Francija po protestih začasno umika t.i. eko davek

Potem ko so minuli konec tedna severozahodno francosko pokrajino Bretanija zajeli nasilni protesti, se je francoska vlada začasno odrekla uvedbi t.i. eko davka za tovornjake, ki bi bil po predhodnih načrtih v veljavi od prihodnjega leta dalje. Pariz je s tem vsaj zaenkrat umaknil že drugi davčni ukrep v tednu dni.

Francija je želela s 1. januarjem uvesti okoljski davek, ki bi zajel domača in tuja vozila nad 3,5 tone, namenjena komercialnemu transportu. S tem naj bi spodbudila okolju prijazen komercialni transport.

Predvideni ukrep je močno razburil predvsem kmete in druge predstavnike živilske verige v kmetijski pokrajini Bretaniji, tako da je tam, pa tudi drugod v državi, v soboto prišlo do protestov, ki so pripeljali do spopadov med udeleženci in policijo.

Francoska vlada se je t.i. eko davku po protestih začasno odrekla. Kot je po izrednem sestanku ministrskega zbora, ki je ta teden sledil protestom, dejal francoski premier Jean-Marc Ayrault, želi vlada prisluhniti nasprotnikom predloga.

"Pogum ni trmoglavost, temveč je poslušanje, razumevanje," je komentiral napoved umika ukrepa. "Prav zato sem se odločil začasno odpovedati implementacijo eko davka. Želim dati čas dialogu na nacionalni in regionalni ravni," je pristavil. Ayrault pa je vztrajal, da gre v tej fazi za suspenz davka, ne za dokončen umik.

Predvideni davek bi bil sicer del širšega davčnega svežnja oz. programa uvedbe novih in zvišanja obstoječih davkov, s katerim želi Francija prihodnje leto zbrati okoli tri milijarde evrov. Vse večji davčni pritisk na podjetja in gospodinjstva pa močno razburja Francoze.

Minulo nedeljo se je zaradi hudih nasprotovanj Pariz že odpovedal tudi načrtovanemu zvišanju obdavčitve prihrankov.

Francija sicer ukrepe za zvišanje davčnih prilivov sprejema pod pritiskom EU. Drugo največje gospodarstvo v območju evra mora namreč znižati javnofinančni primanjkljaj.