GROZA LOČEVANJA OTROK OD STARŠEV NA MEJI: Trump ima 'enostavno' rešitev

Svet

Ameriški predsednik Donald Trump je pred odhodom v Bruselj na vrh zveze Nato novinarjem dejal, da ima rešitev za problem ločevanja otrok in staršev na meji z ZDA. Kot je dejal, ljudje naj enostavno več ne prihajajo v ZDA na nezakonit način in problem bo rešen.

Trumpova vlada do torka ni uspela uresničiti sodnega ukaza, da staršem vrne vse otroke, mlajše od petih let, ki so jih ločili na meji z Mehiko in ločeno zaprti. Zvezni sodnik iz San Diega je ukazal vladi, da to stori do torka. V naslednjih 15 dneh naj bi staršem vrnili še vse otroke starejše od pet let. Vlada je do torka uspela vrniti le približno polovico od skupno okoli tisoč otrok, ki jih je ločene od staršev zaprla od aprila letos.

Na vprašanje o zamudi je Trump odgovoril, da je rešitev enostavna. "Imam rešitev. Povejte ljudem, da naj ne prihajajo v našo državo na nezakonit način. To je rešitev. Pridite kot vsi drugi. Pridite na zakonit način," je dejal in na podvprašanje, ali potem izkorišča otroke za svojo politiko, odgovoril, da imajo ZDA zakone in meje in ljudje naj pač ne prihajajo nezakonito.

Trumpova vlada je začela aprila izvajati politiko ničelne tolerance nezakonitih prehodov meje, kar pomeni, da so vse odrasle priseljence na meji z Mehiko zaprli kot kriminalce. Otroci v tak zapor niso smeli in so jih odvzeli staršem ter zaprli posebej. Pri tem so otroke jemali tudi prosilcem za azil, ki niso nezakonito prehajali meje.

Po domačem in mednarodnem ogorčenju si je Trump premislil in junija prepovedal ločevanje otrok od staršev, vendar je ničelna toleranca ostala v veljavi in to pomeni, da bi morali starše zapirati skupaj z otroci, vendar vlada prostorska stiska. ZDA imajo le tri ustrezne centre za to, kjer so kapacitete polne. Ameriška vlada si prizadeva postaviti šotorska mesta v vojaških bazah, medtem pa potekajo sodni spori.

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.

muffa |  11 .07. 2018 ob  14: 53
Američani nezakonito vstopajo v premnoge države sveta in zato je že nujno, da bi jih zaprli !!!!!!
nn |  11 .07. 2018 ob  10: 12
Bravo Trump! Vstop samo na zakonit način z dokumenti. Enako velja za EU. Treba je naredit konec temu nezakonitemu priseljevanju.
PROTI Ameriki - PROTI Trumpu |  11 .07. 2018 ob  07: 19
-1
europol.europa.eu/crime-areas-and-trends/crime-areas/trafficking-in-human-beings
Eho |  10 .07. 2018 ob  20: 40
Vsem imetnikom amero pasaportov prepovedat vstop v vse drzave sveta. Nastopil bi tisocletni mir na svetu. Seveda le v primeru ce ameri ne bi zaceli vstopat v njim prepovedane dezele nezakonito.