HUDA NAPOVED PRVEGA MOŽA ELESA: Cene elektrike se bodo zvišale za dva do trikrat

Slovenija

V prvih petih mesecih letošnjega leta je bila proizvodnja elektrike zgodovinsko na najnižji ravni in smo bili 95 odstotkov vseh ur odvisni od uvoza. Po napovedih prvega moža Elesa, Aleksandra Mervarja, bodo cene elektrike višje tudi, če se razmere v Ukrajini umirijo. Cene elektrike se bodo enormno zvišale za dva do trikrat.

Zapira se Teš, več odprtih vprašanj ostaja tako pri jedrski elektrarni, kot pri sončni in vetrni energiji. Cene pa bodo po navedbah Mervarja, zaradi vsesplošnega povpraševanja, še rasle. Teš je po ocenah Mervarja še vedno zelo pomemben pri oskrbi države z elektriko, saj je Slovenija ob obratovanju elektrarne pri oskrbi 10-odstotno odvisna od uvoza, brez Teša pa okoli 40-odstotno.

Medresorska delovna skupina za blažitev energetske in prehranske draginje bo ponovno obravnavala pripravo ukrepov, nabor in kombinacijo možnosti bo po poročanju Radia Slovenija akterjem predstavil premier Robert Golob.

Po ocenah nekaterih gospodarskih analitikov bo višja inflacija trajala vsaj še eno leto, zato svetujejo preudarnost, saj ni znano, kako dolgo bo trajala t.i. vojna s cenami energentov. Po vsej verjetnosti naj bila večji izziv zima, če bo prišlo do težav pri dobavah zemeljskega plina. Izključena ni niti redukcija za industrijo, ki ga porabi kar 80 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  15 .06. 2022 ob  12: 39
NWO in the making
Martin Kacur |  15 .06. 2022 ob  12: 17
Ja vse na elektriko. Povečujemo količino uporabnikov, kot da je elektrike na pretek. Postavljajo sončne elektrarne, ki jih zaradi preslabega omrežja ne nemoremo priklopiti.
Najprej te navlecejo, da postaneš odvisen, potem te pa opalijo po žepu.
Prej kot ugotoviš česa sploh ne rabiš bolje ti bo
Istriano |  14 .06. 2022 ob  23: 13
13
Kdor ima gozd, njivo, sadovnjak ali mogoče sončno elektrarno bo šel malo lažje skozi, ostali smo ga pa nadrsali. No, tudi naši milijonarji ne bodo imeli večjih težav, ker jim je verjetno vseeno, če tankajo bencin za 2 ali 3 evre na liter.
td |  14 .06. 2022 ob  19: 14
16
Račun naj izstavijo neposredno EU, še posebaj Ursuli.