je ameriška igralka Cloris Leachman, dobitnica oskarja in več nagrad emmy. Umrla je v sredo naravne smrti v kalifornijskem mestu Encinitas, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Bila je stara 94 let. Oskarja je prejela leta 1972 za stransko vlogo v filmu Zadnja predstava režiserja Petra Bogdanovicha o odraščanju na ameriškem podeželju.

Cloris Leachman

Na filmu je debutirala leta 1955 v kriminalki Poljub smrti režiserja Roberta Aldricha, televizijsko občinstvo pa je osvajala v serijah, kot so Lassie, Območje somraka, Vonj smodnika in Mary Tyler Moore Show. V zadnji je odigrala vlogo Phyllis Lindstrom, ki je bila povod za njeno naslednjo serijo Phyllis. Po oskarju za film Zadnja predstava iz leta 1971 je pogosto nastopala v komedijah, med drugim v filmski parodiji Mladi Frankenstein Mela Brooksa in komediji Špangleščina Jamesa L. Brooksa.

Pri svojih 82 letih je sodelovala v televizijski plesni oddaji Zvezde plešejo. V televizijski karieri je bila Cloris Leachman 22-krat nominirana za nagrado emmy, osvojila pa jih je osem, kar jo po poročanju NBC News izenačuje z igralko Julijo Louis-Dreyfus, saj sta prejeli največ kipcev za individualne igralske dosežke v zgodovini podeljevanja nagrad.

Cloris Leachman

Cloris Leachman je vztrajala, da je na vsako podelitev šla z domnevo, da domov ne bo odšla s kipcem. "Nikoli nisem imela govora, ker nikoli nisem mislila, da bom zmagala," je leta 2015 povedala v intervjuju za Ameriško televizijsko akademijo, ki jo je leta 2011 sprejela v dvorano slavnih. "Če pa ste dobri v tem, kar počnete - in vedno nameravam biti dobra v tem, kar počnem - potem je priznanje le nadaljevanje. Ampak to je čudovit občutek," je povedala igralka.

Novico o smrti je sporočila njena dolgoletna menedžerka Juliet Green.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija