Evropski milijoni za nove ladje

Evropska unija že dalj časa financira in spodbuja razrez ladij, ker je izlov v Evropi enostavno prevelik glede na reprodukcijo rib. Tako sta nedavno bili razrezani ladji Riba 1 in Riba 2. Sedaj pa iz sredstev za ribištvo financirajo tudi dopolnile dejavnosti, predvsem turizem. 

Sredstva so bila počrpana iz finančne perspektive za ribištvo 20072013 preko Obalne akcijske skupine Ribič, na voljo je bilo 2,8 milijona evrov. Na nekdanjem carinskem pomolu v Izoli sta sedaj privezani dve 23-metrski ladji. "Pogoj za uspešno črpanje sredstev je bila diverzifikacija in prestrukturiranje ribiške dejavnosti," je pojasnila Tina Cerkvenik, upraviteljica OAS Ribič.

Podjetje Prosub se je tako zavezalo, da bo razširilo področje svojega delovanja. S pomočjo novega plovila bodo organizirali potapljaške tečaje, čistilne akcije in usposabljali člane civilne zaščite. Tako naj bi prispevali k varovanju morja, skrbeli pa bodo tudi za kulinarični del in promocijo domačih školjk.

Drugo plovilo pa je namenjeno školjkarju Mitji Petriču, ki bo po novem svojo dejavnost razširil tudi na podvodno gradbeništvo, ki je panoga v razvoju. Njegovo plovilo je kategorije EKO 1, prvo takšno v slovenskem morju, uporabljeno bo tudi v primeru izlitja za postavitev baraž.

OAS Ribič je bila sicer precej uspešna pri črpanju sredstev, saj so bili odobreni tudi drugi projekti. Ribarjenja bo tako v našem morju vedno manj, vseh ostalih dopolnilnih dejavnosti pa vedno več. 

Deli novico:

Evropa |  08 .11. 2013 ob  10: 01
bo šla v kurac,če bo še dolgo metala denar skozi okno.
m |  08 .11. 2013 ob  08: 42
Bomo pa še bolj ribarili v kalnem!