GRADNJA HITRE CESTE JAGODJE-LUCIJA ZAMAKNJENA ZA NEDOLOČEN ČAS: Vzrok je negativno mnenje piranske občine

Piran

Aktivnosti pri gradnji odseka hitre ceste med Jagodjem in Lucijo so očitno zastale. Na Družbi za avtoceste v RS (Dars) so za STA namreč pojasnili, da so do zdaj sicer pridobili več kot 90 odstotkov nepremičnin, potrebnih za gradnjo, da pa negativno stališče piranske občine pomeni zamik gradnje za nedoločen čas.

Izgradnja odseka hitre ceste iz smeri Kopra do Lucije bi lahko končno razbremenila območje obalnih občin tranzitnega prometa proti Hrvaški, ki zlasti poleti predstavlja veliko težavo za domačine. Že dalj časa pa iz lokalne skupnosti prihajajo opozorila, da izgradnja tega dela cestne infrastrukture brez sočasne izvedbe sodobne hitre ceste med Koprom oz. Šmarjami in mejnim prehodom Dragonja težav ne bi rešila, ampak bi samo prestavila prometni zamašek.

Na Darsu so za STA pojasnili, da je za odsek hitre ceste Jagodje-Lucija pridobljenih več kot 90 odstotkov nepremičnin, ostale so v postopku pridobivanja. Gre sicer za podoben delež, kot ga je Dars že pridobil do avgusta 2017. Pri tem je, tako Dars, dinamika izvajanja skladno z marca lani sprejetim vladnim načrtom vlaganja v promet in prometno infrastrukturo za obdobje 2018-2023 prilagojena tehničnim možnostim.

Na Darsu so sicer priznali, da stališče Občine Piran, ki ni podala soglasja predvideni trasi, "pomeni zamik gradnje za nedoločen čas".

Za odsek hitre ceste Koper-Dragonja je medtem v pripravi državni prostorski načrt. Postopek je v fazi priprave stališč do pripomb in predlogov z javne razgrnitve, so še navedli na Darsu.

Na občutljivo problematiko gradnje hitre ceste do Lucije so nedavno opozorili tudi poslanci različnih strank, zbranih v klubu istrskih poslancev. Ti so ob srečanju z izolskim županom Danilom Markočičem prejšnji teden ponovili stališče, da mora država prednostno rešiti vprašanje tranzitnega prometa z izgradnjo hitre ceste Šmarje-Dragonja, šele nato naj se pristopi h gradnji kraka ceste do Lucije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  26 .03. 2019 ob  14: 08
Bravo ! Končno trezno razmišljanje !Avtocesta se gradi med Koprom in Dragonjo ne pa tukaj med Izolo in Lucijo !