DOBRO INFORMIRANI TUJCI SE IZOGIBAJO NAKUPU VINJET: Pri sebi imeli natisnjena navodila, kako čez Škofije do Kopra (FOTO, VIDEO)

Koper

Potem ko je piranska poslanka Meira Hot ponovno sprožila pobudo za razvinjetenje cestnega odseka hitre ceste od Škofij do Kopra, smo se odpravili prav tja. Na mejnem prehodu Škofije smo preverili, zakaj vozniki ne kupujejo vinjet. In pri tem naleteli na dobro informirano nemško družino  pri sebi so imeli celo 'dokumentacijo', kako se izogniti vožnji po hitri cesti. 

Gruče turistov v poletnih mesecih polnijo istrska naselja, pogosto zaidejo tudi v slepe ulice. Eno takšnih naselij so Škofije, tik ob meji z Italijo.

Zakaj namesto tega enostavno ne vozijo po hitri cesti? Zato, ker se na ta način izognejo plačilu vinjete. O tem smo tudi že večkrat poročali, gre pa za problematiko, ki ima dolgo brado.

Pred obmejno trgovino, kjer je mogoče kupiti vinjete, smo tudi sami preverili, ali so se vozniki odločili za nakup, oziroma zakaj ne?

Kot nam je pojasnil prvi sogovornik iz Italije, vinjete za naše ceste ne kupuje: "Ko grem na Hrvaško, grem po stranskih cestah. Zato, ker je vinjeta draga, zelo draga." Spet drugi pa so sicer bili obveščeni o tem, da se lahko nakupu vinjete izognejo, a so se vseeno odločili za nakup.  

O tem so dobro informirani tudi drugi tujci. Tako nas je – na tem istem mestu, na parkirišču pred prodajalno vinjet – za rokav pocukala družina iz Nemčije, ki potuje do Kopra. Prosili so nas za navodila, kako priti na cesto, kjer vinjete ne potrebujejo. Pri sebi pa so imeli celo natisnjeno gradivo s fotografijami križišč, ki vodijo tja.

"S tem hitra cesta izgublja svoj pomen, ker vozniki uporabljajo lokalno cesto," pa opozarja predsednik Krajevne skupnosti Škofije Matjaž Čok. Predlog razvinjetenja vidi sicer kot težjo, a najbolj učinkovito rešitev. "Lahko pa bi šli tudi v druge, delne rešitve. Recimo lokalne vinjete," je še dodal.

Podrobnosti pa v spodnjem prispevku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
siviovcar |  30 .05. 2023 ob  19: 50
15
Država 8 DARS ) vrni nam regionalno cesto to je od tunela Markovec do pokopališča Koper::!!!!!!
Bižad |  30 .05. 2023 ob  18: 14
14
Boli državo za nas in naše probleme, tranzitni promet... Vse kar jih v resnici zanima, da je LK dobro povezana z Ljubjano. Mi istriani (obalčani, slovenski istriani po paludarsko)smo samo nujno zlo katerega potrebujejo, da LK deluje brezhibno.
Stric iz ozadja |  30 .05. 2023 ob  15: 31
-3
Popolnoma se strinjam z Ištrijanom. A rešitev vidim v dnevnih vinjetah po primernih cenah.
Piero Panin |  30 .05. 2023 ob  15: 07
12
Najdejo se tudi taki ki nevejo po kateri cesti je treba placat vinjeto in pol jih vidis po vseh moznih stranskih.
Ma dej miga teh 15e ce gres na dopust je problem itak jih hrvat obere pol za vse nazaj ..al potrosis za bencin po raznih stranskih
hribi |  30 .05. 2023 ob  11: 18
-1
Kaj ta Meira non stop nekaj sere glede oprostitve plačila vinjete. Ta zgodba je že 100 x prežvečena in vemo vse. Tudi jaz plačam vinjeto, ni mi všeč ampak ne kompliciran. Kaj pa, če bi po zgledu Švice, vsak avto, ki vstopi v Slo enojo plačal vinjeto. Potem pa naj se vozi po stranskih poteh do Hrvaške. Menim, da je ta rešitev hitra in bolj pravična.
Prognostik |  30 .05. 2023 ob  10: 26
-4
Ko so odločali o cesti, ali naj bi šla ob morju ali pa čez Šmarje do meje s Hr, so se pritoževali, Izolčani in Portorožani, da ne bo turitsov.
Če ne bi mjavkali, danes ne bi imeli gneče, ampak eno lepo hitro cest do Dragonje, na pa AC skozi sam Koper, kar je bil protiargument.

Ištrijan |  30 .05. 2023 ob  10: 00
47
Točno to kar sem tu že opozarjal. Turisti oz. nekdo, ki je samo v tranzitu skozi slovenijo valda gleda kako se bo izognil plčilu (drage) vinjete, zato išče alternativne poti, ki mu omogočajo brezplačni tranzit. In v bistvu imajo prav, zakaj bi plačevali če imajo alternativno možnost. Seveda pa smo po drugi strani mi lokalci največje žrtve, ker se nam potem vsa ta vozila vozijo po lokalnih cestah in se vse zabasa. Tukaj pa je največji krivec takšnega stanja država, ki vztrraja pri vinjetah za teh 10 km ceste do meje s Hrvaško.