HIŠNE PREISKAVE NA DIREKCIJI ZA INFRASTRUKTURO: Preiskovali naj bi posle z javnim naročanjem makete drugega tira

Slovenija

Na direkciji za infrastrukturo v Ljubljani in Mariboru danes potekajo hišne preiskave, so na infrastrukturnem ministrstvu potrdili za STA. Po pisanju portala 24ur naj bi preiskovali posle v zvezi z javnim naročilom izdelave makete drugega tira. Ta je stala 133.590 evrov, po valu ogorčenja je direkcija od pogodbe za njeno izdelavo odstopila.

Na ljubljanski policijski upravi so v sporočilu za javnost zapisali le, da ljubljanski kriminalisti na območju ljubljanske in mariborske policijske uprave izvajajo aktivnosti zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete. Preiskave potekajo na podlagi izdane odredbe ljubljanskega okrožnega sodišča, predkazenski postopek pa usmerja okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. 

Naknadno so sporočili, da so pod drobnogled vzeli sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Osumljene so štiri fizične osebe, nihče ni pridržan. Pri preiskovalnih aktivnostih sodeluje 25 kriminalistov.

Na direkciji za infrastrukturo pa so potrdili, da pri njih poteka hišna preiskava, v okviru katere zaposleni sodelujejo in podajajo dodatne informacije oziroma predajajo dodatna gradiva v zvezi z izvedbo javnega naročila za izdelavo makete drugega tira Divača-Koper.

Maketa drugega tira Divača-Koper je val razburjenja povzročila, ko so v javnost najprej prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Na razpis direkcije za infrastrukturo sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, pozneje pa se je izkazalo, da je podjetje RPS zmagovalčev podizvajalec.

Direkcija RS za infrastrukturo je od pogodbe odstopila, saj izbrani izvajalec ni prijavil podizvajalca. Prvi mož direkcije Damir Topolko je takrat še pojasnil, da je pri izbiri izvajalca za izdelavo makete prišlo do napake. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule "niso bile ustrezno korigirane".

Direkcija je Agenciji za varstvo konkurence naročila, naj preveri, ali so bila ravnanja obeh ponudnikov pri javnem naročilu za izdelavo makete drugega tira skladna s predpisi. A je ta maja lani sporočila, da ne bo uvedla nadzorstvenega postopka, saj je ugotovila, da je do sodelovanja med izbranim ponudnikom in neizbranim ponudnikom prišlo šele po pravnomočnosti odločitve o oddaji naročila.

Da ne pozna podrobnosti preiskav, je novinarjem v državnem zboru danes povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Policija je o njih ni obvestila, niti pa to ni naloga policistov, je dodala.

"Lahko zatrdim, da odkar naša stranka in sama vodim to ministrstvo, stvari peljemo maksimalno transparentno, tudi projekt Divača-Koper smo popolnoma odprli za javnost in razkrili vse podatke, ki so bili pred tem zakriti," je dejala Bratuškova. Zagotovila je, da so kriminalistom na voljo vsi podatki, s katerimi razpolagajo v njenem kabinetu in ona sama, če bi jih želeli.

Na koga je preiskava usmerjena, Bratuškova ne ve. Zato tudi še noče napovedovati, ali bo moral oditi Topolko. Doslej je, kot je povedala, naredila "vse zamenjave, o katerih sem razmišljala", natančneje je zamenjala direktorja direktorata za letalstvo in pomorstvo. "Ostalo pa, ko bo čas," je dodala.

Sama sicer o izdelavi makete ne razmišlja, ne ve pa niti, kje se nahaja stara sporna maketa. "Nisem je niti videla niti spraševala, kje je in kako je. Mi je bilo pa zagotovljeno, da zanjo ni bil porabljen niti evro davkoplačevalskega denarja," je še povedala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija