"Glas mladih" slišen in viden tudi čez mejo

Kulturno izobraževalno društvo PINA je v soboto s partnerji, med katerimi so Občina Trst, multimedijska organizacija Blooperslab iz Trsta in Gimnazija Koper pričelo s snemanjem čezmejnega dijaškega filma z delovnim naslovom Glas mladih. Film bo režiral priznani koprski režiser in profesor filozofije na Gimnaziji Koper, Boris Palčič.

Kot so sporočili iz Pine, didaktični 20-minutni slovensko-italijanski kratki film govori o dveh zaljubljenih šestnajstletnikih, ki živita vsak na svoji strani meje. „Ko se javna avtobusna linija Koper-Trst zaradi nedobičkonosnosti ukine, pričneta s sošolci odkrivati možnosti in ovire, ki jihimajo mladi pri izražanju svojih stališč. Pot raziskovanja jih vodi do soočanja s svetom odraslih in percepcije mladih, ki v tem svetu kraljuje, pri čemer gre za soočenje, ki bo spremenilo marsikaj, tudi njih same".

Projekt je osnovan na temeljnem prepričanju o moči multimedije kot sredstva za izražanje, širjenje idej, zavedanju pomena demokratične izmenjave mnenj in aktivne udeležbe vseh akterjev. Kot tak film odpira prostor za mlade, zagotavlja raznolike poglede, ki bodo mlade izobraževali in spodbujali k refleksiji, ter služi kot platforma za združevanje dobrih praks in spodbujanje aktivnega sodelovanja mladih v neformalnem in formalnem izobraževalnem sistemu, pravijo na Pini.

V javnosti je zaznati negativno označevanje »politike« in političnega angažmaja nasploh. Glavni stik mladih s poljem politiko še vedno predstavljajo mediji, kar predstavlja dvojno oviro, saj isti mladi niso deležni niti medijske niti državljanske vzgoje, menijo na Pini.

Državljanska vzgoja, ki naj bi bila del obveznega šolskega kurikuluma, je že dlje časa predmet razprave. Bela knjiga o Vzgoji in izobraževanju v Republiki Sloveniji 2011 navaja, da bi bilo "v šolah to  mogoče preseči in vzpostaviti dojemanje ideje političnega kot urejanja skupnih zadev, ki vključuje posredovanje znanja, ki jih morajo imeti državljani kot del širšega sveta", so zapisali o ozadju projekta.

Film, ki nastaja pod režisersko taktirko Borisa Palčiča, snemajo v Kopru in Trstu med 16. in 22. junijem. V njem bodo nastopali dijaki iz Kopra in Trsta ter igralci Gledališke šole Talia. Film bodo javnosti predstavili predvidoma septembra 2012.

Deli novico: