DVOJNO SLOVENSKO SLAVJE: Po Tratniku zmagal še Roglič, ki je oblekel rdečo majico (VIDEO)

Svet

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je zmagovalec prve etape dirke po Španiji. Od Iruna do Arrateja nad Eibarjem (173 km) je bil 30-letnik hitrejši od Ekvadorca Richarda Carapaza ter Irca Dana Martina in že prvi dan oblekel rdečo majico vodilnega na Vuelti. Majico, ki jo brani po lanski zmagi.

V etapi je sicer na začetku pobegnilo pet ubežnikov, ki pa si večje prednosti v neznačilnem uvodu v tritedensko dirko niso nabrali. Glavnina, v kateri je ritem narekovalo tudi Rogličevo moštvo, je zadnjega kolesarja v ospredju ujela 25 kilometrov pred ciljem, sledil pa je zahteven zaključek z dvema klancema. Že na prvem na Alto de Elgeto je moštvo Ineos Grenadiers napravilo selekcijo, ritma pa ni uspel držati prav član britanske ekipe Chris Froome. Sta pa bila v ospredju od Slovencev tako Roglič kot Matej Mohorič (Bahrain-McLaren) pred zadnjimi petimi kilometri vzpona s povprečnim naklonom 8,5 odstotka.

Na Arrate nad Eibarjem v Baskiji, kjer je leta 2018 do skupne zmage na dirki po Baskiji prišel prav Roglič, se je nadaljevala simultanka Ineos Grenadiers, ki so povsem zredčili glavnino, odpadel pa je tudi Mohorič. Okoli 20 kolesarjev je preživelo narekovanje tempa Ineos Grenadiers, ves čas pa je sveže deloval 30-letni Kisovčan, ki je hranil moči v ozadju skupine. Nato je napadel njegov moštveni kolega Sepp Kuss, ki je pogledoval nazaj, da bi uzrl Rogliča, ki se je počasi bližal maloštevilni vodilni skupini. Američan, ki ima tudi nekaj slovenske krvi, je skupino še dodatno razredčil, odpadel pa je tudi Tom Dumoulin, ki je Vuelto začel kot sokapetan ob Rogliču.

????La etapa 1 ha empezado! Stage 1 has started ???????????????? #LaVuelta20

Posted by La Vuelta on Tuesday, October 20, 2020

Prav tako ritmu ni mogel slediti lani drugi na Vuelti, Španec Alejandro Valverde, pa nekateri izmed ostalih favoritov, kot so David de la Cruz, Thibaut Pinot in Guillaume Martin. Napadi so si v ospredju še naprej sledili eden za drugim, zaostanki pa so se povečevali. Spet je poskušal Kuss, sledil pa mu je tudi Roglič.

Na vrh Arrateja je skupaj prišla osmerica, v ravninskem delu do cilja pa se je zdelo, da bo odločitev prišla v samem zaključku. Toda drugačne načrte je imel Roglič, ki je 900 metrov pred ciljem silovito pospešil, nihče pa ni mogel slediti tempu izjemnega Kisovčana na krajšem spustu do cilja. Z etapno zmago je seveda oblekel tudi majico vodilnega na Vuelti in poskrbel za dvojno slovensko slavje po zmagi Jana Tratnika v 16. etapi dirke po Italiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  20 .10. 2020 ob  22: 02
Rogla the king of road ????